Metingen geluid Best gaan door tot 2020

Bron: Eindhovens Dagblad, donderdag 11 februari 2016, Henk van den Heuvel, ed.nl

BEST

De geluidsmetingen die op vier punten in de Bestse Villawijk/Koekoeksbos worden gehouden, worden voortgezet tot 2020. Dat heeft het Bestse college van B en W besloten.

Aanleiding is het opgelopen geluidsniveau, de ontwikkeling bij Eindhoven Airport en de omliggende snelwegen A2 en A58. Uit meetrapporten blijkt tot nu toe dat wegverkeer de belangrijkste geluidsbron is en dat er veel geluidsverschil zit bij de verschillende treinen en vliegtuigen. De metingen vinden sinds 2012 plaats op initiatief van de bewoners van Villawijk/Koekoeksbos. Zij klaagden al jaren over geluidsbelasting door rail- , vlieg- , scheepvaart- en wegverkeer. Vooral het geluid van vliegtuigen van en naar Eindhoven Airport, auto's en vrachtwagens op de A2, de A58 en lokale wegen, de spoorlijn en schepen op het Wilhelmina- en Beatrixkanaal.

"Elke geluidsbron voldeed aan wet- en regelgeving, maar men vond dat niet alleen naar de bronnen gekeken moest worden, maar dat ook dat het 'stapelende' effect in kaart moest worden gebracht", aldus wethouder Marc van Schuppen (Best Open). Door de toename van het aantal vliegbewegingen neemt ook het geluidsniveau toe. Daarom is het volgens Van Schuppen belangrijk de geluidsmeting te verlengen.