Toch geen Antillen-vluchten

Bron: Eindhovens Dagblad, dinsdag 1 september 2015, Rob Burg, ed.nl

EINDHOVEN

Vluchten op Eindhoven Airport zouden de deur voor drugssmokkel wijd openzetten, vindt de minister.

Vakantiegangers (en bolletjesslikkers) die erop hadden gehoopt om vanaf dit najaar vanaf Eindhoven Airport rechtstreeks naar de Antillen te kunnen vliegen, komen bedrogen uit.

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie wil dat vluchten met een sterk verhoogd risico op drugssmokkel alleen op een luchthaven met voldoende controlefaciliteiten kunnen landen. In Nederland is dat alleen Schiphol. Eindhoven Airport kan geen waterdichte veiligheidscontrole garanderen. Arkefly heeft daarom besloten de nieuwe bestemmingen, Aruba en Curaçao, vanaf Eindhoven te schrappen.

In een brief aan de Tweede Kamer laat Van der Steur weten dat door de korte voorbereidingdstijd en de grote benodigde investeringen, afgezet tegen het relatief kleine aantal risicovluchten, een 'robuust controlesysteem' op Eindhoven Airport (EAP) op dit moment ontbreekt. Daardoor zou de deur voor drugssmokkel naar Eindhoven wijd open worden gezet. 'En dat was geen optie.'

Teleurgesteld

Arkefly is zwaar teleurgesteld, maar erkent dat het veiligheidsaspect een serieus knelpunt is. Directeur Hans van de Velde: "Het is natuurlijk van groot belang dat er geen ongeoorloofde zaken ons land in komen. We hebben ons laten overtuigen dat het in dat kader beter is om onze Antillenvluchten uitsluitend op Schiphol te laten landen." Volgens Van de Velde liep de verkoop van tickets, die begin dit jaar al startte, 'uitstekend'. Cijfers wil hij niet geven.

De vluchten worden overgeplaatst naar Schiphol. Op verkochte tickets krijgen klanten 50 euro korting. Ook krijgen zij 50 procent korting op parkeren. Desgewest kunnen zij hun geld ook terugkrijgen.

Het Eindhovens gemeentebestuur is altijd kritisch geweest over de nieuwe bestemming en de bijbehorende risico's met betrekking tot drugssmokkel. De raad is in principe niet tegen een uitbreiding met intercontinentale vluchten, maar ziet dan liever bestemmingen die de zakelijke markt beter bedienen.

Vraag

Directeur Joost Meijs van Eindhoven Airport betreurt het niet doorgaan van de eerste intercontinentale vluchten vanaf EAP. "Uit de vele positieve reacties hebben we begrepen dat vanuit de regio er veel vraag naar is." Arkefly had gehoopt jaarlijks 30.000 passagiers tussen de Antillen en Eindhoven te kunnen vervoeren. Vanaf Schiphol gaat de reismaatschappij nu twee extra vluchten per week naar Aruba en Curaçao verzorgen.

Ook komen er nieuwe bestemmingen vanaf Eindhoven. Vanaf 22 november vliegt Arke twee keer per week op Fuerteventura / Lanzarote (Canarische Eilanden). Eind april 2016 komen daar ook Kreta en Kos bij.

Vliegmaatschappij Arkefly had gehoopt om jaarlijks 30.000 passagiers tussen de Nederlandse Antillen en Eindhoven te gaan vervoeren.