Δ.Α.Κ.Ε. Π.Ε. Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 

Καλώς ήρθατε στη νέα ιστοσελίδα της Δημοκρατικής Ανεξάρτητης Κίνησης Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Α.Κ.Ε/Π.Ε.). 
Ο κόσμος μας, αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα, μεταβάλλοντας και τον τρόπο που οι άνθρωποι επικοινωνούν. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο το διαδίκτυο έχει καταστεί ένα χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο λόγω της αμεσότητας που προσφέρει.
Η νέα ιστοσελίδα της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. σχεδιάστηκε με γνώμονα να επιτύχει την άμεση και έγκυρη πληροφόρηση για τα θέματα της εκπαίδευσης και των λειτουργών της, αλλά και την αμφίδρομη επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους συναδέλφους. 
Από την φύση της μία ιστοσελίδα δεν είναι στατική, βρίσκεται πάντα σε εξέλιξη. Με αυτήν την ευκαιρία, θέλουμε να τονίσουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα είναι διαρκής, με στόχο την συνεχή βελτίωση και τον εμπλουτισμό της ιστοσελίδας μας με χρήσιμα και ενδιαφέροντα στοιχεία για τις δράσεις της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε., σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, ευκαιριών αλλά και προκλήσεων.

 

Η Κεντρική Επιτροπή

 

 

ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ...

αναρτήθηκε στις 3 Οκτ 2010, 11:47 μ.μ. από το χρήστη ΔΑΚΕ Π.Ε. ΣΥΛΛΟΓΟΥ "Δ. ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ" Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΠΥΣΠΕ

αναρτήθηκε στις 3 Οκτ 2010, 11:34 μ.μ. από το χρήστη ΔΑΚΕ Π.Ε. ΣΥΛΛΟΓΟΥ "Δ. ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ" Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ 2010

αναρτήθηκε στις 3 Οκτ 2010, 10:48 μ.μ. από το χρήστη ΔΑΚΕ Π.Ε. ΣΥΛΛΟΓΟΥ "Δ. ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ" Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Αλήθειες και ψέματα σχετικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς

αναρτήθηκε στις 16 Σεπ 2010, 8:41 π.μ. από το χρήστη ΔΑΚΕ Π.Ε. ΣΥΛΛΟΓΟΥ "Δ. ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ" Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σε επανειλημμένες εμφανίσεις στα ΜΜΕ παρουσίασε μια εξιδανικευμένη εικόνα, η οποία απέχει από την πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία ισχυρίστηκε ότι όλα λειτούργησαν από την πρώτη μέρα τέλεια.

Δυστυχώς, όμως, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.

Η χρονιά ξεκίνησε:

*      Με μειωμένες δαπάνες για την παιδεία. Το 1 δις που υπόσχονταν η κυβέρνηση χάθηκε στο δρόμο.

*      Με μειωμένες λειτουργικές δαπάνες των σχολείων κατά 67%, που έχει ως αποτέλεσμα οι διευθυντές σχολείων να αδυνατούν να αγοράσουν ακόμα και κιμωλίες.

*      Με λιγότερους διορισμούς εκπαιδευτικών. Στην Π.Ε. διορίστηκαν 1.400 εκπαιδευτικοί  έναντι 3.162 που είναι ο Μ.Ο. της τελευταίας δεκαετίας.

*      Με ουσιαστικά προβλήματα υλικοτεχνικής και κτηριακής υποδομής. Πάνω από τα μισά νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια.

*      Με χιλιάδες προνήπια εκτός δημόσιου νηπιαγωγείου.

*      Χωρίς την υλοποίηση του προγράμματος της εισαγωγικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.

*      Με νέους Διευθυντές Εκπαίδευσης που επιλέγηκαν με διαδικασίες όπου θριάμβευσε η αναξιοκρατία, η ημετεροκρατία και ο κομματισμός.

*      Με τη λήψη μιας σειράς μέτρων εις βάρος της ποιότητας της εκπαίδευσης με στόχο τον περιορισμό των κενών.

·        Αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.

·        Συμπτύξεις τμημάτων και υποβιβασμούς σχολείων.

·        Εφαρμογή 800 ολοημέρων «αναμορφωμένου προγράμματος» με στόχο την εξοικονόμηση 1.000 και πλέον δασκάλων.

·        Μη χορήγηση νέων εκπαιδευτικών αδειών.

·        Μη πραγματοποίηση διαγωνισμού για αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό και διακοπή αποσπάσεων συναδέλφων του εξωτερικού, μέτρα που υποβαθμίζουν και απαξιώνουν την ελληνική εκπαίδευση του εξωτερικού.

