'We hebben gedaan wat we konden aan het vlieggeluid'

Bron: Eindhovens Dagblad, zaterdag 5 december 2015, Rob Burg, ed.nl

VELDHOVEN

De sterke stijging van het aantal klachten over vlieglawaai is 'zorgwekkend', zo geeft hij toe, maar: "We hebben gedaan wat we konden om de omgeving te ontlasten." Dat zei commandant Johan van Soest van de Vliegbasis Eindhoven donderdagavond in de geluidsklachtencommissie COVM.

In het derde kwartaal van dit jaar steeg het aantal meldingen naar een kleine achtduizend. Volgens Van Soest kan dit te maken hebben met de discussie over de tweede groeifase van Eindhoven Airport. Het uitkomen van de jaarcijfers lijkt hem een goed moment voor een nieuwe analyse.

De omwonenden, verenigd in de BOW, vinden dat de tijd van het simpelweg registreren van de meldingen voorbij is. Het analyseren ervan is een prima zaak, vindt Wim de Jonge, "maar we zouden ook graag wat meer actie zien. En daar blijft het in steken. Na alle monitoring en analyses moeten er nu ook consequenties volgen."

Volgens Van Soest zijn de mogelijkheden om de omgeving nog meer tegemoet te komen, uitgeput. Als voorbeeld noemde hij het verleggen van vertrekroutes, maar ook de aanleg van een nieuwe proefdraaiplaats voor Herculessen, die onlangs gestart is.