Mansveld: Alderstafel aan zet over Airport

Bron: Eindhovens Dagblad, Vrijdag 4 juli 2014, ed.nl

EINDHOVEN/DEN HAAG – Het kabinet neemt geen enkel besluit over avondvluchten tussen elf en twaalf uur ‘s nachts op Eindhoven Airport voordat alle belanghebbenden zich daar aan de zogenaamde Alderstafel over hebben uitgesproken.

Die harde toezegging heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA, Infrastructuur) gisteren gedaan aan de Tweede Kamer. Pas nadat omwonenden, milieugroepen, gemeenten en luchthavendirectie tot een gezamenlijk akkoord zijn gekomen, past Mansveld het luchthavenbesluit aan dat voor Eindhoven Airport geldt. De fracties van Partij voor de Dieren en GroenLinks spraken gisteravond in een motie uit dat er geen enkele vlucht na elf uur op Eindhoven Airport mag starten of landen. De SP stelt een maximum van vier vluchten na elf uur. PvdA en D66 willen het oordeel van de Alderstafel afwachten.

Schiphol mag maximaal 510.000 vluchten per jaar afhandelen. Dat aantal groeit naar verwachting tot 580.000 in 2020. Het kabinet wil dat Eindhoven Airport 25.000 vluchten overneemt en vliegveld Lelystad 45.000. De stemming over de moties vond plaats in de nacht van donderdag op vrijdag.