·        Με τον περιορισμό ή ακύρωση των αντισταθμιστικών δράσεων.

 

Αναμφισβήτητα, η χρονιά ξεκίνησε με τους εκπαιδευτικούς οικονομικά υποβαθμισμένους και έντονα προβληματισμένους και αγανακτισμένους για τον περιορισμό των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

Τέλος, καλείται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αφήσει στην άκρη τα λόγια και τα ευχολόγια και σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση των οξυμένων προβλημάτων της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ: Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ

αναρτήθηκε στις 16 Σεπ 2010, 8:39 π.μ. από το χρήστη ΔΑΚΕ Π.Ε. ΣΥΛΛΟΓΟΥ "Δ. ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ" Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Σας ενημερώνω ότι η προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ για αύριο, Τετάρτη 15-09-2010 που είχε ως κύριο θέμα τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ αναβάλλεται για την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010.

Μια αναβολή που έχει ως αποτέλεσμα συνάδελφοί μας με σοβαρά προβλήματα να παραμένουν σε ομηρία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θεωρώ απαράδεκτη την αναβολή της συνεδρίασης, λαμβάνοντας υπόψη και τη δέσμευση των υπηρεσιών του Υπουργείου για οριστική συζήτηση του θέματος την Τετάρτη 15/09/2010.

Σας ενημερώνω πως σε εκκρεμότητα βρίσκονται: 36 νέες αιτήσεις, 292 αιτήσεις επανεξέτασης, 47 αιτήσεις τροποποίησης, 33 αιτήσεις ανάκλησης και 63 αιτήσεις απόσπασης νεοδιόριστων.

Με την ελπίδα πως θα αντιληφθούν ότι κανείς δεν πρέπει να «παίζει» με την αγωνία και τα προβλήματα των συναδέλφων, πιστεύω πως δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή. Για το όλο θέμα έχω ενημερώσει το Δ.Σ. της ΔΟΕ ζητώντας την άμεση παρέμβασή του.

 

                                                                             Πάντα στη διάθεσή σας

 

 Παληγιάννης Βασίλης

ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ

ΤΗΛ. 6974 750409                                                                        

FAX: 210 3442287                                                              Αθήνα, 14/09/2010

Μετεκπαίδευση: Σε πορεία απαξίωσης…

αναρτήθηκε στις 18 Μαΐ 2010, 1:05 μ.μ. από το χρήστη ΔΑΚΕ Π.Ε. ΣΥΛΛΟΓΟΥ "Δ. ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ" Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Η μετεκπαίδευση αποτελεί κατάκτηση για τον κλάδο και συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης.

Το Υπουργείο Παιδείας, όμως, φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη και οδηγεί το θεσμό της Μετεκπαίδευσης σε σταδιακή υποβάθμιση.

Αλήθεια:

·      γιατί καθυστερεί η έκδοση των αποτελεσμάτων για την εισαγωγή στα διδασκαλεία; Σκοπεύει το Υπουργείο να μειώσει τον αριθμό των θέσεων των εισακτέων από τις 740 που έχουν προκηρυχθεί, προκειμένου να μη χρειαστεί να προβεί στην αναπλήρωση των κενών που θα προκύψουν;

·      γιατί υποβαθμίζει τον Τίτλο του Διδασκαλείου Εκπαίδευσης για την επιλογή στελεχών σε 2 μονάδες από 4 που ήταν; Εξισώνει, αριθμητικά, τα 2 χρόνια υποχρεωτικής φοίτησης στα Διδασκαλεία μετά από εξετάσεις με τις 48 ώρες επιμόρφωση στις Τ.Π.Ε. που προβλέπονταν από ένα Τεχνικό Δελτίο;

·      γιατί δε διαψεύδει τις φήμες για κατάργηση της Μετεκπαίδευσης;

Η ΔΑΚΕ/ΠΕ πιστεύει ότι η μετεκπαίδευση αποτελεί ένα σημαντικό και απαραίτητο θεσμό για την εκπαίδευση. Τίθεται, όμως, επιτακτικά το αίτημα της αναβάθμισης τόσο της ποιότητας του περιεχομένου των σπουδών, όσο και του είδους των αντικείμενων που εμπεριέχονται στα προγράμματά της. Είναι, επίσης, αναγκαία η αναβάθμιση του τίτλου που χορηγεί στους μετεκπαιδευόμενους.    

 

 

 

 

Προτείνουμε:

1.     Την ίδρυση Διδασκαλείων Μετεκπαίδευσης σε όλα τα Παιδαγωγικά Τμήματα, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα μετεκπαίδευσης σε αυτά και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων Π.Ε.

