Omwonenden Schiphol tot ruim een jaar eerder dood

Bron: Milieu Defensie, 12 december 2014, www.milieudefensie.nl

Amsterdam, 11 december 2014 - Mensen die in de omgeving van Schiphol wonen, lopen door het drukke vliegverkeer grote gezondheidsschade op. Hun gemiddelde levensverwachting daalt met vier maanden tot ruim een jaar. Dit hebben wij berekend op basis van onderzoek van TNO over luchtvervuiling bij Schiphol dat vandaag verschijnt. Wij vinden de cijfers extreem zorgwekkend en eisen snel aanvullend onderzoek.

Grote toename concentraties zeer ongezond ultrafijnstof

Om de blootstelling aan luchtvervuiling van Schiphol te berekenen, heeft TNO ultrafijnstof – extreem kleine fijnstofdeeltjes – gemeten. Op basis van die metingen is voor 555.000 adressen in de buurt van de luchthaven berekend hoeveel Schiphol bijdraagt aan de luchtvervuiling. Lang is gedacht dat de vervuiling van vliegtuigen meeviel. Maar uit dit onderzoek blijkt dat vliegtuigen enorme hoeveelheden van het zeer schadelijke ultrafijnstof uitstoten. Een opstijgend verkeersvliegtuig stoot per seconde even veel vervuiling uit als 1 miljoen vrachtwagens. Ultrafijnstof bestaat uit hele kleine deeltjes die diep in het lichaam binnen dringen en kanker, longziekten en hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken.

Vooral inwoners van Amsterdam en Amstelveen

Vooral Amstelveen en Amsterdam hebben veel last van de vervuiling van Schiphol, maar afhankelijk van de windrichting hebben ook andere omliggende gemeenten, zoals Badhoevedorp en Hoofddorp, af en toe te maken met fors verhoogde concentraties ultrafijnstof door Schiphol.

Wat betekenen die 4 maanden tot ruim een jaar korter leven?

De analyses wijzen uit dat de luchtvervuiling door vliegverkeer gemiddeld leidt tot 4 maanden tot ruim een jaar levensverlies voor de 44.000 omwonenden. Dit komt bovenop de verslechterde gezondheid die zij sowieso al moeten ervaren door de luchtvervuiling van verkeer en andere bronnen. Niemand merkt natuurlijk dat hij gemiddeld eerder dood gaat. Maar dit betekent wel dat je kans op ernstige ziektes zoals kanker, longaandoeningen en hart- en vaatziekten door luchtvervuiling een stuk groter is. Daardoor kun je jarenlang ernstig ziek zijn voordat je uiteindelijk overlijdt.

Enige oplossing is minder vliegen

"Tachtig procent van alle vluchten van Schiphol vindt plaats binnen Europa, veertig procent van de bestemmingen is binnen 12 uur over land te bereiken. Er zijn geen technologische oplossingen om straalmotoren van vliegtuigen veel schoner te maken. Als we serieus rekening gaan houden met omwonenden van luchthavens moeten we minder vliegen. En dat kan ook, als we de gevlogen afstanden bekijken. Bovendien pakken we op die manier meteen het klimaatprobleem aan. De uitkomsten van het TNO-onderzoek zijn zo ernstig dat we meteen maatregelen moeten nemen. De maatregelen moeten zorgen dat de gezondheid van bewoners rond Schiphol beter beschermd wordt dan nu. Daarnaast moet direct een uitgebreid gezondheidsonderzoek gestart worden”, aldus Ivo Stumpe, campagneleider Verkeer van Milieudefensie.