Nieuws

Eerstvolgende viering

Op donderdag 2 februari is er weer een viering van de Vrijplaats Daglicht in de St. Jankerk, Haaksbergerstraat 251.
De viering begint om 19:30; vooraf worden de liederen ingezongen om 19:15.
Het thema van de viering is “Verscheidenheid”.

Toelichting:

Alle mensen zijn anders. Mensen die anders zijn roepen verschillende gevoelens op. Nieuwsgierigheid misschien. Maar als ze dichtbij komen ook vaak angst. Ze zijn onbegrijpelijk, ze spreken letterlijk of figuurlijk een andere taal, ze hebben andere gewoontes.

Anders zijn dan anderen kan een bron van vreugde zijn. Je weet dat er niemand is zoals jij, dat je bijzonder bent. Je mag trots op jezelf zijn. Misschien word je erom gewaardeerd. Maar anders zijn kan ook betekenen dat je buitengesloten of gediscrimineerd wordt, dat je vereenzaamt, dat je je minderwaardig gaat voelen.

Alle mensen zijn anders. Onze samenleving lijkt versnipperd, zeker in deze verkiezingstijd. Zoveel smaken, zoveel zinnen. Zoveel overtuigingen, zoveel godsdiensten. Zoveel partijen. En het is verleidelijk om je op te sluiten in je eigen kring en anderen te verketteren.

Toch hebben we elkaar nodig. Ieder heeft zijn eigen gaven en mogelijkheden. Samen vormen we de veelkleurige, veelzijdige wereld waarin we samen-leven. Als buren, vrienden, kerk, gemeente, Nederland, Europa, Wereld.

Kan onze samenleving nog een huis zijn waar we niet tegenover elkaar staan, niet langs elkaar heenlopen, maar echt samen leven? Niet verdeeld maar samen? Waarin verschillen tussen mensen niet bedreigend zijn maar uitdagend? Waarin we elkaar aankijken en beamen: jij bent zo anders dan ik en jij hebt jouw eigen gaven - ik heb je nodig.
Een nieuwe locatie

In april 2016 is de Verrijzeniskerk in Enschede-Zuid gesloten. Daarmee verloor de Vrijplaats Daglicht de ruimte waar we zes jaar onze vieringen konden houden. Dank aan de locatieraad die daar toestemming voor gaf, en aan de vrijwilligers van de Verrijzeniskerk die ons hielpen met het meubilair, verlichting, verwarming en koffie!
Sinds 6 oktober 2016 zijn we weer begonnen met onze vieringen, nu in de Sint-Jankerk aan de Haaksbergerstraat 253 in Enschede. De Mariakapel vormt een mooie, intieme ruimte waarin we met wat verplaatsingen van stoelen in een kring kunnen zitten voor onze vieringen.
We hebben het tijdstip van de vieringen ook veranderd. Voorlopig zijn die op de eerste donderdag van de maand om 19:30. Op de overige donderdagen repeteren we op het zelfde tijdstip met de zanggroep (waaraan iedereen kan deelnemen die daar zin in heeft!)

Agenda
In het seizoen 2016-2017 zijn de volgende vieringen gepland:
  • Donderdag 6 oktober; Een veilig huis
  • Donderdag 3 november: Samen verder
  • Donderdag 1 december: Verwachting
Op 8 december is er een bijeenkomst om de ervaringen met de nieuwe locatie en het nieuwe tijdstip te delen., Afhankelijk van het resultaat gaan we in februari verder.
  • Donderdag 2 februari: Verscheidenheid
  • Donderdag 6 april: thema nog niet bekend
  • Donderdag 1 juni: thema nog niet bekend

Belangstelling? U kunt u melden via het e-mailadres vrijplaatsdaglicht@gmail.com.
Wij informeren u dan over nieuwe activiteiten.Zingen
Zingen van nieuwe liederen is belangrijk in de Vrijplaats Daglicht.
De Kerkliedwiki bevat veel informatie over Nederlandstalige kerkliederen. Sommige auteurs van kerkliederen hebben een eigen pagina op deze site, waar informatie over de auteur te vinden is met links naar haar of zijn liederen. In de Vrijplaats Daglicht zingen we vaak liederen van
Een bundel met veel liederen die bij de Vrijplaats Daglicht passen is Zangen van zoeken en zien.