2.     Την αναβάθμιση της μετεκπαίδευσης ως προς το επίπεδο των σπουδών με τη δημιουργία κατευθύνσεων:

2.1.              Διοίκηση – Οργάνωση εκπαίδευσης

2.2.              Νέες τεχνολογίες  στην εκπαίδευση

2.3.              Διδακτική Μεθοδολογία - Σύγχρονες τάσεις Παιδαγωγικής

2.4.              Σχολική Ψυχολογία 

2.5.              Ειδική Αγωγή

3.     Την αναβάθμιση του τίτλου σπουδών.

4.     Η μετεκπαίδευση να παραμείνει μια και ενιαία τόσο για τους πτυχιούχους Παιδαγωγικών Ακαδημιών όσο και για τους πτυχιούχους Παιδαγωγικών Τμημάτων και να αποτελεί ενδοϋπηρεσιακή υπόθεση, δηλαδή να είναι δικαίωμα των εν ενεργεία εκπαιδευτικών.

5.     Η διαδικασία επιλογής των εκπαιδευτικών να πραγματοποιείται με αδιάβλητο διαγωνισμό, με ευθύνη του ΥΠΕΠΘ, σε συνεργασία με τα Παιδαγωγικά Τμήματα και τη Δ.Ο.Ε.

 

 

 

                                                                Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Έργου

αναρτήθηκε στις 18 Μαΐ 2010, 1:03 μ.μ. από το χρήστη ΔΑΚΕ Π.Ε. ΣΥΛΛΟΓΟΥ "Δ. ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ" Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Στις 31-03-2010 το Υπουργείο Παιδείας, με το υπ’ αριθμ. 37100/Γ1 έγγραφό του, γνωστοποιεί στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, στους Προϊσταμένους Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης και στους Σχολικούς Συμβούλους την πρόθεσή του να προχωρήσει στην «αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας». Οι επιλεγμένες σχολικές μονάδες θα έπρεπε να «αναπτύξουν διαδικασίες προγραμματισμού και αποτίμησης της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και στη συνέχεια θα διαμορφώσουν, θα υλοποιήσουν, θα παρακολουθούν και θα αξιολογήσουν Σχέδια Δράσης με στόχο την ανάπτυξη και βελτίωση της σχολικής μονάδας» Στο δεκατετρασέλιδο συνοδευτικό υλικό για την αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου προτείνονται ως τομείς – πεδία διερεύνησης τα:

·        Μέσα και Πόροι της Σχολικής Μονάδας (υλικοτεχνική υποδομή οικονομικοί πόροι, ανθρώπινο δυναμικό)

·        Διοίκηση Σχολικής Μονάδας

·        Κλίμα και Σχέσεις μεταξύ των παραγόντων της εκπαιδευτικής κοινότητας

·        Εκπαιδευτικές Διαδικασίες (διδακτική και μαθησιακή διαδικασία, αξιολόγηση μαθητών)

·        Εκπαιδευτικά Αποτελέσματα (φοίτηση, επίδοση, διαρροή κλπ.)

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ενδεικτικά κριτήρια ποσοτικής και ποιοτικής αποτίμησης των δεικτών που προτείνονται. Ανάμεσά τους: η ανταπόκριση των επιστημονικών και επαγγελματικών προσόντων ως προς την εφαρμογή καινοτομιών, η αναλογία εσόδων ανά μαθητή(!), το αν ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ενισχύει οικονομικά το σχολείο, ο αριθμός των ημερών κανονικής πραγματοποιηθείσας λειτουργίας του σχολείου σε μηνιαία & ετήσια βάση, ο αριθμός των συνεδριάσεων κατά θέμα και ο χρόνος συνεδρίασης του Συλλόγου Διδασκόντων, το αν η κατανομή των εργασιών και η ανάληψη ευθυνών γίνεται σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ικανότητες, δεξιότητες και εμπειρίες του καθενός (εκπαιδευτικών και μαθητών), αν αξιολογείται η ποιότητα συνεργασίας με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο η συνεργασία μεταξύ σχολείου, συλλόγου γονέων και σχολικής επιτροπής έχει συμβάλλει θετικά στην εικόνα του σχολείου στην τοπική κοινωνία, το ποσοστό τήρησης ωρολογίου προγράμματος ανά γνωστικό αντικείμενο και ανά τμήμα, η ποσοστιαία επίτευξη στόχων του Προγράμματος Σπουδών ανά γνωστικό αντικείμενο και ανά αριθμό μαθητών, η διαμόρφωση αρχείων (κυρίως ηλεκτρονικών) που αφορούν στη χαρτογράφηση των διδακτικών υποχρεώσεων αλλά και των πρωτοβουλιών του κάθε εκπαιδευτικού κ.α.

