Betrokkenen rond Airport opnieuw benaderd

Bron: Eindhovens Dagblad, vrijdag 21 augustus 2015, Bart-Jan van Rooij, ed.nl

EINDHOVEN

Alders kreeg een ferme tik op de vingers van een kamermeerderheid. De Tweede Kamer keurde het advies van Hans Alders over de groei van Eindhoven Airport af wegens onvoldoende draagvlak. Het is essentieel dat regiogemeenten zich achter de plannen scharen, vonden de fractiespecialisten van PvdA, CDA, D66 en SP, samen goed voor een meerderheid in de Tweede Kamer. Onlangs greep Mansveld zelf in door Alders weer aan het werk te zetten.

Hans Alders ligt deze week al flink onder vuur om de uitspraken die hij deed als Nationaal Coördinator Groningen. Hij leidt sinds 1 juni de vijf jaar durende versterkingsoperatie in het door gasbevingen getroffen Groningen. In een interview in onder meer deze krant zei hij dat het aardbevingsgebied kleiner is dan eerder werd aangenomen. Dat heeft als gevolg dat niet 170.000 woningen, maar vele tienduizenden huizen moeten worden versterkt. Ook zijn de effecten van bevingen minder groot. De uitspraken zijn niet in goede aarde gevallen bij de belangenclubs en politici.

Of Alders ook een directe rol moet spelen bij een eventuele voortzetting van het Airport-overleg, houden de gemeenten nog in het midden. De regio heeft vorige week al het initiatief genomen om rond de tafel te gaan met de provincie, de gemeente Eindhoven en NV Schiphol en de NV Schiphol als eigenaars van de luchthaven. Airport-directeur Joost Meijs was daar niet bij betrokken. Wethouder Van der Meijden: "Hij bleek eerder niet ontvankelijk voor een compromisvoorstel. Eindhoven Airport heeft vorig jaar goed geboerd. Goed werk maar de twaalf gemeenten hebben een breder belang dan alleen de cijfers van Eindhoven Airport. Wij behartigen ook de belangen van de bewoners in het gebied." Wat Van der Meijden betreft, die de Alderstafel eerder een tribunaal noemde, gaat Alders in elk geval niet de regie voeren. "De regie hoort bij de gemeenten."

Een woordvoerder van Alders liet gistermiddag weten het nog te vroeg te vinden om over het verdere proces te praten. "Alders heeft het verzoek van Mansveld ingewilligd en is nu aan de slag. Er volgt een rondgang langs alle partijen die bij de Alderstafel betrokken waren om te inventariseren of ruimte is voor bemiddeling. En dat wordt geen ellenlang traject." Over een week of twee heeft Alders zijn nieuwe huiswerk af.

Lees eerst, Teruggefloten om Airport-plan