Övrigt!

Den 2009-09-28 21:00 la skånska dagbladet ut sin artikel om oss, vilken man kan läsa om här nedan!

SKÅNSKAN.SE/MALMÖFoto: Angelika Sliwinski

Åsa Larsson har länge drömt om att jobba kreativt med barn. Nu hoppas hon att det blir verklighet. Hon vill starta dagbarns-verksamhet i hemmet.
"Det blir som att slå två flugor i en smäll"

2009-09-28 21:00 MALMÖ


När Åsa Larsson skulle ansöka om barnomsorg för sin son Vilde fick hon beskedet att det inte fanns några dagmammor där hon bor. Men eftersom Åsa gärna jobbar med barn tar hon nu saken i egna händer och blir dagmamma.

– Det blir som att slå två flugor i en smäll. Jag skaffar både ett jobb och Vilde kan vara hemma, säger en förväntansfull Åsa Larsson.
Hon stötte på det privata barnomsorgsföretaget Christella av en slump. Åsa hade planer på att starta upp någon form av dagbarnvård redan innan hon läste om deras verksamhet.

Christella är ett privat barnomsorgsföretag som hittills bara varit aktivt i Uddevalla. Men sedan Åsa skickat in en ansökan kan det nu även komma till Malmö.
Åsa Larsson är redan full av idéer och visioner för hur hon ska bedriva verksamheten.
– Jag är redo att starta upp så fort som möjligt. Jag väntar bara på att någon från kommunen ska komma hit och hälsa på, säger hon.

Åsa Larsson bor i Rosengård och hennes ansökan behandlas nu av kommunen. Enligt Leif Åhlander, barn- och ungdomschef i stadsdelen, finns det redan en privat dagmamma i Rosengård. Det enda unika han ser med denna ansökan är att det står ett privat företag bakom som är etablerat i andra städer.
– Men jag har svårt att tänka mig att de skulle få ett nej eftersom vi har fri etableringsrätt, säger han.
Åsa har en fritidspedagogsexamen och har även läst drama och en barnskötarkurs. Därtill har hon jobbat mycket med ideell barnomsorg i många år och tror därför att jobbet kommer att passa henne bra.
– Att jobba kreativt med barn har länge varit mitt mål.Foto: Angelika Sliwinski

Än så länge går hennes son Vilde på dagis. Men så fort Åsa kan börja som dagmamma är det slut på det.

Christella har förutom i Malmö även ansökt om starttillstånd i bland annat Burlöv, Eslöv och Ystad. Verksamheten utgår ifrån lagen om barnomsorgspeng vilket innebär att man som förälder kan välja att placera sitt barn i en annan barnomsorg än den som idag finns, förutsatt att den är godkänd av kommunen.
– Jag tror inte att kommunen kan neka oss att starta detta. Vad de däremot kan säga är att för denna verksamheten gäller vissa regler och det och det måste ni åtgärda. Det ligger ju även i deras intresse att det håller en bra kvalité, säger Lotta Jonasson som är rektor för Christellas barnomsorg.

Nu väntar Åsa Larsson med spänning på fortsättningen. Just nu har hon planer på att starta upp en hemsida där man kan gå in och läsa om henne och sätta upp affischer för den kommande verksamheten.
Det är mycket som ska ordnas så än så länge går Vilde på dagis om dagarna.
– Han är väldigt social av sig så det kommer nog funka jättebra med andras barn här hemma. Han kan vara lite mammig men inte så att han ska ha mig för sig själv, säger Åsa och tittar på Vilde som glatt leker vidare.
Matilda Lundahl
matilda.lundahl@ skd.se
Skriv kommentar Kommentarer
Önskar dig all lycka i din företagsamhet. / Camilla
Camilla 2009-09-30 09:02
Anledning (valfritt):
Vill bara tillägga att jag nu är igång med min hemsida, den finns på nedanstående länk. Som man kan läsa där är att jag även kan komma att ta emot barn på "obekväma tider", beroende på om det finns ett behov av det. Man kan väl säga att jag är öppen för att kalla mig dygnetruntmamma. inkl. röda dagar, då alla inte jobbar vanliga vardagar mellan 7 -16. Tack skånskan för en bra artikel. / Åsa

http://sites.google.com/site/dagmammanaasa/
Åsa 2009-09-29 07:56
Anledning (valfritt):
Vilken underbar idé, lycka till.
Förälder till 2. 2009-09-28 22:24

Underordnade sidor (1): Tidningsartikel City
Comments