Activiteiten


Activiteitenprogramma

Hieronder vind je de komende activiteiten van de Società Dante Alighieri Utrecht.

Voor cursussen en lezingen die wij in het verleden hebben gegeven, kijk op de archiefpagina.

Als Dante-lid krijg je voor al onze activiteiten via mail bericht en is deelname gratis of voor een stevig gereduceerde prijs! Lid worden? Dat kan op deze pagina.

Cursus: Het Florence van de Medici's

Op 16 en 23 januari 2020 zal Marc Permeke ons meenemen naar het Florence van de familie De’ Medici (waaronder Cosimo il Vecchio en Lorenzo il Magnifico) in de 15e en 16e eeuw.

Als ’wieg van de Renaissance’ toont de voormalige stadstaat een ongelooflijke schat aan bouwkunst, schilderkunst, beeldhouwkunst en kunstnijverheid. Permeke zal uit doe doeken doen in hoeverre Michelangelo, Brunelleschi, Botticelli, Ghiberti, Donatello en Vasari hebben bijgedragen aan de roem en de macht van de Medici’s.

Beleef de stad en de unieke bezienswaardigheden met vele illustratieve afbeeldingen en verhelderende achtergrondinformatie. Ideaal als voorbereiding op een bezoek aan deze bijzondere stad of als het ophalen van mooie herinneringen.

Marc Permeke heeft een warme en hechte band met Italië. Hij woonde in Rome en in Taormina, waar hij werkte als gids. In Nederland was hij docent aan de NHTV (Nederlandse Hogeschool voor Toerisme en Vrijetijdsbesteding) te Breda nadat hij kunstgeschiedenis had gestudeerd aan de universiteit van Leiden. Sinds zijn pensionering geeft hij lezingen en cursussen. Permeke was eerder te gast bij Dante Utrecht met zijn cursussen over Rome en Sicilië.

Samenvattend

Locatie: Janskerkhof 30A, Utrecht

Datum en tijd: Donderdag 16 en donderdag 23 januari, om 20:00 uur

Kosten: Gratis voor leden van Dante Utrecht op vertoon van de Dante pas, niet-leden € 3,50,- per bijeenkomst

Aanmelden: secretaris@danteutrecht.nl

Graag vooraf aanmelden!


Lezing Petrarca en Boccaccio: stichters van de Europese literaire traditie door dr. Gandolfo Cascio

In navolging van de vertoning van Pasolini’s verfilming van Boccaccio’s Decameron zetten we ter seizoensafsluiting nog een stap in de geweldige literatuur van het Trecento. Ditmaal doen we dat in samenwerking met de Utrechtse Studievereniging Italiaans Etna, waarmee vanaf nu nauwer gaan samenwerken.

Dr. Gandolfo Cascio, assistant professor in Italiaanse Literatuur en Translation Studies aan de Universiteit Utrecht, zal op donderdag 13 juni een lezing geven gewijd aan Petrarca en Boccaccio, die, tezamen met Dante, de 'Tre Corone' vormen. Niet alleen zal worden ingegaan op hoe beide auteurs met Dantes literaire erfenis zijn omgegaan; ook zullen we reflecteren over een aantal aspecten van hun lyrische en verhalende werken, om zo hun bijdrage aan de Westerse literatuur en cultuur te kunnen duiden. Per auteur zal een exemplarische tekst worden behandeld, waarbij tevens aandacht zal worden geschonken aan de historische en culturele context.

Samenvattend:

Locatie: Janskerkhof 30A, Utrecht

Datum en tijd: Donderdag 13 juni, om 20:00 uur

Kosten: Gratis voor leden van Dante Utrecht op vertoon van de Dante pas, niet-leden € 3,50,-

Aanmelden: secretaris@danteutrecht.nl

Vergeet u niet aan te melden!


Vertoning Pasolini’s verfilming van Boccaccio’s 'Decameron'

Ditmaal gaan we gezamenlijk kijken naar Pier Paolo Pasolini’s meesterlijke verfilming van enkele van de verhalen uit Giovanni Boccaccio’s Decameron. De Decameron wordt gezien als één van de absolute hoogtepunten van de Italiaanse literaire canon en wordt tot op de dag van vandaag in de hele wereld gelezen, bestudeerd en gelouterd, ondanks dat het een werk uit 14de eeuw betreft. De rauwe humor, erotiek en kritische blik richting de Kerk en de elite zijn kenmerkend voor het boek en komen in de film ruim aan de orde.

De film verscheen in 1971 en vertelt negen van de 100 verhalen uit Boccaccio’s uit de Decameron. Bovendien komt dr. Reinier Speelmaan de film van context voorzien door middel van een inleiding.