Στις 05-05-2010 το Υπουργείο επανέρχεται με νέα εγκύκλιο (50313/Γ1) που αφορά στην «αξιολόγηση του ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ της σχολικής μονάδας» η οποία είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει από την επόμενη σχολική χρονιά. Και όλα αυτά πριν καν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Στις 11-05-2010 ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο για την «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις». Στο εν λόγω πολυνομοσχέδιο στο άρθρο 32 προβλέπονται:

·        Στην παρ.3 «Το πρόγραμμα δράσης και η έκθεση αξιολόγησης, τα οποία καταρτίζονται με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων και τους σχολικούς συμβούλους, γνωστοποιούνται στους μαθητές και στο σύλλογο γονέων, δημοσιεύονται στο διαδίκτυο…»

·        Στην παρ.7 «Την αξιολόγηση της δράσης των σχολικών μονάδων κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου ακολουθεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις»

Ποιες είναι όμως οι… ισχύουσες διατάξεις; Ο Ν. 2986/2002 που στο άρθρο 5 παρ.2 εδάφια (α) και (ε) ορίζει ότι «η αξιολόγηση είναι περιοδική και αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσηςγια μονιμοποίηση και υπηρεσιακή εξέλιξη,… και για κάθε άλλη περίπτωση που ήθελε κριθεί αναγκαία»!

Είναι ολοφάνερο ότι τα πράγματα για το Υπουργείο είναι εξαιρετικά απλά. Δεν αξιολογείται κανένας τομέας ευθύνης της πολιτείας (Χρηματοδότηση, αναλυτικά προγράμματα, βιβλία, κτήρια, μισθοί…). Την τακτοποίηση του χάους την επωμίζονται οι  εκπαιδευτικοί. «Δεσμεύονται για την υλοποίηση προγραμμάτων βελτίωσης και Σχεδίων Δράσης» και αναλόγως αξιολογούνται.

Η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (σύνδεση αξιολόγησης – μισθολογικής εξέλιξης) αποδεικνύει περίτρανα πως η αυτοαξιολόγηση αποτελεί το πρώτο βήμα για την αξιολόγηση - χειραγώγηση των εκπαιδευτικών

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα ποτέ δεν αρνήθηκε την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών.

Εκφράζει, όμως, την κατηγορηματική της αντίθεση στην αξιολόγηση – χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.

Η όλη προσπάθεια εκπαιδευτικής αξιολόγησης πρέπει να στηρίζεται σε ένα πλέγμα σαφών και συγκεκριμένων εκπαιδευτικών σκοπών. Πρέπει να αξιολογούνται όλοι οι παράγοντες και συντελεστές της εκπαιδευτικής λειτουργίας (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό και εποπτικό προσωπικό, υποδομή, υλικά μέσα, βιβλία, προγράμματα, υπηρεσίες στήριξης κλπ.) στα πλαίσια ενός ενιαίου συστήματος διαδικασιών.

Η αξιολόγηση ΟΛΩΝ των παραγόντων της εκπαιδευτικής διαδικασίας πρέπει να έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Το προϊόν της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών να λαμβάνεται υπόψη ΜΟΝΟ για την ανάδειξη των στελεχών της εκπαίδευσης και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συνδέεται με τη μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών.

 

 

                                                                Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΙΡΕΤΟΥ ΚΥΣΠΕ

αναρτήθηκε στις 4 Μαΐ 2010, 9:02 π.μ. από το χρήστη ΔΑΚΕ Π.Ε. ΣΥΛΛΟΓΟΥ "Δ. ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ" Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ

ΤΗΛ. 6974 750409                                                                         

FAX: 210 3442287                                                                                     Αθήνα, 01/05/2010

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Α. Απίστευτα κι όμως αληθινά: Το πρωί ψηφίζουν νόμους, το βράδυ τους καταργούν… – Β. Μεταθέσεις-Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών - Γ. Επιλογή Προϊσταμένων Επιστημονικής Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε.

 

Α. Απίστευτα κι όμως αληθινά: Το πρωί ψηφίζουν νόμους, το βράδυ τους καταργούν…

α) Στις 15-3-2010 ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ο Ν.3833/2010 όπου στο άρθρο 11 παρ. 8 προβλέπεται: «Από τη δημοσίευση του παρόντος δεν επιτρέπεται η απόσπαση εκπαιδευτικού προσωπικού σε θέσεις χωρίς πλήρη εκπαιδευτικά και διδακτικά καθήκοντα. Με ευθύνη του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, οι υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος αποσπάσεις εκπαιδευτικών μειώνονται υποχρεωτικά κατά πενήντα τοις εκατό (50%), το αργότερο μέχρι τις 30 Αυγούστου 2010.»

