Welkom‎ > ‎Over CVS/ME‎ > ‎CVS/ME in de politiek‎ > ‎

maart 2014 - Minister Onkelinx, chronisch zieken en het miniforfaitDe laatste weken lezen we in de pers onthutsende verhalen over het afschaffen van het miniforfait bij daghospitalisaties waardoor de hospitalisatieverzekeringen geen tussenkomst meer bieden en zodoende het remgeld niet meer terugbetalen aan de patiënten, wat voor de chronisch zieken een groot financieel probleem vormt. Op 7 maart 2014 berichten de kranten massaal over deze beslissing van Minister van Volksgezondheid, Mevr. Laurette Onkelinx en haar weerwoord op deze artikels.

Wij verwijzen hierbij naar de desbetreffende artikels van 7 maart 2014:


Artsenkrant kopt Het Nieuwsblad

"Minister Onkelinx schrapt 10 miljoen voor chronisch zieken"
Een besparing van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) kost chronisch zieken tot honderden euro’s per jaar. Hun medicatie wordt niet langer integraal terugbetaald. ‘De situatie is schrijnend’, zegt Marc Moens van het artsensyndicaat BVAS.
[...]Patiënten die zich om de zo veel tijd in het ziekenhuis laten behandelen voor hun chronische ziekte, kregen tot nu toe altijd alles netjes terugbetaald: het medicijn zelf door het ziekenfonds, het remgeld door hun aanvullende hospitalisatieverzekering. Maar door een beslissing van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS), waarmee ze 10 miljoen bespaart, zijn die behandelingen voortaan ‘ambulante zorg’.[...]


U kan de rest van het artikel lezen via volgende link : Het Nieuwsblad


Het Laatste Nieuws:

"Onkelinx schrapt 10 miljoen voor chronische zieken"

[...]Volgens Marc Moens van het artsensyndicaat BVAS is de remedie erger dan de kwaal. Toch wijst hij Onkelinx niet met de vinger. "Zij heeft altijd zorg gedragen voor chronisch zieken", argumenteert hij. 
Moens wijst naar de ziekenfondsen, "die de overgrote meerderheid van de aanvullende hospitalisatieverzekeringen aanbieden". "Zij hebben over de nieuwe regels overlegd met de ziekenhuizen. Ofwel hebben ze de neveneffecten niet gezien en dan zijn ze onbekwaam. Ofwel hebben ze ze wel gezien en steken ze miljoenen op zak. Dan zijn ze bedrieglijk." [...]

U kan de rest het artikel lezen via volgende link: Het Laatste Nieuws 

Hetzelfde artikel stond in "De Morgen" 


De Standaard

Onkelinx: ‘Geen besparing op kap van chronisch zieken

Patiënten die zich om de zoveel tijd in het ziekenhuis laten behandelen voor hun chronische ziekte, krijgen niet langer hun remgeld terug. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx wil dit voortaan immers bestempelen als ‘ambulante zorg’, wat de ziekteverzekering tien miljoen euro bespaart, zo schreef onze krant.

Onkelinx schrapt de regeling om misbruiken tegen te gaan. Door de tussentijdse behandeling te kwalificeren als ‘ambulante zorg’ geldt dit niet langer als een hospitalisatie waar de aanvullende hospitalisatieverzekering in tussenkomt. Daardoor is echter ook het remgeld niet meer gedekt. 

U kan de rest van het artikel lezen via volgende link: De Standaard 


De Tijd:

"Onkelinx ontkent schrapping 10 miljoen voor chronische zieken"

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx ontkent dat patiënten die zich af en toe in het ziekenhuis laten behandelen voor hun chronische ziekte, niet langer hun remgeld terugkrijgen. Dat stond deze ochtend in Het Nieuwsblad en De Standaard.

