Petitie over hoge snelheidstreinen in plaats van vliegtuigen binnen West-Europa

De Werkgroep Toekomst Luchtvaart, een denktank van bewoners rond Schiphol, heeft een petitie opgezet die ervoor pleit om op de kortere afstanden binnen Europa vliegtuigen wil vervangen door hogesnelheids-treinen (HSL-treinen). Het Platform De 10 Geboden voor Eindhoven Airport heeft een band met deze WTL.
Op afstanden tot pakweg 500 a 700 km (afhankelijk van de omstandigheden) is de reistijd (all-in) van stadscentrum naar stadscentrum per HSL gelijk of beter dan per vliegtuig.

Eindhoven ligt niet zelf aan een HSL-lijn, maar heeft een verbinding met HSL-station Breda. De verbetering van de grensoverschrijdende spoortrajecten naar Düsseldorf en Luik zou ons ook daar aansluiting geven op het HSL-netwerk.

Eindhoven tussen andere stedelijke gebieden

Voor een directe goede verbinding met Düsseldorf bestaat al lang een regionale lobby (zie bijvoorbeeld http://www.ed.nl/regio/eindhoven/lobby-voor-hogesnelheidslijn-via-eindhoven-naar-duitsland-1.5244368 ). Een goede verbinding Maastricht-Luik  zou onze regio aansluiting geven op het zuidelijke HSL-net via het nieuwe station in Luik.

Het treinstation in Luik

Het mes snijdt aan twee kanten.
Treinen in plaats van vliegen betekent minder opwarming van de aarde en minder vlieghinder. In de komende maanden zal de politieke aandacht naar opwarming uitgaan vanwege de klimaatconferentie in Parijs. Deze petitie ondersteunt een beter klimaat.
De andere kant is vooral van belang voor gehinderde omwonenden. Hogesnelheidstreinen voorkomen toename van luchtverkeer, met onwenselijke geluidhinder en uitstoot.

Meer informatie kunt u lezen op Wat wil WTL met die petitie voor hogesnelheidstreinen?
Verder kunt u informatie halen uit  Eindhoven als draaischijf voor internationaal treinverkeer

Het zou goed zijn als veel mensen deze petitie tekenen. Dat kunt u hier doen:

http://petities.nl/petitie/maak-reizen-in-west-europa-klimaatvriendelijk
 

Voor verdere inlichtingen Bernard Gerard, 040-2454879, bjmgerard@gmail.com, www.bjmgerard.nl .