Omwonenden zijn vlieggeluid beu

Bron: Eindhovens Dagblad, vrijdag 13 maart 2015, Rob Burg, ed.nl

OIRSCHOT – Omwonenden van het vliegveld in Eindhoven zijn de geluidsoverlast spuugzat. Het aantal van 10.000 klachten in 2014 is volgens Wim de Jonge van de belangengroepering BOW een overduidelijk signaal. „De irritatie loopt hoog op. We moeten hier iets aan doen. Je kunt niet alleen maar blijven constateren dat er meldingen zijn. Wanneer gaan we als commissie hier een signaal over afgeven?”

De Jonge uitte zijn hartekreet gisteravond tijdens de kwartaalvergadering van de geluidsklachten­commissie COVM. Hierin zijn onder meer overheden, Eindhoven Airport, defensie en omwonenden vertegenwoordigd.

Met de meldingen wordt niet heel erg veel gedaan. Hooguit vindt er, op verzoek van de klager, een terugkoppeling plaats over een specifieke melding. Wat voor toestel, civiel of militair, was de oorzaak?

In het uiterste geval kan een luchtvaartmaatschappij op de vingers getikt worden als – bijvoorbeeld – een fors aantal vliegtuigen van de voorgeschreven route is afgeweken. Een speciale audit-commissie wordt binnenkort ingesteld, onder meer om de afhandeling van klachten te monitoren.

De helft van de klachten vorig jaar was afkomstig van vijf vaste melders. Volgens luitenant-kolonel Peter Hardenbol worden klagers desgewenst benaderd, als ze dat aangeven in hun melding via mail of website. „Maar als iemand 2200 meldingen in een jaar doet, houdt het op. Die kunnen we natuurlijk niet meer gaan bellen.” Volgens Hardenbol was er overigens een fout geslopen in de klachtenrapportage over 2014. Niet negen maar 1057 meldingen van de 10.027 hadden betrekking op een militaire vlucht.

Volgens De Jonge blijft het aantal klachten, ook zonder die van de vaste melders, exorbitant hoog. De BOW’er vindt het tijd worden dat de COVM ook een ‘kwalitatief oordeel’ velt. Hij kreeg bijval van onder anderen wethouder Liesbeth Sjouw (Eersel): „We constateren hier alleen maar dat er veel klachten zijn en vervolgens gaat het leven weer door.” Ook volgens haar is de overlast groot, vooral in Wintelre, sinds een vertrekroute is aangepast; overigens is juist gebeurd om een grote groep anderen te ontlasten.

Plaatsvervangend voorzitter Van Dorst beloofde het verzoek van de BOW bij de volgende vergadering ‘expliciet op de agenda’ te plaatsen.