27.08.2014-Opening CVS-centra stuit op verzet van CVS-patiëntenverenigingen


Opening CVS-centra stuit op verzet van CVS-patiëntenverenigingen
        
BRUSSEL 27/08 (BELGA) = De verenigingen die de patiënten met CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom) vertegenwoordigen, verzetten zich tegen het plan van het Riziv om vanaf 1 september zes diagnostische centra voor CVS-patiënten te erkennen. 
"We vragen dat er eindelijk eens werk wordt gemaakt van een serieuze aanpak van CVS", zo luidt de aanklacht.
   De nieuwe centra moeten vanaf volgende maand cognitieve gedragstherapie en kinesitherapie aanbieden aan patiënten die lijden aan CVS. Ze worden op initiatief van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv) opgezet in zes ziekenhuizen in Oost- en West-Vlaanderen. 
    Maar opvallend genoeg komt er vanuit de CVS-verenigingen zelf tegenkanting tegen de opening van die centra. Volgens hen is uit wetenschappelijk onderzoek, onder meer van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) en van het Riziv zelf, al gebleken dat de centra geen positieve bijdrage zullen leveren aan de situatie van de patiënten.    
 "We vragen om een serieuze aanpak van CVS", zo zegt Marc Van Impe, woordvoerder van de CVS-verenigingen. "De opening van die centra is zinloos. Het is niet meer dan een excuus om geen adequate zorg voor CVS-patiënten te voorzien."
    "We vragen dat het weinige geld dat ter beschikking van de CVS-patiënten staat, beter besteed wordt", klinkt het nog. De nieuwe diagnostische centra zouden de begroting jaarlijks 2,3 miljoen euro kosten, aldus de patiëntenverenigingen.
    Ze willen nu dat de ontslagnemende regering de opening van de centra opschort. "We vertrouwen erop dat deze maatregel niet zal worden 
uitgevoerd", besluit Van Impe. 


Bron : Persagentschap BELGA
 
 CheckStat