Dorpen willen nul late vluchten

Bron: Eindhovens Dagblad, woensdag 24 juni 2015, Rob Burg, ed.nl
 
Gemeenten rond Eindhoven Airport, met uitzondering van Eindhoven, willen dat er na elf uur 's avonds geen enkel civiel vliegtuig nog landt of vertrekt. Ook zijn vluchten in de weekends vóór 8.00 uur taboe.

EERSEL
In nagenoeg gelijkluidende moties, die gisteravond door de raden van Eersel en Veldhoven werden aangenomen en binnenkort worden aangeboden aan de Alderstafel, verzetten de gemeenten zich tegen een verdere toename van het aantal omwonenden dat ernstige hinder ervaart.

De moties gaan heel wat verder dan de huidige situatie, waarin vier landingen tussen 23.00 en 00.00 uur voor toestellen van de maatschappijen die Eindhoven Aiport als thuisbasis gebruiken, zijn toegestaan. Ook wordt sinds begin dit jaar in het weekend al vanaf 7.00 uur gevlogen. Volgens de Eerselse motie moet de groei zich de komende jaren in een lager tempo ontwikkelen dan in de afgelopen vijf jaar. Toen groeide de luchthaven met 12.000 vliegtuigbewegingen. Voor de komende vijf jaar staan er nog eens 13.000 op de rol. De VVD in Eersel en in Veldhoven steunde als enige partij de moties niet. Fractievoorzitter Dennis Hoffland (Eersel) betoogde dat zijn fractie zich voor 95 procent kan vinden in de motie, maar per se níet in de paragraaf over de openingstijden. Volgens de liberalen wordt hiermee de klok namelijk teruggedraaid. "De motie schiet op dit punt te ver door, door zelfs de bestaande ruimte voor het uitvoeren van vluchten in te perken." Veel kritiek is er in Eersel op de vorig jaar van kracht geworden vertrekroute 1B, die Wintelre belast met veel hinder. In de motie wordt ervoor gepleit om rechtstreekse routes via het Belgische luchtruim mogelijk te maken.

Ook in Eindhoven was de groeiende luchthaven onderwerp van gesprek, tijdens de commissievergadering Economie en Mobiliteit. De linkse partijen toonden zich sterk voorstander van het afremmen van de groei, onder meer om de overgang naar stillere vliegtuigen extra tijd te gunnen. Van de VVD mag er in het laatste uur van de dag geland worden door maximaal acht toestellen.

GroenLinks bepleitte de invoering van een klimboeteregeling tussen 23.00 en 00.00 uur. Daarbij wordt landen duurder naarmate het uur vordert. D66 is warm pleitbezorger van doorontwikkeling, waarbij homecarriers Transavia en Ryanair ruim baan wordt gegeven. Daarmee wordt het mogelijk eisen te stellen aan bijvoorbeeld het materieel.

Na 23.00 uur mag volgens de raden van Veldhoven en Eersel geen enkel vliegtuig landen