over Krieken en ezels

Vroeger kweekten de Schaarbekenaars 'kerselaren' (kersenbomen) of 'kriekelaren'. Terwijl kersen zoet zijn, hebben krieken een nogal zure smaak. De Schaarbekenaars hadden het privilege om hun fruit op ezels naar de Brusselse markt te brengen om ze aan de brouwers van krieklambiek te verkopen. Wanneer de kriekenverkopers aankwamen, riepen de Brusselaars: "Hei! Doë zên die êzels van Schoerebeik!" (Hee, daar zijn die ezels van Schaarbeek!).

Op een bepaald ogenblik zouden er zelfs evenveel ezels als mensen in Schaarbeek gewoond hebben.

In Schaarbeek worden nu geen krieken meer gekweekt, maar de herinnering hieraan is niet verloren gegaan: er is een Kerselarenstraat, een Morellebomenplaats (Square des Griottiers), kriekelaren zijn aangegelegd in diverse straten van de Diamantkwartier (Milcampslaan, Emile Maxlaan en Felix Marichallaan) en er bestaat een cultureel centrum De Kriekelaar. In het Josaphatpark worden wel nog ezels gehouden en Schaarbeek blijft bekend als 'de ezelsgemeente'.

De website van de gemeente Schaarbeek geeft een mooi overzicht van zijn patrimonium. Aan de hand van mooie teksten en foto's krijgt u een beeld van Schaarbeek vroeger en nu en de bijhorende symboliek.

Comments