HomeRaliuriCoastaSprintWRCIRCFormula 1WTCC

Stiri       Etape       Piloti       Masini       Echipe       Galerie foto       Oficiali       Clasamente 

Hungaroring, 01 august-M. P. al Ungariei


NOCH EINMAL!?

După două curse consecutive, pierdute pe gafe făcute la start, marea speranţă germană Sebastian Vettel a asigurat pe toată lumea că de data asta nu o mai comite. Fiindcă, din nou fusese cel mai rapid om al calificărilor. N-a mai facut-o atunci, a „reuşit-o” mai târziu!

VETTEL, PROPRIUL SĂU ADVERSAR

„Baby Schumi”, cum mai este supranumit în paddock talentatul Vettel, a spus-o clar: „la start, o ţin drept”. Adică, nu mai incearcă să blocheze pe nimeni. Şi, ca oricare german veritabil, s-a ţinut de cuvânt. La stingerea semafoarelor nu şi-a părăsit traiectoria până la primul viraj, deşi, pe exterior, Alonso, autorul unui start de tip fuzee, îi luase o jumătate de maşină avans. Atât şi nimic mai mult. După care, n-a mai avut nicio şansă să se apropie de neamţ, care punea mai bine de o secundă pe fiecare tur între el şi ambiţiosul spaniol. În doar câteva „bucle”, Vettel deja nu-l mai vedea pe Fernando în oglinzi!

La un moment al întrecerii, în care lucrurile intrasesră de mult în normal, altfel spus piloţii se înşiraseră de-a lungul traeului aştepând fluturarea steagului în carouri, din motive oarecare, un Force India lasă câteva debriuri pe pistă favorizând intrarea Safety Car-ului. Clipă în care toţi se reped spre standuri, să schimbe roţile. Cu excepţia lui Webber şi Barrichello.

Când se revine pe traseu, Vettel se află în spatele colegului său de echipă, dar înaintea lui Alonso, care până atunci, până la intrarea maşinii de securitate, îl devansase fără speranţă pe australian. Aşa i se naşte teribilului Sebastian ideea să-şi ajute coechipierul de la Red Bull. Şi o face tocmai când Safety Car-ul se pregătea să părasească pista. Cum? Frânând întregul şir de maşini ce se înşira ceremonios şi disciplinat în urma acestuia. Prin manevra sa intenţiona să creeze un ecart serios între Webber şi spaniol, încât în momentul în care Mark ieşea de la boxe, să poată reveni în preajma lui Alonso. Intenţie bună dar manevră insidiosă, judecată drept ilicită de către comisarii sportivi, care-i articulează „altruistului” german un drive trough. Urmare căruia, lui Vettel nu-i mai rămne decât să se mulţumească cu ultimul loc pe un podium dominat de...Webber. Revenirea sa pe traseu în spatele lui Alonso nu l-a ajutat cu nimic, fiindcă niciodată nu a fost în situaţia de-al putea depăşi.

Gefele germanului încep să rivalizeze în număr cu succesele acestuia. Ceea ce nu-i bine deloc.

HAMILTON, SCHUMI, MECANICII

Plictiseala unei curse de tip procesiune a fost întrruptă în două ocazii de către foarte dotatul Hamilton. Care a reuşit să-şi dubleze adversarii direcţi. Unul dintre aceştia numindu-se Massa, posesor al unei maşini net superioară celei a britanicului. Din nefericire, spectacolul său a fost de scurtă durată, Lewis fiind constrâns la abandon de o mecanică neputincioasă dar rebelă.

Un alt pilot care s-a evidenţiat, în sens negativ de data aceasta, a fost marele Michael Schumacher. De nerecunoscut, deşi de când a revenit are suficiente curse “în braţe”. După ce la start, l-a obligat pe Buemi să iasă în decor pentru a evita acroşajul(!), spre finalul întrecerii, când fostul său locotenent, Barrichello, a încercat să-l depăşească, Schumi s-a lansat într-o nouă manevră de intimidare, constrângându-l pe brazilian să pună două roţi pe iarbă. În ciuda “agresiunii”, Rubinho a reuşit să treacă. Michael a ajuns însă în colimatorul comisarilor sportivi. Care-l aşteptau la audieri imediat după cursă. Nu este exclusă o sancţiune cu retrogradarea pe grilă la următorul Mare premiu. Bietul Schumi! Ce a fost şi ce-a ajuns! În ciuda tuturor acestor contra-performanţe, ne-a asigurat că la anul se va bate pentru titlul mondial.

De departe, cel mai interesant spectacol s-a produs la…boxe. Spre care s-au precipitat toţi participanţii, când Safety Car-ul a intrat pe pistă.

Rosberg, n-a reuşit să facă mulţi metri după ce a plecat de la mecanici şi roata sa dreapta spate, prost fixată, s-a detaşat producând panică în celelalte echipe, ce-şi aşteptau maşinile.

