Cabinepersoneel medeverantwoordelijk voor parkeeroverlast in Meerhoven

Bron: Eindhovens Dagblad, zaterdag 9 april 2016, Judith Everse, ed.nl

Ook stewardess wil auto kwijt

'Bewoners mogen niet de dupe zijn van commercieel belang gemeente'

EINDHOVEN

Inwoners van Meerhoven zijn het groeiende aantal wildparkeerders van Airport in hun wijk spuugzat.

Over een oplossing voor het 'wildparkeren' in Meerhoven wordt al lang gepraat met de gemeente Eindhoven. Die ziet in betaald parkeren nog altijd de oplossing. Volgens wethouder Visscher is daarvoor echter wel voldoende draagvlak nodig onder bewoners. Dit draagvlak wordt pas gepolst als de bewoners zelf met een verzoek komen, door middel van een lijst waarop minimaal 50 procent van de bewoners van een straat een handtekening heeft gezet. Vervolgens bepaalt de gemeente middels een enquête of er voldoende steun is voor betaald parkeren. Tot op heden is volgens Visscher nog geen verzoek ingediend door bewoners. 'Wij hebben dus ook nog niet kunnen bepalen wat het draagvlak is in Meerhoven.'

Eind vorig jaar bood de gemeente bewoners van Meerhoven aan de parkeervergunning voor bewoners het eerste jaar gratis te maken, of betaald parkeren voor een deel van de dag in te voeren. De leden van de twee grootste bewonersverenigingen van Meerhoven zien echter sowieso niets in het plan voor betaald parkeren. Zij willen het liefst dat alles bij het oude blijft of dat er een blauwe zone wordt ingevoerd met een gratis ontheffing voor bewoners. Dit zouden de gemeente en Eindhoven Airport moeten betalen, als compensatie voor de overlast.

"Wij vinden dat de gemeente haar verantwoordelijkheid moet nemen en bewoners niet mag laten opdraaien voor de problemen die de commerciële belangen van de gemeente met zich meebrengen", zegt Ruben Trieling, voorzitter van Bewonersvereniging Grasrijk. Er is nog geen datum gepland voor een nieuw overleg tussen de gemeente en de bewoners van Meerhoven.

Naast reizigers zorgt ook cabinepersoneel van Eindhoven Airport voor parkeeroverlast in de Eindhovense wijk Meerhoven. De piloten, stewards en stewardessen zouden zo veel geld kwijt zijn aan parkeren, dat ze liever het laatste stuk van hun route met de bus afleggen. Dit tot grote ergernis van de wijkbewoners.

Zij kampen al lange tijd met de overlast van wildparkeerders. Tot nu toe werd gedacht dat het vooral ging om passagiers van Eindhoven Airport. Maar bewoners signaleren steeds vaker cabinepersoneel dat de auto in de wijk parkeert om vervolgens met buslijn 401 verder te reizen.

Peter Berlijn, bewoner van de Grasdreef, ziet ze geregeld voorbijkomen bij bushalte Landforum: stewards en stewardessen van Ryanair en Transavia die zich met hun rolkoffertje naar de bus haasten, nadat zij hun auto in de buurt hebben geparkeerd. "Dit gebeurt inmiddels op grote schaal." Ralf Huybregts, woonachtig in Bosrijk, herkent dit ook. "Ik zie geregeld cabinemedewerkers hun auto bij ons in de straat neerzetten."

Parkeerpas

Eindhoven Airport zegt hier niet van op de hoogte te zijn. Parkeren in de wijk zou niet nodig zijn, omdat er 'voldoende parkeerplaatsen op de luchthaven zijn voor passagiers en overige gebruikers', aldus een woordvoerder. De gemeente Eindhoven laat een ander geluid horen. Een woordvoerder van wethouder Jannie Visscher (Verkeer) meldt dat inderdaad geklaagd wordt over parkerend cabinepersoneel. Zowel door bewoners van Meerhoven als in gebieden rond de Bredalaan. Onduidelijk is hoeveel klachten er zijn binnengekomen, omdat 'deze klachten niet apart bij de gemeente zijn geregistreerd'.

Een mogelijke reden voor het wildparkeren is dat het personeel hoge kosten zou moeten maken voor parkeren op de luchthaven. Onduidelijk is in hoeverre zij deze vergoed krijgen van hun werkgever. Luchtvaartmaatschappij Transavia zegt dat al haar personeelsleden een parkeerpas voor Eindhoven Airport krijgen, maar ze moeten deze wel zelf aanschaffen. Ryanair verklaart dat zij 'haar personeel zelf geen kosten in rekening brengt voor het parkeren', maar wil niet reageren op de vraag of zij dan wel (gedeeltelijk) de parkeerkosten van medewerkers vergoedt. Evert van Zwol, voorzitter van de Ryanair Pilot Group, de officieuze vakbond voor Ryanair-piloten, gaat ervan uit dat parkeerkosten 'voor honderd procent betaald moeten worden door de personeelsleden zelf'.

Zowel in Meerhoven als rond de Bredalaan klagen bewoners over parkeeroverlast

De gemeente heeft betaald parkeren aangeboden, maar eerst moet blijken of daarvoor voldoende draagvlak is in de wijk