Andere hobby‎ > ‎Onze honden‎ > ‎Gezondheid‎ > ‎stambomen‎ > ‎De Lange Jaap Startpagina.‎ > ‎

Als we willen fokken

Als we willen fokken.

Het is altijd leuk om een nestje met pupjes te zien, helemaal als alles uitstekend verloopt!

Maar er komt toch heel wat bij kijken om op de goede manier een nestje te fokken met honden met een stamboom, ( maar ook zonder stamboom)

Sinds 1 Januari 2008 heeft de Raad van Beheer die de stambomen afgeeft regels op gesteld, Basis Regels Stamboom of BRS, hierin staat geschreven waar een fokker zich aan moet houden om pups te fokken waar een stamboom bij komt. Daarnaast hebben de rasverenigingen ook regels op gesteld.

Maar allereerst heb je een teefje nodig . deze schaf je aan bij een ( als het goed is)  een goede fokker. Hier moet je dan minstens 2 jaar goed voor zorgen. Dan moet ze voldoen aan alle gestelde eisen!

# Minstens 2 x Zeer Goed ( ZG) gehaald hebben op een Nationale of internationale Show.

# De heupen moeten geröntgend zijn en dan moet de uitkomst A, B, C zijn met D en E mag niet gefokt worden.

# Ook moeten de Ogen onderzocht zijn dit onderzoek mag niet ouder zijn dan 12 maanden als we de teef laten dekken

# En de Lagotto moet op JE  ( Juveniele Epilepsie) onderzocht zijn, met dragers en vrije honden mag gefokt worden, tegenover een drager moet een vrije hond staan!

Dan moeten we natuurlijk een geschikte reu zoeken, mijn idee daarin is een reu die zo min mogelijk verwant is aan de teef! De raad heeft ook hier regels in, het is verboden om met de volgende combinaties te fokken,

Ouder/kind

Broer/ Zus

Grootouder /Kleinkind .

Maar zorg er voor dat je een reu kiest die zo min mogelijk verwant is, het kan dus zijn dat je daarvoor een flink eind moet reizen, dit MOET je er voor over hebben vind ik, het komt zelden voor dat de reu die goed bij je teef past in de buurt woont! Vraag bij het uitzoeken van een reu bij de rasvereniging of bij een SERIEUZE fokker!

Alvorens we gaan fokken hebben we de loopsheden al goed in kaart gebracht  ( elke keer genoteerd in de agenda)en we weten in grote lijnen de cyclus van onze teef, zodat we als ze weer bijna zover is we haar goed in de gaten houden door elke keer met een tissue te kijken of de eerste dag is aan gebroken. We willen dat de teef op de juiste dag van de loopsheid gedekt wordt, tegenwoordig kunnen we progesteron bepalen, we laten dan bij de dierenarts wat bloed afnemen en dit wordt na gekeken. Meestal beginnen we hier de 9 de dag mee, soms eerder. We doen dit als de reu ver weg woont, wat meestal zo is! Als de grote dag aan breekt gaan we naar de reu toe! Het mooiste is als de teef zich uit eigen beweging en zonder stress laat dekken! Vaak laten we er een dag tussen en laten de teef nog  een keer dekken. Sperma blijft een minstens een dag goed binnen in de teef, de teef laat op haar hoogte punt de meeste eicellen los.

De ene teef laat zich van af dag 6 tot dag 24 dekken maar er zijn er ook die zich maar 2 tot 3 dagen laten dekken. Soms klikt de combinatie niet. Ook grote stress kan van invloed zijn. Ook ziekte en het kan doodgewoon niet lukken. Er zijn heel veel redenen waarom een teef niet drachtig raakt.

