Schiphol Group wil van Lelystad derde luchthaven Nederland maken

Bron: Eindhovens Dagblad, woensdag 9 april 2014, ed.nl

LELYSTAD
– De Schiphol Group steekt 90 miljoen euro in de ontwikkeling van Lelystad Airport.
Het vliegveld wordt vanaf 2018 in stappen uitgebouwd en moet uitgroeien tot het derde vliegveld van Nederland met uiteindelijk 45.000 vluchten en 6,7 miljoen passagiers per jaar. Dat meldde Schiphol Group gisteren.
In 2017 wordt begonnen met de aanleg van een nieuwe start- en landingsbaan van 2.400 meter, een passagiersterminal en parkeerplaatsen, waarna de nieuwe luchthaven in 2018 open kan.
In de jaren daarna wordt die verder uitgebreid als het aantal vluchten toeneemt. Schiphol Group verwacht in 2023 1,5 miljoen passagiers per jaar op Lelystad en in 2033 3,7 miljoen.
De ontwikkeling van Lelystad Airport is volgens de Schiphol Group nodig om de groei van het luchtverkeer op te vangen en tegelijk de overlast voor omwonenden van Schiphol te beperken. Schiphol zelf mag de komende jaren maar beperkt uitbreiden.
Volgens de Schiphol Group blijkt uit marktonderzoek dat consumenten voldoende interesse hebben voor vakantievluchten vanaf Lelystad Airport. Voorwaarde is wel dat de ticketprijzen concurrerend zijn en dat het aanbod van bestemmingen vergelijkbaar is met andere regionale luchthavens. Ook voor luchtvaartmaatschappijen kan Lelystad een aantrekkelijk alternatief zijn, onder meer door lage havengelden.
Schiphol Group denkt er de eerste jaren nog geen winst te maken, omdat de groei van het aantal vluchten tot 2023 beperkt zal zijn. Vanaf 2028 verwacht zij wel een positieve exploitatie, bij circa 16.000 vliegtuigbewegingen en 2,4 miljoen reizigers per jaar. De investeringen kunnen dan rond 2035 zijn terugverdiend.
Volgens Schiphol-directeur Jos Nijhuis biedt de groei van Lelystad Airport luchthaven Schiphol de ruimte om als mainport te groeien. “Nieuwe lijndiensten maken Nederland als vestigingsplaats aantrekkelijker. Wanneer je niet meer kan groeien, is het gevaar groot dat maatschappijen naar het buitenland uitwijken.”

Pas vanaf 2028 zou Lelystad Airport geld kunnen gaan verdienen, bij circa 2,4 miljoen reizigers per jaar