'Eindhoven centrale rol bij Airport'

Bron: Eindhovens Dagblad, vrijdag 24 juli 2015, Bart-Jan van Rooij, ed.nl

Raadsfracties willen dat Eindhoven draagvlak in regio creëert voor uitbreidingsplannen van vliegveld.

EINDHOVEN

De gemeente Eindhoven moet het voortouw nemen in een ultieme poging om draagvlak te krijgen in de regio voor de groeiplannen van Eindhoven Airport. Die brede roep klinkt onder Eindhovense gemeenteraadsfracties nadat de missie van oud-politicus Hans Alders om twaalf omliggende gemeenten achter het deze week gepresenteerde luchthavenakkoord te krijgen, mislukte.

De Eindhovense fracties van de PvdA, SP, GroenLinks en de Brede Beweging Linksom, samen goed voor negentien van 45 zetels in de raad, hebben daar gisteren raadsvragen over gesteld. Voor de stad zien de partijen een rol als bemiddelaar weggelegd. Ze willen ook weten of de Eindhovense burgemeester en wethouders bereid zijn om het standpunt van Eindhoven bij te stellen. De stad stemde wél in met het plan van Alders, in tegenstelling tot de gemeenten Best, Eersel, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven, Bergeijk, Bladel, Heeze-Leende, Laarbeek, Sint-Oedenrode, Valkenswaard en Waalre. Nu blijkt dat de regio tegen is moet het advies van Alders mogelijk worden aangepast om de gemeenten alsnog achter de plannen te krijgen.

Dat is essentieel, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Voor fractiespecialisten van PvdA, CDA, D66 en SP is het rapport van Alders zonder regionale steun voor groei van de tweede luchthaven van Nederland niet klaar voor behandeling in de Tweede Kamer. Ze willen dat staatssecretaris Wilma Mansveld met een oplossing komt. De Eindhovense politieke partijen willen ook weten of burgemeester Van Gijzel en de wethouders vinden dat Alders een 'gedragen advies' geeft aan Mansveld, zoals zijn opdracht luidde.