Maar als alles naar wens verloopt kunnen we met een week of 4 al lichte ‘symptomen’ zien, de teef kan haar eetlust verliezen, soms tijdelijk maar het gebeurt ook wel de hele dracht door, maar er zijn er ook die juist heel veel willen eten. Ook kunnen ze wat slomer worden en meer slapen ze zoeken dan zonnige plekjes op. Voor mij is de teef echt drachtig als ze met een week of 4 helder slijm verliest, soms is dit weinig maar ook kan dit duidelijk veel slijm zijn, helder van kleur en niet ruikend. Alle keren dat mijn teven dit hadden waren ze ook daadwerkelijk drachtig, een maal was dit niet het geval en ook inderdaad niet drachtig! Verder laat ik nooit een echo doen. Als ze dit slijm verliezen weet ik dat ze drachtig zijn en dan is het domweg afwachten wat het gaat worden, ik ben nog in de tijd begonnen met fokken toen je als deze dingen niet had en ook toen lukte het uitstekend! Het houd alles wat meer in spanning, maar ook vind ik het niet nodig om weer extra naar de DA te gaan voor onderzoek dit kost toch weer geld en ik vind het niet nodig meestal kunnen ze toch niet echt zien hoeveel pups er in de teef zitten. Het kan zlefs zo zijn dat als er een echo gemaakt is en er zijn pus ( foetussen) te zien, de teef deze weer resorbeert en dan is ze toch niet meer drachtig! Dit zal een reden hebben, wederom stress of de teef is ziek maakt een infectie door die wij niet op merken ( herpes virus) En omdat de teef er niet klaar voor is!

Is de teef drachtig van een klein nest dan zien we dit niet zo snel, maar zijn het er meer dan 5 dan zien we toch met een week of 5 dat de buiklijn zich wat gaat opbollen maar eigenlijk worden ze eerst achter de laatste ribben breder.

Tijdens de dracht is het noodzaak de teef in goede conditie te houden , je kunt eigenlijk makkelijk tot de 8 week de teef mee nemen op de wandelingen ze geeft zelf wel aan of ze wil rennen en vliegen of niet! Mijn teven zwemmen en spelen en rennen tot een week voor de bevalling!

Als het zeker is dat de teef drachtig is dan moeten we er voor zorgen da we alles in huis hebben om de aanstaande bevalling zo rustig en veilig mogelijk te laten gebeuren.

Persoonlijk doe ik dit het liefste op een aparte kamer.

 Hier zetten we de werpkist neer, deze moet ruim zijn , de teef moet ruim languit kunnen liggen, ook als de pups een week of 3 zijn ! deze kist moet goed schoon gehouden kunnen worden. De zijkanten moeten goed op hoogte zijn en er moeten ‘doodlig’ randen in aan gebracht kunnen worden.

Er moeten voldoende schone lappen ( lakens en handdoeken) voorradig zijn, ontsmetting, een schaar, gekleurde draden of nagellak om de pups te onderscheiden, ( merken)

Pen en Papier om alles te noteren een goede weegschaal ( controleer de batterijen als het digitale is) Foto en of film toestel.

Zorg voor uw zelf ook voor voldoende rust en ook iemand die kunt waarschuwen en of als steun. Laat uw dierenarts weten wanneer de teef is uitgerekend. Houd zijn telefoon nummer bij de hand!

Tja en dan is het wachten tot het grote moment.

De bevalling verloopt per teef verschillend de een doet het snel de ander doet er heel lang over, de ideale bevalling is als de teef begonnen is met echte pers weeën  dat over ongeveer 6 a 7 pups er 2 a 2.5 uur over wordt gedaan, maar (jammer genoeg) duurt het vaak langer.

Bij twijfel altijd de dierenarts raad plegen! Ga niet zelf aan de slag met weeën opwekkers ( Python spuiten) dit kan grote gevolgen hebben, als je teveel geeft kan dit de baarmoeder laten scheuren en dan is lijden in last!

Soms gaan teven ook tussendoor even slapen.

Er zijn voldoende boeken over dit onderwerp geschreven, lees hier heel veel over en praat met mensen die al vaker een nest hebben gehad, steek overal uw licht op!

Mooi zou zijn als er iemand bereid is om u te helpen bij de bevalling!

