Potje geld voor Airport-overlast

Bron: Eindhovens Dagblad, zaterdag 27 juni 2015, Rob Burg, ed.nl

DEN HAAG

Het CDA in de Tweede Kamer pleit voor compensatie voor omwonenden van Eindhoven Airport.


De Tweede Kamerfractie van het CDA vindt dat er een fonds moet komen om de overlast in de regio als gevolg van het vliegverkeer te compenseren. "Precies zoals ook bij Schiphol en de Duitse Navo-basis Geilenkirchen is gebeurd", zegt Martijn van Helvert. Samen met Kamerlid Raymond Knops bracht Van Helvert deze week een bezoek aan Wintelre, dat sinds het invoeren van een nieuwe vertrekroute ernstige hinder ervaart. "Door het instellen van een compensatiefonds erken je dat je overlast veroorzaakt, maar je laat ook zien dat je bereid bent daar wat tegenover te stellen", aldus Van Helvert.

Diverse gemeenten, waaronder Eersel, Veldhoven en Sint-Oedenrode hebben deze week moties aangenomen waarin de vorming van een leefbaarheidsfonds is opgenomen. Dit fonds heeft als doel bewoners te compenseren die in de zogeheten 20Ke-zone wonen, dicht langs de start- en landingsbaan van het vliegveld.

Ook Eindhoven is voorstander van zo'n potje, waaruit onder meer de isolatie van de zwaarst belaste woningen zou kunnen worden bekostigd. Het fonds kan onder meer gevoed worden met opbrengsten uit de boeteregeling voor te laat binnenkomende vliegtuigen, aldus B en W.

In schriftelijke vragen aan minister Schultz-van Haegen vragen Kamerleden Knops en Van Helvert aandacht voor de problemen in het Kempische dorp. Volgens hen zijn er oplossingen denkbaar die de overlast verminderen, bijvoorbeeld een vertrekroute direct naar het zuiden, via het Belgische luchtruim.

Dit ligt gevoelig bij de zuiderburen, vanwege de ligging van luchtmachtbasis Kleine Brogel, net aan de andere kant van de grens. Van Helvert: "Het vliegveld in Eindhoven is een goed voorbeeld van hoe civiele en militaire luchtvaart kunnen samengaan." Volgens het Kamerlid levert een opstijgend toestel dat in een rechte lijn vliegt minder geluidsoverlast op, dan een toestel dat een scherpe bocht maakt, zoals boven Wintelre. "Dan moet er extra gas worden gegeven", aldus de luchtvaartspecialist van het CDA.

De CDA-Kamerleden pleiten verder voor het plaatsen van geluidmeetpalen bij Wintelre. Ook vinden zij dat er metingen naar de uitstoot van fijnstof gedaan zouden moeten worden. "Meten is weten."