29.06.12- Maes, Morris -Een neuro-immuunsysteem model van ME/CVS


Een neuro-immuunsysteem model van ME/CVS

Vri, 29/06/2012 - 11:04 — KTHLNdmn003

De Welshman Gerwyn Morris van de universiteit Tir Na Nog, Pembrey, Llanelli en de Vlaming prof. Dr. Michael Maes hebben een neuro-immuunsyteemmodel ontwikkeld voor Myalgische Encephalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CFS). De publicatie verschijnt in Metabolic Brain Disease.

Een breed scala van immunologische en neurologische afwijkingen zijn typisch voor mensen die lijden aan ME/CFS. Zij omvatten afwijkingen in proinflammatoire cytokines, verhoogde productie van nucleaire factor-B, mitochondriale stoornissen, auto-immune reacties, autonome storingen en hersenen pathologie. De niveaus van oxidatieve en nitrosatieve stress (O & NS), in combinatie met de lagere niveaus van antioxidanten zijn indicatief voor een immuno-inflammatoire pathologie.

Hun model stelt voor dat eerste infectie, veroorzaakt door een aantal mogelijke ziekteverwekkers tot immuunactivatie leidt en tot een staat van chronische perifere immuunactivatie gedreven door geactiveerde O & NS paden die tot progressieve schade van de epitopes zelf leiden zelfs wanneer de eerste infectie is uitgeschakeld.

Latere activering van autoreactieve T-cellen in combinatie met O & NS trajecten leiden tot verdere schade en chronische activering van de immuno-inflammatoire trajecten. De daaropvolgende opregulatie van proinflammatoire stoffen kan de microglia activeren via de nervus vagus, met mitochondriale schade tot gevolg. Het daarop volgende ATP tekort samen met ontsteking en O & NS zijn verantwoordelijk voor de landmark symptomen van ME/CFS, met inbegrip van post-exertionele malaise.
 

©  Mediplanet - reproductie enkel na voorgaand akkoord

Bron : Newsletter van Mediplanet, d.d. 29.06.12 - het artikel werd gereproduceerd door de CVS/ME Liga met toestemming van Mediplanet.


 
 
 
 CheckStat