Ook moet u rekening houden met kosten. Allereerst de kosten van alle onderzoeken en shows vooraf, dan het dekgeld ( meestal de prijs van 1 pup)

Werpkist, voeding ( moeder en pups) spullen die nodig zijn om de pups veilig op te laten groeien. De stambomen( chippen) ongeveer 73€ per stamboom.

Dan de eventuele dierenarts kosten. O.a. ontwormen. enting , en dan moet je nog hopen dat alles goed gaat, maar het kan ook zo zijn dat er dingen misgaan, Keizersnee, ziekte maar 1 pup infecties, de teef komt te overlijden, dan moet je de pups met de hand groot brengen, enzovoort, enzovoort !

Bedenk dat fokken niet altijd koek en ei is, maar dat het veel tijd en geld kost. Het kan je ook een hoop grijze haren bezorgen!

Ik zie vaak mensen denken zo die heeft 5 pups en ze kosten meer dan 1000€ per pups daar zul je wel aan verdienen, vaak zie je niet de kleine kosten zoals de visite van koffie voorzien en je hebt de teef al 2 of meerdere jaren moeten verzorgen. De wasmachine die overuren draait, extra schoonmaak spullen en middelen, je dweilt en sopt wat af! En dan heb ik het niet over de tijd die je aan het nest spendeert, meestal ben je er min of meer dag en nacht mee bezig.

Als alles goed gaat heb je er de eerste weken niet zoveel omkijken naar ,je verzorgt de teef goed , elke dag 1 of meerdere keren een schoon kleed in de kist, de kist schoon maken, heel veel kijken en genieten van het spul!

Maar na 3 weken dan gaat het echte werk beginnen, aandacht geven aan de pups. Ze als het mogelijk is al beginnen met een soort van zindelijk te maken, ik gebruik altijd een bak met geperste hout korrels en zodra de pups wakker worden hup in de bak en hopen dat ze daar hun behoefte doen.

Moeders helpt nog volop mee maar we moeten al met 3 weken beginnen. Het is dus een kwestie van er heel veel bij zijn! Je hebt er nu een volledige dagtaak aan!

De race tegen de klok is begonnen. En hoe ouder de pups worden hoe meer aandacht ze van je vragen!

Tot de dag dat ze weg gaan ben je er mee bezig. Het is genieten maar vergt veel energie!

Er zijn natuurlijk ook fokkers die de pups in de schuur hebben en er zo af en toe een bak met brokjes neer zetten en hopelijk ook nog schone kranten . de deur dicht doen en zich er niet veel mee bemoeien, tja die zullen er niet zo moe van worden en dan kun je ook wel 3,4 of 5 of nog meer nesten groot brengen, de moeder en pups verblijven in de kennel, komen niet of nauwelijks binnen, maken ook het huiselijke leven niet mee.

Ik denk dat zo’n fokker er ook minder plezier aanbeleefd het is min of meer  ( of echt) zijn broodwinning, dan wordt fokken een routine en dan zijn de inkomsten meer van belang als het genieten van een nestje met pups. Vaak verdwijnt de teef na het nest weer in de kennel en komt hier niet of nauwelijks uit tot het volgende nest. Je ziet dan wel dat de pups de eerste 3 weken in ‘huis’’ zijn maar ja zoals ik al schreef de eerste 3 weken heb je er relatief weinig werk en troep van. Ze zijn dan ook nog blind en doof en merken niks van hun omgeving. Na 3 weken dan is het eten geven troep ruimen en in mijn geval proberen zindelijk te maken! Spelen heel veel spelen en knuffelen en je er heel veel mee bezig houden!

Maar als het lukt om ze hun behoefte op de korrel bak te laten doen dan is dit een heel groot gemak, een kwestie van de drolletjes uit de bak te scheppen, ook scheelt dit in de verzorging van de pups , ze blijven zo mooi schoon! Dit omdat hun ruimte ( speel ren) veel en veel schoner blijft.