Με βάση το άρθρο 31 παρ. 6 του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε και συζητείται στη Βουλή, καταργείται η παραπάνω διάταξη. Γιατί άραγε; Τι μεσολάβησε και άλλαξε γνώμη η πολιτική ηγεσία; Εγκατέλειψε την επικοινωνιακή πολιτική και κατανόησε πως οι αποσπάσεις στους φορείς, στα γραφεία εκπαίδευσης και στο Υπουργείο πραγματοποιούνται για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των υπηρεσιών και όχι για την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών; Αλήθεια, γιατί η Υπουργός στο πολυνομοσχέδιο δεν συμπεριέλαβε διάταξη έτσι ώστε οι αποσπάσεις στους φορείς και στην Κεντρική Υπηρεσία να πραγματοποιούνται με εισήγηση του ΚΥΣΠΕ; Μήπως κάποιοι πίεσαν να πραγματοποιούνται αυτές οι αποσπάσεις υπό τον πλήρη έλεγχο της πολιτικής ηγεσίας;

β) Στις 29-3-2010 ψηφίστηκε ο Ν. 3839/2010 όπου στο άρθρο 6 αναφέρεται: «Το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) συγκροτείται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και αποτελείται από: α) Τον διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που αναπληρώνεται από προϊστάμενο γραφείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε περίπτωση έλλειψης από διευθυντή σχολικής μονάδας. β) Δύο εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με βαθμό Α΄, με τους αναπληρωματικούς τους, που υπηρετούν στην περιφέρεια του οικείου Π.Υ.Σ.Π.Ε., οι οποίοι επιλέγονται με κριτήριο τη μεγαλύτερη προηγούμενη διοικητική εμπειρία σε θέση στελεχών εκπαίδευσης. Σε περίπτωση ίσης διοικητικής εμπειρίας επιλέγεται ο εκπαιδευτικός με τη μεγαλύτερη πραγματική δημόσια υπηρεσία. Ως διοικητική εμπειρία, για την εφαρμογή του παρόντος, νοείται η υπηρεσία σε θέσεις διευθυντή σχολείου, προϊσταμένου γραφείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, προϊσταμένου διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σχολικού συμβούλου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. γ) Δύο τακτικούς αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που αναπληρώνονται από δύο αναπληρωματικούς αιρετούς εκπροσώπους αυτών.» Με βάση το άρθρο 47 του πολυνομοσχεδίου καταργείται η διάταξη του Ν.3839/2010 και αντικαθίσταται ως εξής: «Δύο εκπαιδευτικούς με βαθμό Α΄ πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν στην περιφέρεια του οικείου ΠΥΣΠΕ και οι οποίοι επιλέγονται με τους αναπληρωτές τους μεταξύ των δεκαπέντε που κατά την ημερομηνία συγκρότησης κατέχουν τη μεγαλύτερη πραγματική διοικητική υπηρεσία σε θέσεις διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, προϊσταμένου γραφείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ή διευθυντή σχολικής μονάδας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης»

Γιατί άραγε; Τι άλλαξε σε ένα μήνα και μάλιστα τη στιγμή που ολοκληρώνεται η ανασυγκρότηση αυτών των συμβουλίων με βάση το Ν.3839; Μήπως διαπίστωσε η πολιτική ηγεσία ότι δεν πέτυχε τον έλεγχο των συμβουλίων στο 100%; Μήπως δεν αρκέστηκε στο γεγονός ότι Περιφερειακός Διευθυντής όρισε εκπαιδευτικούς με 17 και 16 χρόνια αντίστοιχα διοικητικής εμπειρίας ως αναπληρωματικά μέλη και τακτικά με 2 χρόνια ισοπεδώνοντας το πνεύμα του νόμου αλλά και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών;

Φαίνεται πως οι αντιδράσεις κάποιων για πλήρη έλεγχο των συμβουλίων οδήγησαν την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει σε κατάργηση της προβλεπόμενης διαδικασίας με βάση το Ν.3839/2010, όπως άλλωστε έκανε και με την κατάργηση των αντίστοιχων διατάξεων του Π.Δ. 1/2003, και την αντικατάσταση με διάταξη που θα δίνει τη νομιμοφάνεια για πλήρη έλεγχο των συμβουλίων. Αλήθεια, ποιος θα περίμενε εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης της πατρίδας μας και της λήψης των πιο σκληρών και άδικων οικονομικών μέτρων εις βάρος, κυρίως, των Δημοσίων Υπαλλήλων, κάποιοι να ασχολούνται με τον κομματισμό και, ταυτόχρονα, για επικοινωνιακούς λόγους, να ευαγγελίζονται την αξιοκρατία; Μ’ αυτή τη νοοτροπία και πρακτική θα πραγματοποιηθούν και οι επιλογές στελεχών εκπαίδευσης;

