Andere hobby‎ > ‎Onze honden‎ > ‎Gezondheid‎ > ‎

Het trimmen van de lagotto

 Hier een handleiding om uw hond zelf te knippen. 

Als de lagotto geboren wordt zie je niet dat het een hond gaat worden met de mooie krullen.
Maar na een paar weken gaat het haar groeien en zien ze er met een week of 8 zeer schattig uit met al een flinke vacht.
Er zijn fokkers die met 8 weken de schaar er al in zetten maar voor de meeste mensen geld dat ze de pups zo rond een maand of 4 a 5 de hond laten knippen of scheren.
De meningen verschillen om de hond totaal kaal te laten maken inclusief het hoofd.
Persoonlijk vind ik dit niet mooi en de eerste beurt doe ik met de schaar, de lange puppie lokken knip ik er af en laat nog een mooi laagje vacht zitten ook het hoofd knip ik in model. 


Een echt model zoals bij de poedel bestaat er eigenlijk niet voor de lagotto, je volgt de lijnen van het lichaam. We laten overal een centimeter of 2 a 3 zitten
We hebben de pup al geleerd om zich netjes te laten borstelen en hebben hem klit vrij gehouden.
dit gereedschap gebruiken we voor een pup. 

 

 
En dit voor de volwasen hond.        

Nu kunnen we hem gaan knippen of scheren, er zijn fokkers die het
 Beter’ vinden om de pup met 4/5 maanden geheel kaal te scheren. Ik ben hier niet zo’n voorstander van  ook omdat het oog ook wat wil.

Als we van plan zijn onze hond te gaan knippen is het niet nood zakelijk om hem eerst uit te borstelen, je kunt beter eerst  voor knippen en daarna voor het eind resultaat  borstelen we de hond en knippen hem na, we hoeven dan het haar wat er toch af gaat niet te borstelen en een vacht die al flink korter is borstelt eens stuk makkelijker.
Het lichaam knippen we egaal op een lengte, rond de 2 a 3 cm.  De voeten knippen we rond , laat de voet staan en knip langs de rand de voet mooi rond, als er te veel haar boven op de voet uit steekt knippen we hier ook iets van af, maar beslist niet te kost en al helemaal niet zoals een poedelvoet.

De buiklijn kan kort zo ook de binnenkant van de achterpoten hier mag alles ook kort. Zo ook de achter kant van de achter poten ( de broek) mag kort.
 

Een aandacht punt zijn de oksels hier willen nogal eens klitten ontstaan, knip hier het haar ook flink kort
De staart ook kort, beslist geen vlag aan de onderzijde. We laten de staart mooi een weinig taps toe lopen. Rond de anus maken we alles ook kort! Met name in dit gebied is het noodzakelijk om het wel elke maand kort te knippen. 
De voorpoten knippen we mooi recht! Probeer zo te knippen dat de poten overal evenveel haar hebben,  boven en beneden. de borst knippen we op lengte , de hals mag iets korter. 
Doordat we de achter kant en de voorkant kort knippen toont de lagotto vierkant zoals dit ook hoort.  Een  lagotto moet net zo hoog als lang zijn.
Het hoofd behoeft enige oefening maar pak hier een mooie foto bij van een goed getoiletteerde hond. Zo ie zo is dit handig om foto’s er bij te nemen van mooi getoiletteerde honden, en probeer deze na te knippen.
 

Een lagotto moet een volle baard en snor hebben, hier gaat meestal niets of bijna niets van af, de oren langs de oor randen kort en boven op halen we het haar naar boven toe en knippen de lange plukken kort, ook hier geen lang haar aan de oren . als we het oor om klappen knippen we het haar rond de gehooringang ook lekker kort zover als daar waar het oor valt , als we hier te veel haar laten zitten gaat het oor van het hoofd af staan en dit is niet de bedoeling. De rand aan de voorkant van het oor  moet mooi aansluiten aan het hoofd ( wang) ook de binnen kant van het oor mag kort geknipt worden.
                           