Câteva secunde mai târziu, lui Kubica i se dă liber într-un moment total contraindicat, când tocmai sosea Sutil. Acroşajul a fost inevitabil!

După care, nimic remarcabil nu s-a mai întâmplat. Soarta cursei, invingătorul acesteia, fiind din nou şi pentru a câta oară?, determinată de eroarea foarte junelui Vettel.


Nicolae Cosmescu
Hockenheim, 25 iulie-M. P. al Germaniei.

A VRUT ŞI A OBŢINUT!

După o pauză de un an, Hockenheim Ring a revenit în Marele Circ, prilejuind o întrecere cu final controversat prin victoria dorită cu atâta ardoare de driver-ul “caluţului cabrat”, spaniolul Alonso. Dorită şi obţinută!

CHIAR AŞA, CU ORICE PREŢ?

Eforturile neobosiţilor tehnicieni de la Maranello, pentru perfecţionarea maşinilor Ferrari, au ajuns să producă efectele vizate. În toate încercărilor premergătoare Marelui premiu, cei doi piloţi ai casei au obţinut rezultate de prim plan, care-i plasa în rândurile favoriţilor. După calificări, Alonso s-a lansat într-o afirmaţie demnă de un veritabil proroc. După el, Ferrari v-a reuşi dubla la Hockenheim! Declaraţie şoc, fiindcă în pole-position se afla idolul local, Sebastian Vettel, şi super-performantul său Red Bull Renault.

Şi totuşi, spaniolul a avut dreptate! Între primul şi ultimul viraj al cursei, nimeni “nu a luat faţa” celor două Ferrari. S-a “demarat” în configuraţia Massa-Alonso, şi s-a încheiat în ordine inversă. A fost singura depăşire marcantă a întregii întreceri. Cu atât mai mult cu cât aceasta s-a produs pe traseu, nu la boxe! Cei care nu au văzut desfăşurarea competiţiei ar putea spune că am avut parte de spectacol, pentru că depăşirile la vârf chiar asta înseamnă. Da, aşa este, numai că rocada s-a făcut în urma condamnabilei intervenţii a staff-ului echipei italiene. Care, cunoscându-i veleităţile de aspirant la victorie, şi constatând impotenţa spaniolului de a trece de colegul său, i-a transmis lui Massa un mesaj în acest sens. Ce s-a vrut a fi codificat. Pe care însă îl înţegeau şi neofiţii, cu atât mai mult capetele aguste ale FIA, mandatate să vegheze la respectarea regulamentelor. Deşi nu-i făcea nicio plăcere, brazilianul s-a resemnat şi după câteva viraje a ridicat piciorul din gaz, permiţându-i lui Alonso să treacă pe primul loc. Poziţie pe care şi-o dorea cu orice preţ. Şi care echivala cu victoria, pentru că toţi ceilalţi competitori, cu excepţia lui Vettel, nu erau capabili să facă faţă ritmul nebun a celor două maşini din frunte.

Numai că, la final, succesul obţinut cu largul concurs al prohibitelor “consemne de echipă” au dus la penalizarea Scuderiei cu 100 000$. Şi convocarea acesteia în faţa temutului Consiliu Mondial. Unde se întrevăd alte sancţiuni.

Nu trebuie uitat că în ultimii trei ani, pilotul spaniol a fost “eroul” principal a trei scandaluri de mari proporţii, ce i-au costat scump pe protagonişti. Nu şi pe el. Dar toate declanşate din dorinţa sa de a se impune cu orice preţ. Hockenheim, 2010, este cel mai recent dintre acestea.

DIVIZIA” GERMANĂ ÎN DERUTĂ.

Spuneam că doar Vettel reuşea să ţină ritmul. Dar fără a fi şi ameninţător. El a fost singurul german, dintr-o veritabilă divizie de conaţionali angajaţi în lupta pentru titlul mondial, care a mai diminuat din amărăciunea spectatorilor, dornici să vadă pe unul de-al lor “über alles”.

Ceilalţi, s-au plasat dincolo de zona punctelor. Cu excepţia lui Rosberg şi Michael Schumacher, care au mai prins câteva. Dar la un tur de învingător!

Cum de a pierdut germanul Vettel controlul cursei de la el “de acasă”, deşi pleca din pole-position, are o explicaţie banală: ca şi în alte ocazii, n-a fost suficient de incisiv la stingerea luminilor roşii. A greşit tactic. A vrut să-l “taseze” pe Alonso de interiorul virajului dreapta ce urma liniei startului, dar l-a ratat de puţin. Manevră de care a profitat din plin Massa, care i-a “strâns” pe amândoi, forţându-i să-i cedeze întâietatea, sau să viziteze decorul. Aşa că, dueliştii au ales să-şi reduca elanul, după care am fost martorii unei curse placide, anoste, plicticoase. Încheiată aşa cum am relatat.


Nicolae Cosmescu