Hem‎ > ‎Konst/konsthantverk‎ > ‎

Kortedalahäst

Kortedalahästen - den självklara symbolen för Kortedala! 

Den är gjord i trä, till formen snarlik en Dalahäst, men med omisskännliga drag av sexans spårvagn, Kortedalas egen "järnhäst". Vi kan tidigast spåra den till de första neanderkortedalarnas grottmålningar av spårvagnsliknande hästar. Dessa återfanns år 1519 då Kortedalas officielle upptäckare, Kortés, med sin expedition följde Lärjeån och sökte dess källor.


Kortedalahästen har även likhet med de varelser som Kortedalas andlige ledare, Kortedalai-Lama, såg i en drömsyn vilken också förebådade spårvägens tillkomst. Kortedalai-Lama begravdes som bekant storslaget tillsammans med en "terrakorta-armé" av 200 000 hästskulpturer.


Spreds kanhända Kortedalahästen via järnvägen norrut och gav upphov till det vi idag känner som Dalahästen? Föreställer statyn "Kopparmärra" i själva verket Kortés sittande på sin Kortedalahäst? Hade Kortedalai-Lama "alla hästar hemma"?
Svaren på dessa frågor susar i den stora Kortedalaskogen.

Kortedala, november 2019 där just nu kortedahliorna blommar, solen kortedalar och en ensam kortedalmatiner skäller i stilla höst.

David Löfberg

P.S. Kortedalahästen tillverkas och säljs av mig i liten skala. Liksom för den traditionella dalahästen är grunden ett sågat ämne av fura som täljts, slipats och målats. Därefter har de försetts med "lyktor" av strasstenar och slutligen klarlackats.
Kortedalahästen har hittills tillverkats i 99 numrerade exemplar. För närvarande finns inga i lager, men anmäl gärna intresse för framtida tillverkning! (Se kontaktuppgifter)Comments