Dr. Reinier Speelman is als universitair docent verbonden aan de Universiteit Utrecht en is onder andere werkzaam bij de opleidingen Italiaanse Taal & Cultuur, Middeleeuwen & Renaissance studies en Cultuurgeschiedenis van modern Europa. Bovendien doet hij onderzoek naar moderne Italiaanse literatuur en dan met name geschreven door Joodse auteurs.

Vergeet u niet aan te melden!

Samenvattend:

Waar? Janskerkhof 30A in Utrecht

Wanneer? donderdag 23 mei 2019 om 20:00 uur. Wees alstublieft iets van te voren aanwezig.

Kosten? Gratis voor leden van Dante Utrecht op vertoon van de Dante pas, niet-leden € 3,50,-

Aanmelden: secretaris@danteutrecht.nl


Donderdag 17 januari 2019 - Lezing in samenwerking met Het Nederlands Klassiek Verbond: 'Fictie over het oude Rome' van historica Lotje Lomme

Deze lezing wordt gegeven door Lotje Lomme (1981). Lomme is historica met een specialisatie in antieke cultuur. Ze studeerde twee jaar geschiedenis in Bologna en studeerde Italiaans in Utrecht. Ze heeft geschiedenisles gegeven aan middelbare scholen maar heeft nu haar eigen taalschool Di' la tua in Schoonhoven. Ze geeft al zo'n 8 jaar Italiaanse les en schrijft over antieke cultuur in Italie op ItalieUitgelicht.nl

Haar lezing draait rond het antieke Rome en de fascinatie van het brede publiek voor de stad. Niet alleen de wetenschap houdt zich ermee bezig, ook schrijvers van fictie kiezen het antieke Rome als onderwerp van hun boek. Zo hebben de Amerikaanse schrijver Robert Harris, de Italiaanse Valerio Massimo Manfredi of de Nederlandse Nynke Smits de antieke cultuur gekozen als achtergrond van hun verhaal. Hierbij lopen feit en fictie soms door elkaar en is de scheidslijn met literaire non-fictie soms fijn. De historische roman is het uitgangspunt voor deze lezing waarbij we kennis maken met de meest bekende fictie over Rome.

Waar? Doopsgezinde Kerk, Oudegracht 270, Utrecht

Wanneer? Donderdag 17 januari 2019 om 20:00 uur. Wees alstublieft iets van te voren aanwezig.

Prijs? Gratis voor leden op vertoon van de Dante pas, introducés € 3,50,-

Opgeven? secretaris@danteutrecht.nl


Donderdag 22 november 2018 - Lezing: 'Het Artistieke Vermogen van Leonardo da Vinci' van kunsthistorica Annenies Keur

Kunsthistorica Annenies Keur komt ons vertellen over het artistieke vermogen van Leonardo da Vinci. Da Vinci leefde in een tijd waarin kunstwerken nog gebruiksartikelen waren, ze kregen een functie in de kerk of de politiek. Maar Leonardo was bijzonder, hij ontwikkelde een werkwijze die voor zowel ergernis als bewondering zorgde. Eeuwenlang werden zijn aanbevelingen door kunstenaars nagevolgd. Je zou kunnen stellen dat hij de verre voorvader is van de moderne kunst. Annenies Keur laat zien hoe dat zo gekomen is, en waaruit het artistieke vermogen van Leonardo, dat zo inspirerend bleek voor vakgenoten, bestond.

Waar? Janskerkhof 30A in Utrecht

Wanneer? 22 november 2018 om 20:00 uur. Wees alstublieft iets van te voren aanwezig.

Prijs? Gratis voor leden op vertoon van de Dante pas, introducés € 3,50,-

Opgeven? secretaris@danteutrecht.nl


Donderdag 19 april 2018 - De Geboorte van de Opera door Joost Langeveld

Op 19 april is het zover! Docent muziekhistorie, internationaal organist en componist Joost Langeveld komt ons de geboorte van de opera uit de doeken doen. Hij neemt ons mee naar de tijd rond het jaar 1600, en vertelt ons hoe de dramma con musicae evolueerde naar een dramma per musica en zo mede door de hand van Monteverdi bekend is geworden als de kunst die wij nu Opera noemen. Langeveld zal niet alleen maar vertellen maar zijn lezing ook met muziekfragmenten ondersteunen!

Geef u snel op door te mailen naar secretaris@danteutrecht.nl

Leden: gratis

Niet-leden: € 3,-

Locatie: Janskerkhof 30A, Utrecht

Aanvang: 20:00 uur