Meldingen overlast vliegtuigen via website

Bron: Eindhovens Dagblad, zaterdag 15 maart 2014, Rob Burg, ed.nl
EINDHOVEN – Het melden van een klacht over geluidshinder door vliegtuigen kan binnenkort alleen nog maar via de website www.samenopdehoogte.nl. Nu nog zijn er ook diverse telefoonnummers en e-mailadressen die hiervoor gebruikt kunnen worden.
Het streven naar één meldpunt is een afspraak die gemaakt is aan de Alderstafel, het overlegorgaan van overheden, luchthaven, Defensie en omwonenden. De site die vorig jaar gelanceerd werd en waarop alle (civiele) vliegbewegingen in de regio van de afgelopen drie maanden te zien zijn, gaat als officieel meldpunt fungeren. Defensie, eigenaar van het vliegveld, wil uiteindelijk toe naar een systeem waarbij bellen niet meer mogelijk is.
De BOW (Belangenbehartiging Omwonenden Welschap) heeft erop aangedrongen om de telefonische klachtenlijn in ieder geval dit jaar nog te handhaven, vooral om de ouderen in de regio ter wille te zijn.
Volgens Johan van Soest, commandant van de Vliegbasis Eindhoven, zorgt een vast, digitaal meldpunt voor meer transparantie. “We krijgen soms het gevoel dat er wat wantrouwen is, dat er wordt gerommeld met de klachten. Daar willen we vanaf. Een melding is een melding. We hebben er geen enkel belang bij om meldingen weg te moffelen.”
BOW-lid Wim de Jonge uit Veldhoven pleit ervoor om niet alleen de meldingen te registreren, maar er ook iets mee te gaan doen als er bijvoorbeeld 'trends' zijn. “We moeten nu een bodem leggen voor een systeem waarmee je dingen daadwerkelijk kunt verbeteren. Het afhandelen van een melding is méér dan registreren.”

→ De telefonische klachtenlijn blijft dit jaar nog gehandhaafd, vooral om ouderen in de regio ter wille te zijn