Festival Fet a Mèxic

del 29 de setembre al 6 d’octubre de 2007 / Barcelona

La setmana del 29 de setembre al 6 d’octubre de 2007 se celebrarà a Barcelona el festival literari Fet a Mèxic, que no està exclusivament dedicat a la literatura mexicana, sinó que vol establir un diàleg real sobre literatura i escriptura entre els participants que vénen de Mèxic i els que els reben aquí. En un festival que no només vol crear descobriments de totes dues bandes, sinó que pretén generar un espai de treball, reflexió i celebració literàries.
El festival, un projecte sense pressupost inicial, independent i desvinculat de directrius editorials i institucionals de selecció, vol elaborar un retrat parlat sobre literatura i escriptura, en un context de diàleg entre escriptors, lectors, crítics i editors de tots dos costats de l’Atlàntic. Tenint com a punt de partida la presentació d’una
antologia (Lolita Bosch, Hecho en México, Literatura Mondadori, 2007) i com a punt de trobada el treball literari més enllà dels contextos nacionals.
Amb aquesta celebració no només volem fer present, dins de l’àmbit cultural català, una de les presències literàries més riques i contundents de la llengua castellana, sinó també enfortir els profunds vincles històrics i fraternals que han existit històricament entre Mèxic i Catalunya.
A banda dels set diàlegs que conformen un dels eixos principals del festival, hi haurà, al llarg de la primera setmana d’octubre, un seguit d’activitats. Entre d’altres: recitals de poetes mexicans i catalans, un cicle d’entrevistes a escriptors mexicans retransmeses per televisions catalanes i espanyoles, una trobada de narradors orals, jornades literàries a diverses universitats, converses entre escriptors, una mostra de fons editorials d’escriptors mexicans que no es troben fàcilment reunits a Barcelona, una xerrada virtual amb l’Alejandro Rossi, i un tequila de benvinguda.
Aquestes activitats, i d’altres, estaran precedides pel Pre Festival: una taller virtual a la UOC / Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès (del 17 al 20 de setembre, Eduard Márquez i Pablo Raphael treballaran un conte de la Mercè Rodoreda i un del Juan José Arreola. En acabat, hi haurà un concurs d’escriptura i qui el guanyi rebrà un curs de 30 hores a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès) i un cicle de documentals sobre escriptura a la Casa Amèrica Catalunya (del 25 al 28 de setembre.)
El festival, per altra banda, tindrà com a escenari d’acolliment importants espais de Barcelona, com ara el CaixaForum –el Centre Social i Cultural de la Obra Social "la Caixa"; les llibreries la Central, Laie i l’FNAC; l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, la xarxa de Biblioteques de Barcelona i les principals universitats de la ciutat. Una de les activitats, a més, es durà a terme a Sant Joan de les Abadesses, on hi va néixer el compositor de la música de l'himne mexicà: Jaume Nunó.
El festival, finalment, que també es podrà seguir en el blog fetamexic.blogspot.com, vindrà acompanyat de publicacions especials a mitjans literaris, com ara Cultura/s, Quimera, El Ángel de Reforma o Revuelta, entre d’altres.
I està conformat per una multitud de veus literàries que viatgen des de Mèxic, participen des d’aquí, escriuen per diversos mitjans o col·laboren al blog.
A tots ells, per la seva participació desinteressada, moltes gràcies.

 

Lolita Bosch dirigeix el festival amb la col·laboració de María Fernanda Álvarez, David Colmenares i Enrique Díaz Álvarez.

A més, María Fernanda Álvarez coordina la mostra editorial, David Colmenares és responsable del blog i Enrique Díaz Álvarez coordina els cicles audiovisuals.

Ha fet el cartell l’Alejandro Magallanes. El grafisme és de Carlos Casadessús.