Nog geen herstel economie bij zakenvluchten Airport

Bron: Eindhovens Dagblad, donderdag 3 april 2014, Harrie Verrijt, ed.nl

EINDHOVEN
– Het economisch herstel is nog niet zover dat het aantal zakenvluchten vanaf Eindhoven Airport zich herstelt. In het derde kwartaal van 2014 was het aantal passagiers dat vertrok of aankwam buiten de lijndiensten en chartervluchten 970, tegen 1190 in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Volgens directeur Joost Meijs van Eindhoven Airport hebben de drie bedrijven die zakenvluchten vanaf de luchthaven verzorgen nog steeds last van de economische crisis. “Die vluchten zijn relatief veel duurder en je ziet in tijden van crisis zakenvluchten steeds meer in de richting van lijndiensten verschuiven. Ik ben ervan overtuigd dat het aantal zakenvluchten weer toeneemt als het economisch herstel aanhoudt. We zijn goed uitgerust met een businesslounge en alle voorzieningen om zakenvluchten goed af te handelen. Maar het werkt net als met hotels, vijfsterrenhotels worden vaker gereserveerd als het economisch goed gaat.”
Over het geheel genomen heeft Eindhoven Airport in het eerste kwartaal goed gedraaid, zegt Meijs. Er waren 682.000 passagiers, een groei van 15 procent ten opzichte van vorig jaar. De groei is vooral te danken aan de uitbreiding met vijf bestemmingen, terwijl er slechts drie bestemmingen vervielen. In totaal zijn er nu 52 bestemmingen waarop in het eerste kwartaal 671.000 passagiers vlogen, een groei van 15 procent. Het aantal passagiers op chartervluchten groeide nog veel harder, namelijk met 36 procent tot 10.000 passagiers.
In totaal werden er 5.700 vliegbewegingen gemaakt, 7 procent meer dan een jaar eerder.
De Boer kondigde een wereldprimeur aan op de nieuwe website samenopdehoogte.nl. Omwonenden en belangstellenden konden op deze website al details vinden van vluchten van en naar Eindhoven. Nu kunnen daar ook statistieken opgevraagd worden over hoe vaak vliegtuigen over een bepaald gebied vliegen, geluidmetingen en andere gegevens.