Bij mij verblijven de pups s’ nachts in een kamer boven en overdag en s’ avonds in de ren in de kamer. En met 5 weken met goed weer een paar keer per dag naar buiten.

Door dit heen en weer ‘gesleep’ zijn ze heel veel in handen. Zo ook maken ze de huiselijke geluiden mee radio, tv, stofzuiger, de buurman die aan het boren is J de andere honden , visite, visite en nog meer visite!

Ze gaan ook een paar keer met de auto mee, naar de dierenarts. De chipper die ze chipt.

Van af de eerste dag van de loopsheid tot het weg gaan van de pups ben je met een nest bezig. Dit is dan zo’n 4.5 maanden maar ook daarna houd je nog contact met de pup eigenaren. Ze mogen bij mij terug komen om de eerste trim beurt te laten doen, ik leer dan ook de mensen om zelf hun hond te knippen!

Kortom het is een hele klus om een nestje goed op te laten opgroeien maar ook de verantwoording die je als Fokker hebt, voor de wet is een pup/hond een ding, een fiets of koelkast, je bent als fokker de verkoper en je moet als verkoper een deugdelijk product afleveren, zo niet dan heeft de koper recht op een nieuw product of geld terug.

Nu geld dit natuurlijk niet als de pup los schiet van de lijn en onder een auto komt, dit is de verantwoording van de eigenaar, maar wel als het om ( verborgen) gebreken gaan, erfelijke gebreken. Als is gebleken dat de fokker heeft verzuimd zijn ouder dieren te controleren en niet zorgvuldig is geweest ( lees het verhaal van Ko) dan heb je volgens de wet recht op terug gaaf van een deel of in het geval van Ko het gehele aankoop bedrag!

In ieder geval moet je met overleg met de eigenaar tot een bevredigend alternatief komen!!

 

Uiteraard is een honden een levend iets en hier zit ook veel emotie bij maar door in gesprek te blijven en als je slim bent hou je geld achter de hand om dit soort dingen op te vangen. Zie een nest fokken niet als snel geld verdienen, dat is het zeker niet uiteindelijk worden je hond(en) ouder en zul je geld nodig hebben voor de verzorging en soms medicatie voor je huisvrienden het verdiende geld is dan nodig om je honden te onderhouden!

Een nestje fokken is enorm leuk maar er komt heel veel bij kijken. En dit is nog niet eens alles wat in nu heb geschreven er zijn nog veel meer dingen die op je af komen!

Mocht u het toch leuk vinden ook na het lezen van dit artikel om een nestje te fokken en wilt u hierover informatie, schroom niet om te bellen en of te mailen!

Ook kunt u heel veel vinden op de site van de Raad v Beheer http://www.raadvanbeheer.nl 

Stel u zelf altijd de vraag, moet ik wel fokken met mijn teef? Er zijn lieden die beweren dat dit beter voor de teef zou zijn? Dit is grote onzin! Onthoud dat je altijd een risico loopt, er kan van alles mis gaan tot zelfs de dood van de teef.

En waarom wil ik met mijn teef fokken? Wilt u een pup aanhouden? Ik kan u verzekeren als u er een hond bij wilt nemen het veel goedkoper is om een pup bij een goede fokker te kopen als u begrijpt wat ik bedoel J

Mocht u toch een nestje willen fokken dan wens ik u heel veel plezier en geniet met volle teugen het is zo weer voorbij!

 Alles op een rijtje

Teef moet voldoen aan

 • Geshowd minimaal 2 x ZG
 • HD A/B/C
 • Ogen Goed gekeurd ( onderzoek ten tijde van dekking niet ouder als 12 maanden)
 • JE drager of vrij
 • Minimaal 16 maanden oud
 • Maximaal 72 maanden oud voor het eerste nest
 • Maximaal 96 maanden voor het laatste nest
 • Laatste dekking minimaal 10 maanden geleden!
 • Maximaal 5 nesten per teef.

