Airport moet op de rem trappen

Bron: Eindhovens Dagblad, vrijdag 10 oktober 2014, Harrie Verrijt, ed.nl

EINDHOVEN – Eindhoven Airport moet volgend jaar flink op de rem gaan staan. De groei die de luchthaven van 2011 tot en met 2015 mag doormaken is namelijk al bijna volbracht.

In de loop van volgend jaar moeten verzoeken van luchtvaartmaatschappijen om het aantal vluchten of bestemmingen uit te breiden worden geweigerd. Passagiers krijgen vaker met volle vliegtuigen te maken en er zijn maar mondjesmaat nieuwe bestemmingen mogelijk, ook al is daar vraag naar.

Dat meldde de luchthaven gisteren als toelichting op de kwartaalcijfers. Volgens directeur Joost Meijs van Eindhoven Airport ligt de groei een klein jaar voor op de planning. „Volgend jaar is het laatste jaar van de eerste fase van vijf jaar waarin we kunnen groeien. Omdat we de eerste vier jaar flink groeien, dit jaar met 15 procent, kunnen we volgend jaar nog maar een paar procent groeien. Dan zitten we aan ongeveer 4 miljoen passagiers. De luchtvaart wil harder groeien en dat kan dus betekenen dat we nee moeten verkopen. We zullen aan de luchtvaartmaatschappijen uitleggen dat we in 2016 waarschijnlijk weer mogen groeien. We hopen dat ze het geduld kunnen opbrengen en niet naar een andere luchthaven uitwijken.” Die groeiruimte wordt bepaald door de Alderstafel, het overlegorgaan van belanghebbenden dat de minister adviseert. In de tweede fase van 2016 tot 2020 zou Airport kunnen doorgroeien, waarmee het aantal passagiers in 2020 op 5,5 miljoen kan komen.

Meijs zegt niet volgend jaar op deze groei vooruit te willen lopen. „Dat zou niet netjes zijn. Want, ja het knelt dat we niet kunnen groeien; en ja het zal niet makkelijk zijn aan de luchtvaartmaatschappijen uit te leggen dat ze in de wacht moeten staan. Tegelijk is dat ene jaar te overzien en komt het voort uit de luxe dat we zo hard hebben kunnen groeien.”


Groei Airport valt fors uit

Eindhoven Airport vervoert dit jaar bijna 4 miljoen passagiers. Hiermee is de groeiprognose weer hoger.

EINDHOVEN – Eindhoven Airport heeft in de eerste drie kwartalen een flinke groei doorgemaakt. Het aantal passagiers nam in de eerste negen maanden met 16 procent toe ten opzichte van dezelfde periode in 2013, en het aantal vliegbewegingen groeide met 10 procent. De luchthaven groeit zo hard dat het al in de eerste helft van volgend jaar de toegestane groei tot eind 2015 heeft behaald. Dat maakte directeur Joost Meijs van Airport gisteren bekend.

In de periode januari tot en met september maakten 3.052.000 pas­sagiers gebruik van de luchthaven, 425.000 meer dan in de eerste 9 maanden van 2013. Het aantal vliegbewegingen in deze periode kwam uit op 22.525. Een jaar eerder waren dat er 20.480.

Vooral de maand augustus van dit jaar droeg volgens Meijs hierin bij. „In die maand hebben we een absoluut record van 430.000 passagiers gehaald. Veel meer dan het eerdere record van 360.000 in juli. Dat komt door de extra bestemmingen, maar ook door het weer dat in augustus slechter werd.”

Over het gehele jaar verwacht Eindhoven Airport een groei van 15 procent tot 3,9 miljoen passagiers. Dit is meer dan de eerder afgegeven verwachting van 3,8 miljoen. In 2013 ontving de luchthaven 3,4 miljoen passagiers. Toen was er een groei van 14 procent.

Het aantal vliegbewegingen zal in 2014 uitkomen op ongeveer 29.000 ten opzichte van 26.508 vo­rig jaar. De passagiersgroei van 16 procent is het gevolg van meer bestemmingen; in het derde kwartaal werd naar 67 bestemmingen gevlogen, 5 meer dan in 2013.

Ook is de gemiddelde vliegtuigcapaciteit iets groter dan in 2013 en is de bezettingsgraad per vlucht toegenomen. Dat verklaart dat de groei van het aantal passagiers met 16 procent, zoveel groter is dan de groei van het aantal vluchten (10 procent).

Volgens Meijs is zijn bedrijf op weg om aan de voorwaarden van de Alderstafel te voldoen. „In 2015 is er een evaluatie waarin we worden beoordeeld op zaken als duurzaamheid en hinderbeperkende maatregelen. We zijn heel actief geweest om aan die voorwaarden te voldoen. We gaan ervan uit dat we conform de afspraken aan de Alderstafel onze groei in 2016 kunnen voortzetten.”