Landingen Eindhoven Airport in glijvlucht met maand vertraagd

Bron: Eindhovens Dagblad, dinsdag 27 januari 2015, Rob Burg, ed.nl

EINDHOVEN – Nog niet alle landingen op Eindhoven Airport worden in een glijvlucht uitgevoerd.
Eigenlijk hadden deze zogenaamde ‘continuous descent approaches’ vanaf 8 januari door alle vliegmaatschappijen moeten worden toegepast, maar dat is uitgesteld naar begin februari.
De directie van Eindhoven Airport laat desgevraagd weten dat nog niet alle flightmanagement­systemen van de vliegmaatschappijen volledig zijn aangepast.
Naar verwachting zal dit binnen enkele weken gebeurd zijn, aldus een woordvoerster. „Op dit moment komt ongeveer dertig procent van de vliegtuigen middels een glijvlucht binnen.”
Ook de werkgroep hinderbeperking van de BOW – de belangen­behartiger van omwonenden van het vliegveld – is van het uitstel op de hoogte gebracht.

De ‘cda-landingen’ veroorzaken minder geluidsoverlast, doordat er ook minder gebruik wordt gemaakt van flaps en gaspedaal. Deze methode wordt overigens ook op veel andere luchthavens al toegepast. Volgens Eindhoven Airport blijft de luchthaven ondanks het uitstel binnen de aan de Alderstafel gemaakte afspraken. Ook volgens BOW-voorzitter Klaas Kopinga ligt de luchthaven ‘op koers’ met de hinderbeperkende maatregel, maar gaat het ‘wat trager dan gehoopt’. Overigens zal volgens hem nooit honderd procent van alle landingen op deze manier afgehandeld kunnen worden. „Als de veiligheid er zich tegen verzet, bijvoorbeeld bij mist, kunnen piloten ervan afwijken.

Ze kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om eerst nog even rond te cirkelen op 2000 voet, voordat de landing daadwerkelijk wordt ingezet.”