In oktober valt besluit over Airport

Bron: Eindhovens Dagblad, donderdag 1 oktober 2015, Simon Rood, ed.nl

DEN HAAG

Of en hoeveel Eindhoven Airport mag groeien, wordt pas in de loop van oktober bekend. Staatssecretaris Wilma Mansveld heeft hierover nog geen besluit genomen. Dat liet zij gistermiddag weten aan de Tweede Kamer. In de vaste commissie die over luchtverkeer gaat, praatten politieke partijen lange tijd over Eindhoven Airport.

Omliggende gemeenten als Bergeijk, Eersel, Veldhoven en Oirschot zijn fel tegen uitbreiding van het vliegverkeer. De provincie, de stad Eindhoven en het vliegveld zelf zijn erg voor maar ook zij zien graag meer draagvlak voor de groeiplannen. Tot nu toe heeft onderhandelaar Hans Alders de partijen niet weten samen te brengen. Onlangs ondernam hij een nieuwe poging. Wat daar uit is gekomen, wil Mansveld nog niet prijsgeven.

Doorschemeren

De staatssecretaris liet wel doorschemeren dat zij het belangrijk vindt dat de gemeenten akkoord gaan met de uitbreiding. "Ik wil heel ver gaan om het draagvlak in de regio te borgen zodat het een plek en waarde krijgt in de toekomst. Ik vraag u nog even geduld. Ik hoop medio oktober een besluit te kunnen nemen."

Een meerderheid van de Kamer wil groei van Eindhoven Airport alleen maar toestaan als de omliggende gemeenten er in grote mate mee kunnen leven. Alleen de VVD wil de groei toelaten ongeacht de huidige weerstand.

De PvdA, CDA, D66 en GroenLinks willen dat er eerst voldoende draagvlak in de regio ontstaat.

De groei van het vliegveld is volgens de VVD belangrijk voor de economie van de regio en heel Nederland. Bovendien heeft landelijke luchthaven Schiphol een 'overloopgebied' voor het groeiend aantal vluchten nodig.

Wintelre

Staatssecretaris Mansveld gaf aan dat opnieuw gekeken wordt naar vliegroute '1B'. Dat is goed nieuws voor de inwoners van Wintelre. De vliegroute voert nu in een bocht om het dorp heen, waardoor het geluid van een opstijgend vliegtuig minstens twee minuten te horen is. Dit is langer dan bij de oude route 1A, die een rechtere lijn volgde.