oktober 2011 : Noorse studie : Rituximab geeft goede resultaten bij ME-Patiënten

 
 
Benefit from B-Lymphocyte Depletion Using the Anti-CD20 Antibody Rituximab in Chronic Fatigue  Syndrome. A Double-Blind and Placebo-Controlled Study 
 http://www.plosone.org/article/info:doi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0026358

 (for more links in English, scroll dowm)

 
 
 
 
 
De publicatie is het resultaat van een dubbelblinde placebo-gecontroleerde fase-II studie naar de effectiviteit van Rituximab(*) bij 30 ME/CVS patiënten. De kleinschalige studie werd uitgevoerd door twee Noorse oncologen (Prof. O. Mella en Dr. Fluge, zie foto's). Zij lichtten al een tip van de sluier op in mei 2011 tijdens het congres "Invest in ME "in London, maar toen was deze studie nog niet afgerond.  
  
Op 19 oktober 2011, werd hun onderzoek gepubliceerd bij Plosone (zie bovenstaande link).
Uit de resultaten bleek dat tien van de vijftien ME/CVS-proefpersonen een vermindering van hun symptomen vertoonden en 2 personen herstelden zelfs volledig. Rituximab is een geneesmiddel dat eigenlijk een soort antistof is die het lichaam zelf  B-lymfocyten laat opruimen. De theorie hierachter is dat B-lymfocyten auto-antistoffen aanmaken en daardoor het lichaam  ziek maken. Als dit correct blijkt te zijn, dan is ME/CVS wel degelijk een auto-immuunziekte is. Volgens Fluge en kollega's van het Haukland Universitair Ziekenhuis Bergen (Noorwegen), leidt Rituximab (MabThera), een medicijn dat B cellen gedurende enige tijd uitschakelt, met een vertraging van 2 tot 7 maanden tot een tijdelijke afname van het gehele klachtenpatroon bij tweederde van de patiënten. Nadien kan de behandeling herhaald worden.
 
De internationale media berichtte begin november 2011 dat men in Noorwegen op zoek is naar financiering om fase III van het onderzoek te kunnen aanvatten.  In New York zou Dr. David Bell binnenkort starten met een replicastudie van de Fase II studie.
 
Het wachten is nu op vervolgstudies met grotere groepen patiënten, de resultaten hiervan worden binnen een tweetal jaar verwacht.
Op te merken valt wel dat Rituximab een zwaar geneesmiddel is, met heel wat bijwerkingen. De uitgebreide patiëntenfolder (van Roche) kan u hier lezen.  In het UZ Leuven krijgen patiënten die behandeld worden met met Mabthera® (merknaam van Rituximab) deze brochure met patiënteninformatie.  De behandeling met Rituximab is tevens heel duur.
 
Op 28 november 2011 vernemen we dat de Noorse regering de studie naar de effecten van Rituximab op ME/CVS-patiënten steunt! Zij schenkt de onderzoekers zelfs 2 miljoen!  
 

 
Nederlandstalige publicaties in verband met deze studie :
 
Op 24 oktober 2011 publiceerde de "Gazet van Antwerpen" een artikel over deze Noorse studie : "chronische vermoeidheid te wijten aan defect immuunsysteem".  
Nog op 24 oktober 2011 kon je online het artikel lezen van de Nederlandse ME/CVS-stichting : Is Rituximab het nieuwe medicijn tegen ME?   
Een nederlandstalige verklaring van de European ME Alliance (EMEA) betreffende deze studie, kan u hier lezen.
 
Nog een primeur in Noorwegen als gevolg van hun studie in verband met ME/CVS! De Noorse overheid verontschuldigt zich tegenover ME/CVS-patiënten.
 
 

  
Video ivm de Noorse studie : Het positieve effect van Rituximab bij ME/CVS-patiënten.
Deze video is in het Nederlands ondertiteld. Deze ondertiteling ontstond door de samenwerking van een deel ME/CVS-patiënten....
waarvoor onze dank! 
 
 

Noorse studie met Rituximab

 
 
 
  
  

 
 
 (*) Rituximab :  (verkocht onder de merknaam MabThera (Roche) en Rituxan (Genentech/Biogen) in de Verenigde Staten) is een monoklonale antistof die wordt gebruikt bij de behandeling van B-cel-non-Hodgkinlymoom, B-celleukemie en sommige auto-immuunziekten, in het bijzonder reumatoïde artritis (in combinatie met methotrexaat). MabThera/Rituxan was in 2008 Roches best verkochte geneesmiddel, goed voor een verkoop van meer dan 5,9 miljard Zwitserse frank (bron : WikipediA). Het is wel een heel duur geneesmiddel.
Opmerking : Rituximab is een geneesmiddel met heel wat bijwerkingen! De bijsluiter door de firma Roche uitgegeven, kan u hier lezen.
 
 
 
(in samenwerking met www.mecvsinbelgie.com ) 
 
  CheckStat