 

Β. Μεταθέσεις - Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών

Μεταθέσεις

Με βάση το πολυνομοσχέδιο, άρθρο 30, οι προτεινόμενες αλλαγές είναι πρόχειρες και αποσπασματικές και δεν απαντούν σε καμιά περίπτωση στο αίτημα του κλάδου για αλλαγή όλου του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών.

 

 

Αποσπάσεις

Με βάση το άρθρο 31 του πολυνομοσχεδίου, «ουδεμία απόσπαση πραγματοποιείται πριν καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες της σχολικής μονάδας από την οποία αποσπάται ο εκπαιδευτικός και, ταυτόχρονα, εκπαιδευτικός της Π.Ε. που πλεονάζει στη σχολική μονάδα που ανήκει οργανικά αποσπάται σε άλλη σχολική μονάδα του ιδίου ΠΥΣΠΕ ή σε άλλη μονάδα αρμοδιότητας άλλου ΠΥΣΠΕ της ιδίας Περιφερειακής Διεύθυνσης.» Είναι να απορεί κανείς με τη διατύπωση των παραπάνω διατάξεων. Όπως προκύπτει, ο εκπαιδευτικός που θα αποσπάται από ένα ΠΥΣΠΕ σε άλλο ΠΥΣΠΕ θα είναι εξαρτώμενος από τη βούληση της υπηρεσίας να καλύψει το λειτουργικό κενό. Ενώ θα έπρεπε η υπηρεσία να προχωρά στην άμεση αποδέσμευση του εκπαιδευτικού αναλαμβάνοντας και την κάλυψη του λειτουργικού κενού που δημιουργείται.

Επίσης φανταστήκατε τι πρόβλημα θα δημιουργηθεί αν ο Περιφερειακός Διευθυντής κρίνει ότι συνάδελφος που υπηρετεί στην Κεφαλονιά πλεονάζει και τον αποσπά στην Κέρκυρα; Ή από τα Τρίκαλα στη Σκιάθο;

Αναμφισβήτητα το πολυνομοσχέδιο και με βάση τα παραπάνω είναι πρόχειρο και άδικο. Οι ατάκτως ερριμμένες και αποσπασματικές ρυθμίσεις του στοχοποιούν όλους τους εκπαιδευτικούς.

 

Γ. Επιλογή Προϊσταμένων Επιστημονικής Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε.

Μετά παρέλευση 4 μηνών, επιτέλους, συγκροτήθηκε το συμβούλιο επιλογής Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συνεδρίασε για πρώτη φορά με τη νέα σύνθεσή του στις 29-4-2010. Βασικό θέμα ήταν η επιλογή των προϊσταμένων των τμημάτων Επιστημονικής Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Το συμβούλιο επέλεξε τους 13 Σχολικούς Συμβούλους για τις αντίστοιχες θέσεις με κατά περίπτωση κριτήρια. Άλλοι επιλέγηκαν με βάση επιστημονικά και άλλοι με βάση διοικητικά κριτήρια. Από τη στιγμή που οι επιλογές δε στηρίζονται σε αντικειμενικά, μετρήσιμα κριτήρια είναι εύλογο να αμφισβητούνται.

 

 

                                                                  Πάντα στη διάθεσή σας

 

 Παληγιάννης Βασίλης

ΚΑΛΕΣΜΑ ΔΑΚΕ

αναρτήθηκε στις 19 Απρ 2010, 3:02 μ.μ. από το χρήστη ΔΑΚΕ Π.Ε. ΣΥΛΛΟΓΟΥ "Δ. ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ" Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΔΑΚΕ    ΕΚΠ/ΚΩΝ     ΠΕ                                                        Ηράκλειο   19/4/2010 

 

    Ν.   ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 

 

 

                                      

 

Κ Α Λ Ε Σ Μ Α

 

Συναδέλφισσες  -  Συνάδελφοι,

η   ΔΑΚΕ  ΠΕ  Ν.  Ηρακλείου   σας  καλεί  να  συμμετέχετε  μαζικά  στις  δύο  24ωρες  απεργίες  που  έχουν  κηρύξει  η  ΑΔΕΔΥ  και  η  ΔΟΕ  -  ΟΛΜΕ  στις  22 Απριλίου  2010  και  4  Μαΐου  2010  αντίστοιχα.

