Welkom‎ > ‎CVS/ME Liga Vlaanderen‎ > ‎Onze acties‎ > ‎

23.04.14 - ronde tafel conferentie over Lyme

Deze ronde tafel kwam er op vraag van senator N. Lijnen (senator Open VLD), zij diende eerder al een voorstel voor resolutie in daar Lyme nog veel te vaak miskend wordt als chronische aandoening, de labotesten die noodzakelijk zijn niet in België worden uitgevoerd etc.  Haar voorstel voor resolutie kan u hier lezen. De ME/CVS Liga ging in op de uitnodiging in om aanwezig te zijn op deze conferentie.

Drie specialisten (Dr. Peronne, Prof. De Meirleir en mevr. Obsomer) kwamen aan het woord, eveneens was er een emotionele getuigenis van een moeder wiens zoon getroffen is door deze ziekte. Dr. Horowitz kon niet aanwezig zijn, maar zijn voordracht kregen we via een videoopname te zien. 
  

Zo hoorden wij dat er diverse testen bestaan die uitgevoerd worden om de ziekte van Lyme op te sporen. Op te merken valt dat de resultaten van deze onderzoeken vaak vals negatief zijn. Als iemand al heel lang de zieke van Lyme heeft, kan de test ook negatief zijn, daar de ziekte al in het lichaam zit maar uit het bloed is verdwenen.    
Als diagnosemethoden werd er gesproken over de LTT-test, Elisatest (de enige in België terugbetaald door het RIZIV), PCR test en Western Blot.
Er werd duidelijk gemaakt dat teken werkelijk "alles en iedereen" bijten, enkel vissen bijten ze niet. Maar vogels, paarden, schapen, herten, katten, honden, eekhoorns... etc zijn slachtoffers van teken en kunnen dus de ziekte van Lyme verspreiden. Jaarlijks stijgt het aantal lymegevallen in grote getallen.
Er zijn geen specifieke symptomen voor Lyme, ze komen grotendeels overeen met de symptomen van ME/CVS, MS fibromyalgie, lupus .... Bij de ziekte van Lyme ziet men vaak een bijkomend symptoom, nl pijn aan de voetzolen. Dr Horowitz heeft in zijn boek "why can'I get better" een uitgebreide vragenlijst geplaatst die dokters zouden moeten voorleggen aan hun patiënten, waarbij de antwoorden zullen aangeven of die persoon lyme heeft. Daarom vindt hij dat bloedanalyses overbodig zijn.
Senator N. Lijnen bevestigde dat dit maar een begin is en dat er zeker verder aan gewerkt wordt. Op haar website of facebookprofiel mogen altijd opmerkingen geplaatst worden en vragen gesteld. 

Ons uitgebreid verslag kan u hier lezen.

Senator N. Lijnen plaatste een een verslag over de door haar georganiseerde ronde tafel op haar website, ook vinden jullie er het presentatiemateriaal van de sprekers hier terug. 
Zie volgende link: Nele Lijnen

 

© CVS/ME Liga Vlaanderen - 2014

 
 CheckStat