U kan de rest van het artikel lezen via volgende link : De Tijd


Gazet van Antwerpen:

"Geen besparing op de kap van de chronisch zieken" 

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) zegt dat er een oplossing in de maak is die moet voorkomen dat chronisch zieken die zich om de zoveel tijd in het ziekenhuis laten behandelen het remgeld niet meer terugbetaald zouden zien. Volgens Onkelinx is er geen sprake van een besparing op kap van de chronisch zieken. [...]

Onkelinx benadrukt dat er aan de terugbetaling door de (verplichte) ziekteverzekering niets verandert. Maar er is wel gebleken dat de (bijkomende, niet verplichte) hospitalisatieverzekeringen dat soort behandelingen niet meer als daghospitalisatie beschouwen en dus het remgeld en de eventuele supplementen niet meer terugbetalen.

Alle betrokken partijen hebben intussen laten weten dat er een oplossing komt, zodat de hospitalisatieverzekering opnieuw kan tussenkomen. "De voorgestelde oplossing zal op 10 maart formeel goedgekeurd worden en met terugwerkende kracht gelden van 1 januari 2014", luidt het.

U kan het volledige artikel lezen op : Gazet van Antwerpen


De Redactie:

"Oplossing voor terugbetaling remgeld chronisch zieken in de maak"


Patiënten die voor de behandeling van hun chronische ziekte in het ziekenhuis terecht kunnen, zullen het remgeld hiervoor niet langer terugtrekken. De zorg die ze daar krijgen, zal worden bestempeld als "ambulante zorg". Daar zal de ziekteverzekering niet langer in tussenbeide komen. Op die manier kan 10 miljoen euro worden bespaard. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) wil deze aanpassing om misbruik tegen te gaan, maar volgens haar is er "absoluut geen sprake van besparingen op de kap van chronisch zieken".

U kan de rest van het artikel lezen op: www.dereactie.be

 
Vandaag.be:

Riziv: "Besparingen mogen chronisch zieken niet treffen"

De nieuwe financieringsregeling die sinds begin 2014 in ziekenhuizen is ingevoerd voor een aantal dagbehandelingen, zal worden verduidelijkt. Dat zegt het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekeringen (RIZIV).

Het RIZIV benadrukt ook dat het niet gaat om een besparingsmaatregel op kap van de chronisch zieken. "Niets is minder waar", zo staat vrijdag te lezen in een persbericht.

[...] "Maandag 10 maart 2014 zal de overeenkomstencommissie ziekenhuizen-verzekeringsinstellingen de noodzakelijke verduidelijking aanbrengen. Deze zal terugwerken tot 1 januari 2014", luidt het.[...]

Het volledige artikel kan lezen op deze link: Vandaag.be


Zorgnet Vlaanderen:

Samen in de bres voor de chronische patiënt 
Oplossing in de maak
Persbericht. Een besparing van 10 miljoen euro in de ziekteverzekering die vooral overconsumptie wou tegengaan, dreigt nu vooral voor chronische patiënten duur uit te vallen. Zorgnet Vlaanderen engageert zich om dit probleem samen met de betrokkenen de wereld uit te helpen.
Het volledige artikel kan u lezen op deze link : Zorgnet Vlaanderen


Medi Quality:


Zoals je in de diverse bovenstaande krantenartikels kan lezen wordt er verwezen naar artikels van Medi Quality, dat is een bedrijf dat gespecialiseerde medische en paramedische informatie verzamelt en verspreidt aan artsen en anderen werkzaam in de medische zorg. Zij hebben een website met de recentste medische informatie en verspreiden op regelmatische basis nieuwsbrieven aan hun leden (dus niet openbaar). De website en nieuwsbrieven zijn louter toegankelijk voor hun leden. Per uitzondering kregen wij toegang tot hun artikels met betrekking tot bovenstaande problematiek. Gelieve niets te kopiëren, noch te verspreiden van onderstaande informatie aub. Deze informatie werd namelijk niet op internet vrijgegeven.
En wat staat er op de website van Mevr. Onkelinx zelf?


 
 CheckStat