Reu moet voldoen aan

 • HD A/B.C/ tegenover C moet A staan
 • Ogen, onderzoek niet ouder dan 12 maanden ten tijde van dekking
 • JE vrij of drager ( tegenover drager moet de reu vrij zijn of andersom)
 • Geen vader, opa of broer van de teef zijn
 • Op show minimaal  2 x ZG of U gehaald hebben! Tegenover ZG moet U staan.
 • Daarnaast moeten als u dit alles via en met de vereniging wilt doen, een kopie van alle gezondheid uitslagen naar de vereniging gezonden worden en ook moet u kijken welke eisen de vereniging heeft en hier een voldoen! Uiteraard lid zijn van de ras vereniging, bent u dit niet dan moet u meer betalen voor uw stambomen!

Als u de teef wilt laten dekken dan dient u een dek formulier via de site van de Raad v Beheer ( uitprinten) ingevuld en door de reu en teef eigenaar ondertekend naar de raad van beheer sturen dit dient BINNEN 3 weken na de dekking te geschieden.

U krijgt dan een formulier terug waar de gegevens van de reu en teef op staan , u moet kijken of deze kloppen.

Als de pups geboren zijn moet dit formulier ingevuld en BINNEN 10 dagen naar de RvB gezonden worden! U krijgt dan een rekening die u moet betalen!

Tussen de 5 en 8 week komt de chipper om de pups te controleren en te chippen!

Als het mee zit krijgt u de stam bomen voor dat de pups naar de pupeigenaren gaan ( met 7 weken.

U MOET de pups ontwormen minimaar 3 x voordat ze weg gaan met een deugdelijk ontworm middel, met 6 weken moeten ze hun eerste enting krijgen, en onderzocht worden door een Dierenarts! Uiteraard moeten ze ongedierte vrij zijn! ( vlooien, luizen, teken)

Ook zit er een formulier bij ( eigendomsbewijs) dit dient u in te vullen samen met de nieuwe eigenaren dit zend u VOOR dat de pups 6 maanden worden terug nar de RvB  die zenden dan het formulier weer terug als eigendom bewijs naar de pupkopers!

Wilt u dat uw pups een kennel naam dragen dan dient u ruim van te voren deze aan te vragen bij de Raad v Beheer, houd er rekening mee dat dit enige tijd duurt voordat deze officieel is! Vraag deze dan ook op tijd aan als u overweegt om dit te willen doen en uw pups uw eigen kennel naam dragen! Alle info staat op de site van de RvB!

Nog en zeer belangrijk punt, zorg dat je als fokker je pup kopers voldoende informatie mee kunt geven, Het is van groot belang dat een fokker in ieder geval kan laten zien hoe de verzorging van de pup in zijn werk gaat hoe en wanneer te knippen of zelf de pup eigenaren leren knippen, goed informatie over de voeding, zo ook over het zindelijk maken, als ze verkeerd gedrag gaan ontwikkelen is zaak om dan ook bij te springen als fokker! het moet niet zo zijn dat het leuk is om een nestje te fokken de pups de deur uitgaan en dat het dan over is voor de fokker, ook nazorg is heel belangrijk!

Tja een nestje fokken lijkt zo makkelijk zet een reu en een teef bij elkaar en klaar is kees, maar zo werkt het niet, in ieder geval niet bij mij!

 

 

 Kika en haar laatse nest!
 
 
Als alles goed gaat is het echt genieten!
 
 En dan is dit het uiteindelijke resultaat, een geweldige hond, onze Fien. over deze combinatie ( Kika X Ti Amo) is na gedacht en is wel overwogen gedaan en heeft een prachtig uitkomst! Ik weet wat het is om 'missers' te hebben en hoop dan ook dat de laatse aanwinsten het goed zullen doen op de show en in de fokkerij, maar het meeste nog als geweldige huis hond en eigenlijk is het laatse al min of meer geslaagd, ze moeten alle 2 nog op heupen en ogen onderzocht worden , maar we zijn nu al op de goede weg denk ik!