Με  το  βροντερό  μας  παρόν  στις  απεργιακές  κινητοποιήσεις  θα  ανατρέψουμε  τα  σχέδια  της  κυβέρνησης  για  λεηλάτηση  των  οικονομικών  μας  και  ιδιαίτερα  της  κυρίας  Διαμαντοπούλου  που  έχει  βάλει  σκοπό  της  την  απαξίωση  και  τη  στοχοποίηση  του  εκπαιδευτικού  με  το  πολυνομοσχέδιο  που  προωθεί.

 

 

 

 

                                                                                ΔΑΚΕ   ΠΕ   Ν.  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ !

αναρτήθηκε στις 15 Απρ 2010, 11:04 π.μ. από το χρήστη ΔΑΚΕ Π.Ε. ΣΥΛΛΟΓΟΥ "Δ. ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ" Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ   [ ενημερώθηκε 15 Απρ 2010, 11:08 π.μ. ]

Σχέδιο Νόμου Υπουργείου Παιδείας: Επιστρέφεται ως απαράδεκτο

Τρίτη και 13 συνέπεσε, παιχνίδι της τύχης άραγε;  να είναι η ημερομηνία παρουσίασης της εισήγησης του σχεδίου νόμου του Υπ. Παιδείας για την «αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού»!!! και την «καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση».

Δύο μέρες μετά, στις 15 Απριλίου, καλεί η κ. υπουργός τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Ο.Λ.Μ.Ε. για να συζητήσουν επί του σχεδίου, αφού έχει ήδη παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο και έχει προχωρήσει σε  δηλώσεις όπου τονίζει με κάθε τρόπο ότι όλα τα δεινά της εκπαίδευσης θα εξαφανιστούν μόλις αντιμετωπιστεί με επιτυχία το μεγαλύτερο πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από τους υπό αναβάθμιση εκπαιδευτικούς. (Πόσο υποτιμούν αλήθεια τη νοημοσύνη μας!)

Στις πρώτες παραγράφους της εισήγησης διαβάζουμε ότι στην περιβόητη  ηλεκτρονική διαβούλευση έλαβαν μέρος 3.500 πολίτες. Τέτοια συγκλονιστική ανταπόκριση… ούτε καν από τους ψηφοφόρους της ΠΑΣΚ, αποδεικνύει περίτρανα το βαθμό στον οποίο πείστηκε η ελληνική κοινωνία περί της ποιότητας και της ειλικρίνειας του όλου εγχειρήματος.

Στη συνέχεια ξεκαθαρίζουν οι προθέσεις της κυβέρνησης με τον πιο κυνικό τρόπο. Πουθενά δε γίνεται η παραμικρή νύξη για αναγνώριση των τεράστιων ευθυνών της ελληνικής πολιτείας, διαχρονικά, στον τομέα της παιδείας. Κουβέντα για την υποχρηματοδότηση, τις ελλιπείς υλικοτεχνικές υποδομές, τα ανεπαρκή κτήρια, την προχειρότητα κι ανευθυνότητα στην κατάρτιση των αναλυτικών προγραμμάτων τα κακογραμμένα, ερήμην των εκπαιδευτικών, βιβλία. Κουβέντα για τα κενά, την επαίσχυντη  χρησιμοποίηση των ωρομισθίων, τους χαμηλούς, και τώρα πια πετσοκομμένους, μισθούς. Η κ. υπουργός εντοπίζει τα προβλήματα της εκπαίδευσης εκεί που δεν απαιτείται ανάληψη ευθυνών αλλά καταλογισμός. Στους συνήθεις υπόπτους… τους εκπαιδευτικούς.

Ø  Για το σύστημα διορισμών τονίζεται η από εδώ και έπειτα επιλογή και πρόσληψη των εκπαιδευτικών με βάση τις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας. Λέει δηλαδή στον ελληνικό λαό ότι μέχρι τώρα οι εκπαιδευτικοί διορίζονταν αναξιοκρατικά. Συνειδητό και άθλιο ψέμα. Παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Την ίδια στιγμή κλείνει την πόρτα του διορισμού σ’ όσους, αν και προσφέρουν για χρόνια στην εκπαίδευση ως αναπληρωτές κι ωρομίσθιοι, δε θα καταφέρουν να διοριστούν κατά το μεταβατικό στάδιο εξ αιτίας της τραγικής μείωσης των διορισμών μόνιμων (κατά 50%) αλλά και αναπληρωτών (κατά 70%) εκπαιδευτικών. Την ίδια στιγμή μετατρέπει τους αναπληρωτές σε ωρομίσθιους εισάγοντας το  θεσμό του αναπληρωτή με μειωμένο ωράριο και επισημοποιεί την πρακτική των υποχρεωτικών υπερωριών των μόνιμων εκπαιδευτικών για 5 ώρες.

