Twee weken stilte op Eindhoven Airport

Bron: Eindhovens Dagblad, maandag 30 mei 2016, Rob Burg, ed.nl

EINDHOVEN

Vandaag start aannemer BAM met de renovatie van de startbaan van de Vliegbasis Eindhoven.

Vanaf vandaag wordt het twee weken heel erg stil rond Eindhoven Airport. Tot en met woensdag 15 juni werkt aannemer BAM aan de renovatie van de startbaan. Gisteravond zijn de toestellen van Ryanair en Transavia overgebracht naar andere vliegvelden; de militaire vloot is de afgelopen dagen al vertrokken. De vier Hercules transportvliegtuigen zijn tijdelijk gestationeerd op Gilze-Rijen, evenals de Gulfstream van de luchtmacht. De twee KDC-1o's zijn overgevlogen naar Luxemburg Airport. De luchtmacht grijpt de stille periode op de vliegbasis onder meer aan voor calamiteitenoefeningen, samen met de regiobrandweer.

Van de 1500 mensen die op de burgerluchthaven Eindhoven Airport werkzaam zijn, is een deel met verlof. "Het gaat dan vooral om horeca- en winkelpersoneel en beveiligingsmedewerkers", aldus Airport-directeur Joost Meijs.

De komende twee weken worden gebruikt voor uiteenlopende klussen, die nu efficiënter kunnen worden aangepakt dan wanneer de luchthaven vol in bedrijf is. Zoals het onderhoud van het asfalt op het platform, de modernisering van toiletgroepen in de aankomsthal en het vluchtinformatiesysteem.

Ook wordt de stille periode aangegrepen om het werkgebied voor een andere grote klus alvast voor te bereiden: dat van het multifunctionele gebouw op parkeerterrein P1, pal voor de terminal. Na de renovatie van de startbaan kunnen parkeerders hun auto kwijt op een terrein tussen P1 en P2 (daar waar normaliter bussen en taxi's staan). De capaciteit hier is een honderdtal plaatsen minder, aldus Meijs. "Maar er blijft nog genoeg parkeerruimte over."

Hotel Tulip Inn blijft de komende weken gewoon doordraaien, al was het alleen maar om bij de renovatie betrokken werknemers een slaapplek te kunnen bieden. De horeca draait op halve kracht: AH to Go en Starbucks zijn alleen tijdens kantoortijden geopend.

De komende tijd blijft de groei van Eindhoven Airport duidelijk zichtbaar. Tot volgend jaar zomer wordt gewerkt aan het multifunctionele gebouw (OV-terminal, parkeren en horeca). Net daarvoor wordt de oplevering verwacht van de nieuwe, grotere bagagehal.

Ook de toiletgroepen en het asfalt op het platform worden onder handen genomen