januari 2014 - "Ik heb resilience, veerkracht" CVZ-Dr UyttersprotIn het Nederlandse CVZ-Magazine (College voor Zorgverzekeringen) verscheen in januari '14 een artikel waarin  Dr. Anne-Marie Uyttersprot, neuropsychiater, CVS-specialiste wordt geïnterviewd. Zij heeft het in dit artikel niet enkel over haar beroepsleven als arts, maar ook hoe ze het ervaart om CVS-patiënte te zijn, want zij lijdt aan dezelfde aandoening dan haar patiënten. 

In onderstaand artikel leest u het verhaal van Dr. Uyttersprot, haar missie, en het onrecht dat heerst tegenover CVS en de patiënten

IN DE ZORG MET… ANNEMIE UYTTERSPROTPsychiater Annemie Uyttersprot kampt met het chronisch-vermoeidheidssyndroom (CVS). Opkomen voor CVS-patiënten is haar missie geworden. 


U zag als psychiater veel patiënten met borderline-problematiek. U was weer snel voltijds aan het werk gegaan na een zware bevalling en uw kind bleek een huilbaby. Daar wordt een mens toch moe van? 

De moeheid van CVS is geen moeheid die ontstaat door hard werken. Het is pure uitputting. Ik weet niet of de kiem van mijn problemen in die zware tijd ligt. Op de meest ongelegen momenten viel ik in slaap, tijdens consultaties kon ik nauwelijks wakker blijven. Om eens echt te bekomen, maakten mijn man en ik een rondreis door Amerika. Ik heb die reis slapend doorgebracht. En weer thuis bleef ik moe. Ik kreeg problemen met lezen, de woorden drongen moeizaam tot me door. Ook mijn geheugen en concentratievermogen haperden. Maar ik wou er niet aan toegeven. Dokters worden niet ziek, die houden graag de schijn op. Toen de diagnose uiteindelijk gesteld was, heb ik drie jaar rust genomen. Daarna ben ik stilaan weer als neuropsychiater gaan werken in het CVS-centrum van algemeen ziekenhuis Jan Portaels in Vilvoorde (bij Brussel, red). Later ben ik in deeltijd als zelfstandige begonnen. Het was goed om te weten wat ik had, maar dat brengt geen brood op de plank. [...]


Het volledige artikel kan u lezen op de website van Dr. Uyttersprot: www.annemieuyttersprot.be

 
 CheckStat