  Εντύπωση προκαλεί η επιμονή για παραμονή των εκπαιδευτικών στον τόπο πρώτου διορισμού για 3 χρόνια το λιγότερο.

Θεωρεί η κ. υπουργός ότι η έλλειψη εκπαιδευτικών θα εξορκιστεί με την απομάκρυνση των εκπαιδευτικών για χρόνια από τις οικογένειές τους;

Δεν έχουν την ικανότητα να καταλάβουν πως εκπαιδευτικοί θα υπάρχουν αν γίνονται οι αναγκαίοι διορισμοί;

Και γιατί αφού υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη για εκπαιδευτικούς οι «δόκιμοι εκπαιδευτικοί» που θα αξιολογούνται αρνητικά (από το Μέντορα άραγε;;;) θα μετατάσσονται αντί να ενισχύονται και να υποστηρίζονται ώστε να προσφέρουν στην εκπαίδευση; 

Ø  Για τις μεταθέσεις και αποσπάσεις εκτιμάται από τους επιτελείς του Υπουργείου ότι οι εκπαιδευτικοί μετακινούνται συνεχώς και άσκοπα (πώς άραγε διαπιστώθηκε αυτό;). Κι ενώ, αρχικά, υιοθετούν την πρόταση του Κλάδου όσοι αποσπώνται σε υπηρεσίες και φορείς να λαμβάνουν τα μόρια μετάθεσης της οργανικής τους θέσης, στη συνέχεια «ξεχνούν» τη μεγαλόστομη δήλωση της κας Υπουργού «όλοι οι εκπαιδευτικοί στις τάξεις» και πριμοδοτούν αυτούς που τελικά θα αποσπαστούν στο Υπουργείο, τις Περιφερειακές Διευθύνσεις, τις Διευθύνσεις  και τα Γραφεία  με 2 μονάδες μετάθεσης και δίνουν και τη δυνατότητα «εθελοντικής μετάταξης» σ’ όσους έχουν διοικητική εμπειρία. Πλήρης σύγχυση.

Ø  Στις επιλογές στελεχών το ζητούμενο για αξιοκρατία και τερματισμό του ράβε – ξήλωνε δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως η επιβράβευση όσων θα σπεύσουν να εκτελέσουν υπάκουα τα όσα προβλέπει η προς υλοποίηση αυτοαξιολόγηση αφού η εμπειρία αξιολόγησης θα είναι προϋπόθεση επιλογής σε θέση στελέχους.

Ø  Όσο για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας που υποτίθεται ότι τη συζητάμε ενώ ήδη έχει σταλεί η εγκύκλιος περί αυτοαξιολόγησης, τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Δεν αξιολογείται κανένας τομέας ευθύνης της πολιτείας (Χρηματοδότηση, αναλυτικά προγράμματα, βιβλία, κτήρια, μισθοί…). Την τακτοποίηση του χάους την επωμίζονται οι  εκπαιδευτικοί. «Δεσμεύονται για την υλοποίηση προγραμμάτων βελτίωσης» και αναλόγως αξιολογούνται. Οι Διευθυντές γίνονται μάνατζερς και τα  σχολεία επιχειρήσεις. Η παιδαγωγική διάσταση αναζητείται στο φιλότιμο των απλήρωτων πλην όμως περήφανών εκπαιδευτικών κι η κυβέρνηση ξεφορτώνεται το βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης.

  Όλα αυτά επιγραμματικά και περιληπτικά. Η πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση βρίσκεται στη έκφραση της κας Υπουργού όταν μιλά για τους εκπαιδευτικούς. Απαξίωση και στοχοποίηση. Έλεος πια κα Υπουργέ! Μπορεί να μας τσακίσατε οικονομικά. Μπορεί να μας έχετε καταντήσει Δον Κιχώτες της εκπαίδευσης που μόνοι παλεύουν για κάτι που δεν σας αφορά. Τα παιδιά του ελληνικού λαού και τη δωρεάν μόρφωσή τους. Την αξιοπρέπεια μας δεν μπορείτε και δεν έχετε δικαίωμα να τη θίγετε. Τη νοημοσύνη μας δεν μπορείτε να την υποτιμάτε. Το νομοσχέδιο επιστρέφεται ως απαράδεκτο.

1-10 of 36