Barin: gegevens over vol Schiphol verouderd

Bron: Eindhovens Dagblad, donderdag 6 maart 2014, Henk van Weert, ed.nl

EINDHOVEN – Luchtvaartmaatschappijen willen een nieuw onderzoek naar het vollopen van Schiphol. De aanname dat Schiphol bij 510.000 vliegbewegingen, in 2020, vol is klopt niet meer, zegt voorzitter Frank Allard van de Barin.. Dat is de organisatie waarin 62 in Nederland opererende luchtvaartmaatschappijen zich verenigd hebben.
“De maximumcapaciteit van 510.000 vliegbewegingen is gebaseerd op een berekening uit 2008 die door de Alderstafel gehanteerd wordt. In de afgelopen zes jaar is veel veranderd. Maatschappijen zijn met nieuwe, zuinige en stille toestellen gaan vliegen, met schonere motoren. Door glijvluchtlandingen uit te voeren is de overlast zeker minder geworden,” zegt voorzitter Frank Allard van de Barin.
Volgens hem is afgesproken dat er in 2020 een vermindering van milieuhinder geboekt moet worden van vijf procent. Tot en met vorig jaar is de hinder al met 12,3 procent teruggebracht.
Allard: “Dat betekent dat we die capaciteitsnorm van 510.000 vliegbewegingen eens goed tegen het licht moeten houden. Het gaat niet om dat getal, maar om het totaal van de hinder rond Schiphol. Ga dat opnieuw berekenen, ga met die gegevens opnieuw naar de omwonenden van Schiphol en zie daarna pas wat nodig is op Eindhoven Airport of vliegveld Lelystad.”
Allard wil niet vooruitlopen op de vraag of Eindhoven Airport bijna vijf keer zo groot moet worden, dan tot nu toe aangenomen is. Dat is vorige week bepleit door onderzoekers Jeroen Saris en Jaap Modder.
De Barin vindt het niet vanzelfsprekend dat maatschappijen vanaf Schiphol overgeheveld moeten kunnen worden naar Lelystad.
“Vliegmaatschappijen uitplaatsen naar Lelystad kan helemaal niet. Je kunt ze niet dwingen. Op grond van mededingingsregels kan dat niet. Vliegvelden moeten maatschappijen verleiden om te komen. Zolang er geen businessplan onder Lelystad ligt, hebben maatschappijen geen enkele belangstelling.”

Een woordvoerster van Schiphol wijst de zienswijze van Barin af. “Een herijking van de cijfers is wat Schiphol betreft niet nodig”, aldus de woordvoerster.