Kaarten

De omvang van de lawaaioverlast van Eindhoven Airport kan op verschillende manieren worden uitgedrukt:

- Het gebied waar het vlieglawaai een bepaalde sterkte overschrijdt, deze kaarten vindt u hier
- Het aantal inwoners dat aan de lawaai overlast van EA is blootgesteld
- De tijden waarin slaapverstoring wordt veroorzaakt door Eindhoven Airport, dit ontstaat vooral als in de avond, nacht en in de vroege ochtend gevlogen wordt.

Hieronder het gebied waar de huizen zeker in waarde zullen dalen als er 35000 vluchten bijkomen, de komende jaren.Berekende Contouren zijn relatief
Nog een relativerende en verontrustende opmerking, dit zijn theoretische contouren. In de harde praktijk van Schiphol bleek de lawaaioverlast jaar op jaar erger dan de geluidscontouren beloofden te worden.
Bovendien, zit hier nog niet de militaire luchtvaart bij, die heeft nu een meer dan 2 keer zo grote lawaai afdruk. Maar de militaire geluidsruimte is zo overdreven groot, dat de Raad van State onlangs liet weten dat Defensie een stuk zal moeten inleveren.

Militaire overlast
De werkelijke overlast is dus een stuk groter, maar onduidelijk is hoeveel.
De F16's komen in periodes hier in Eindhoven belastinggeld en kerosine opstoken, dan is de contour zeker groter dan nu. Maar als de F16 ergens anders spelen, kloppen de contouren meer met de werkelijkheid.
Ook als er een militaire transport actie is, is de overlast ook groter.

Eigenzinnige piloten vervuilen extra

Een andere bron van extra overlast is onnodig laag blijven vliegen, dat is goedkoper, en kost minder brandstof, maar geeft wel meer overlast in een groter gebied.
Een voorlichter van de militaire verkeersleiding vertelde dat piloten wel een voorgeschreven route krijgen. maar zelf mogen kiezen hoe hoog ze vliegen, als ze maar hoger blijven dan ca 300 m.
In de praktijk blijkt echter dat ook de voorgeschreven routes niet altijd gevolg worden.