'Late slots liggen nog niet vast'

Bron: Eindhovens Dagblad, zaterdag 29 maart 2014, Rob Burg, ed.nl

Actiegroep 'Geen vluchten na elven' bood gisteren een petitie aan aan oud-minister Alders tegen acht late landingen.

EINDHOVEN – Het aantal vliegtuigen dat in fase twee van de groei van Eindhoven Airport in het laatste uur van de dag mag landen, is nog lang geen gelopen race. Het concept-luchthavenbesluit, waarin een maximum van acht is opgenomen, zorgt enkel voor de juridische ruimte. “Maar de gebruiksvergunning die op basis daarvan wordt afgegeven, geeft de grenzen aan”, aldus Hans Alders, voorzitter van de naar hem genoemde overlegtafel. Volgens Alders is het nog niet duidelijk wat de behoefte straks zal zijn aan late 'slots'. “Het kunnen er ook vier of vijf worden.” Hoeveel er uiteindelijk worden gereserveerd, is afhankelijk van de evaluatie over de eerste fase, medio volgend jaar.
De oud-minister zei dat gisteren bij de aanbieding van een door ruim 4700 bezwaarmakers digitaal ondertekende petitie van de actiegroep 'Geen vluchten na elven'. Volgens de petitie worden de openingstijden van Eindhoven Airport 'op slinkse wijze' opgerekt. “We worden genaaid”, stelde lid van de actiegroep en oud-raadslid Bernard Gerard onomwonden. Namens de actiegroep vroeg Gerard Kloppenburg uit Best aan Alders om zich te herbezinnen op zijn advies uit 2010, waarin de groei van de luchthaven was uitgewerkt. “Vindt u het maatschappelijk verantwoord om de nachtrust van 15.000 omwonenden op te offeren aan het planningsgemak van een homecarrier?” Volgens de actiegroep wordt momenteel de nachtrust van 8000 mensen in de regio gestoord door vliegtuiglawaai. Dat niet al die 8000 de petitie ondertekenden, komt volgens Kloppenburg doordat veel mensen denken dat 'het toch geen zin heeft.'
Van de huidige in het Alders akkoord geschapen ruimte van maximaal vier late landingen per dag, is vorig jaar tien procent gebruikt, memoreerde Alders. Uit een inventarisatie van de krant, op basis van gegevens van de website www.samenopdehoogte.nl, blijkt dat in de eerste drie maanden van dit jaar 33 keer werd geland in het laatste uur.