 
ook hier geen lang haar aan de oren . als we het oor om klappen knippen we het haar rond de gehooringang ook lekker kort zover als daar waar het oor valt , als we hier te veel haar laten zitten gaat het oor van het hoofd af staan en dit is niet de bedoeling. De rand aan de voorkant van het oor  moet mooi aansluiten aan het hoofd ( wang) ook de binnen kant van het oor mag kort geknipt worden. het haar rond de gehooringang ook lekker kort zover als daar waar het oor valt , als we hier te veel haar laten zitten gaat het oor van het hoofd af staan en dit is niet de bedoeling. De rand aan de voorkant van het oor  moet mooi aansluiten aan het hoofd ( wang) ook de binnen kant van het oor mag kort geknipt worden. het haar rond de gehooringang ook lekker kort zover als daar waar het oor valt , als we hier te veel haar laten zitten gaat het oor van het hoofd af staan en dit is niet de bedoeling. De rand aan de voorkant van het oor  moet mooi aansluiten aan het hoofd ( wang) ook de binnen kant van het oor mag kort geknipt worden. het haar rond de gehooringang ook lekker kort zover als daar waar het oor valt , als we hier te veel haar laten zitten gaat het oor van het hoofd af staan en dit is niet de bedoeling. De rand aan de voorkant van het oor  moet mooi aansluiten aan het hoofd ( wang) ook de binnen kant van het oor mag kort geknipt worden.
Het haar boven op het hoofd knippen we in een lichte bol, beslist niet plat! Maar ook niet weer een te grote toef zoals we wel zien bij de poedel, het haar moet een flinke hand vol zijn. Een lagotto hoofd moet flink breed zijn en er dus ook zo uit zien
Het haar voor de ogen knippen we vanaf de buiten kant van het oog iets schuin richting de neus, wel laten we een flinke toef op de neus ( tussen de ogen) staan,  als we het haar op de neus kort zouden knippen krijgt de lagotto een uilen gezicht en dit is niet de bedoeling.
In de ooghoek mogen we het haar iets weg knippen voor beter zicht.

Deze ooghoeken verdienen ook extra aandacht vanwege het schoon houden, dit moeten we alle dagen doen anders ontstaat hier een koek waaronder soms flinke ontstekingen kunnen ontstaan.

Zo ook het haar in de oren plukken we weg, sommige lagotti hebben flink wat haar in de oren en dit kan veel last veroorzaken er blijft hierdoor veel vuil in het oor zitten en het verstikt de gehoor in gang. Gebruik wat krijt om de vingers stroef te maken. Rui ook af en toe even in het oor zodra deze echt muf gaat ruiken is het noodzakelijk om even naar de dierenarts te gaan, daar er dan wat aan de hand is of te wel oorontsteking of wel oormijt.
Een lagotto vacht stopt nooit met groeien het is dus noodzaak om deze goed te onderhouden, om de 2 a 3 weken een goede borstel/kam beurt is noodzakelijk. Begin dan ook al als de pup bij u in huis komt om dit te oefenen.
Scheer je de lagotto kort dan kun je langer wachten met de volgende trim beurt, maar wil je er een mooie lagotti met de karakteristieke vacht dan zul je deze elke 2 maanden moeten laten of zelf knippen.
Ik wissel dit altijd af de ene keer meestal in het voorjaar scheer ik ze kort met 7 mm
 dit geeft na  het wassen toch nog een minimale krul en na 2 weken ontwikkeld zich alweer een mooie vacht.  Ook in de winter wil ik als er sneeuw licht de honden ook nog wel eens kort maken dit om sneeuw klonten te voorkomen, ik maak dan wel gebruik van honden dekjes omdat we ze toch van hun jas hebben ontdaan.
 Maar je kunt ook met de 12 mm scheren , op deze lengte blijft er nog een mooi krul staan.
Show honden hebben altijd een langere vacht  en we laten meer haar op de poten staan. Een show hond  mag GEEN uitgeborstelde vacht hebben, er MOET een mooi volle krul te zien zijn! Een lagotto vacht moet stevig aan voelen schoon en klit vrij zijn. Een  ondervacht hebben , bij show honden zul je vaak  een wat uitgesproken model zien er wordt iets meer geaccentueerd maar dit moet beslist niet overdreven worden,  ze moeten er wel rustiek ( natuurlijk) blijven uit zien
Een lagotto vacht is pas op zijn mooist op een leeftijd van 2 a 3 jaar. 
de Prachtige krul van de lagotto
 
 
 
             
    Helaas kan ik door omstandig heden geen cursus meer geven om zelf de lagotto te leren trimmen!
 
 
 
Een vacht in ontwikkeling, maar toont al de mooi krul in wording! Fonzie op foto 5 maanden!