Kritiek op Airportplan

Bron: Eindhovens Dagblad, 27 juni 2014, Rob Burg, ed.nl

Kamer kritisch op verdubbeling van late landingen op Eindhoven. Volgens staatssecretaris is het nog niet zo ver.

DEN HAAG – De mogelijke verdubbeling van het aantal late landingen tussen 23.00 en 00.00 uur op Eindhoven Airport oogst forse kritiek van de Kamer. Diverse fracties spraken gisteren tijdens een debat over de toekomst van de luchtvaart in Nederland de vrees uit dat de uitbreiding al beklonken is, doordat het is opgenomen in het concept-luchthavenbesluit. Staatssecretaris Wilma Mansveld benadrukte dat het nog niet zo ver is: Defensie moet de uitbreiding eerst nog vergunnen en vervolgens heeft de Alders Tafel – het overleg tussen overheden, Airport én omwonenden (BOW) – volgend jaar de mogelijkheid om het aantal van acht terug te brengen. Een evaluatie over fase 1 van de groei van de Eindhovense luchthaven, in juni 2015, kán in theorie die uitkomst opleveren.

Het is volgens Mansveld wenselijk noch mogelijk om de evaluatie af te wachten om daarna pas het luchthavenbesluit vast te stellen. „Niet alleen zou de luchthaven zich op dat moment niet kunnen ontwikkelen, ook ligt er een harde wettelijke termijn. Uiterlijk 1 november moet het nieuwe besluit zijn vastgesteld.”

Op vragen van partijgenoot Kuiken (PvdA) en VVD’er Elias of het volgend jaar – op advies van de Alders Tafel – ook zes, vier of zelfs twee ‘slots’ kunnen worden, antwoordde Mansveld bevestigend. Binnenkort zal de Kamer, op verzoek van PVV’er Graus, zich in een plenaire vergadering opnieuw over de kwestie buigen.

De actiegroep ‘Geen Vluchten Na Elven’, die gisteren een petitie aanbood, heeft geen enkel vertrouwen in een voor hen gunstige afloop. „We worden gepiepeld”, zegt woordvoerder Wim Schef­fers. „Ook de BOW kan dit niet tegenhouden. Die is niet opgewassen tegen het overwicht aan de Alders Tafel.”