ARTIESTEN
"No great artist ever sees things as they really are. If he did, he would cease to be an artist."     (Oscar Wilde)

Artiesten editie 2012

(Klik hier voor de artiesten van de vorige edities)

Dukes


In 2011 waren deze jongens de winnaars van de Ambush Rock Rally en eindigden ze op de 3de plaats tijdens De Beloften. Ze waren ook de winnaars van Vi.be On Air week 102. 
Luuk Cox sprak vol lof over de band:

"Heel fijne, brits klinkende, frisse indierock/pop groep, die niet alleen een goeie sound hebben maar ook fijne songs. Het nummer 'Starting From Scratch' is misschien nog iets beter qua nummer, maar 'The Better New' maakt denk ik iets meer kans om de playlist vergadering te overleven. Met deze kerels zou ik zeker eens graag een paar dagen in de studio aan de slag gaan! "

Studio Brussel over Dukes:

"Mochten The Dukes niet in deze selectie zitten en we zouden van niets weten, we zouden ons geld erop verwed hebben dat dit een veelbelovende, jonge band uit Engeland is. We hoorden een goed geschreven nummer, waar alles gewoon op de juiste plek zit. Luuk Cox was meteen fan en hoopte zelfs dat deze jongens een plaat gaan maken zodat hij zelf achter de knoppen kon kruipen. En wij hopen van harte dat die plaat er snel komt!"

Sara Rogers


Leden: Sara De Grave (lead), Emile Rykebusch (piano, backing), Laura Bollaert (backing)
Genre: intieme vocale piano
website: info op Facebook en vi.be onder de naam "Sara Rogers'

Allthatjezz


Singersongwriter Jessica Lamote, nu ook af en toe door drums begeleid (Tim Bryon) brengt wisselende sferen in haar songs, variërende van soft poprock naar theatraal alternatief, altijd met het oog op inhoudelijke echtheid en creatieve vrijheid. Wouter Mattelin (VRT) vergelijkt haar met Jennifer Terran, Suddenly Tammy en Tori Amos. De schrijfster van Slaap! , Annelies Verbeke, ziet haar muziek in het rijtje passen van Anthony and the Johnsons, Coco Rosie, Regina Spector. Aan u het oor om te laten verrassen en het hart om te laten beslissen. 

Less


Less speelt voornamelijk bestaande pop -en rocknummers op akoestische wijze. Met een veelzijdige stem, een contrabas en een gitaar proberen we/ze de essentie van de nummers te vatten, ontdaan van alle franje en herleid tot hun eenvoudigste vorm. Soms wordt een nummer helemaal herwerkt, een andere keer herken je meteen het origineel én er zit ook al eens eigen nummertje tussen.
Els Willems zingt, Sarah Decombel speelt contrabas en verzorgt achtergrondvokalen, Lieven Demuynck is gitarist van dienst en zingt ook al eens mee met de rest.

Radio v.o.


Leden:
Ulrich Van obberghen - zang, drums, gitaar, contrabas en percussie allerhande
Wouter Van obberghen - zang, gitaren, ukelele, mandoline, percussie, drums en tekst
Dieter Van obberghen - zang, contrabas, gitaren, tin whistle en percussie

Genre:
Kleinkunst, volksliedjes en Nederlandstalige muziek met een knipoog
www.facebook.com/radio.v.o

Biscuit Joli


Linde Carrijn: Viool
Joren Cautaers: Vibrafoon

Biscuit Joli speelt zachte lounge met een vleugje jazz en folk. Een viool en een vibrafoon. Zacht en gezellige sfeer. Een eenvoudige noot muziek.

http://www.myspace.com/biscuitjoli
http://vi.be/VLNB-7326-ZZT
https://www.facebook.com/pages/Biscuit-Joli/10150103987655707?sk=info
biscuitjoli@gmail.com

Fernand Zeste


Jonathan Scheerlinck : gitaar, zang, songwriting
Steven Sarrazyn : mondharmonica's

Bluesy singer songwriter met een vleugje country.

http://www.reverbnation.com/fernantzeste

Meenvoud


Meenvoud is een kleinkunst band die op een eigen, unieke manier een combinatie van Nederlandstalige zang en poëzie naar voor brengt. 
 
Leden:
Julie Honorez - zang 
Amse - tekst en voordracht 
 
Officiële website: http://www.vi.be/meenvoud 
Boekings e-mail: Meenvoud@hotmail.com 

Noria


Sara D’Hondt  –  zang, melodica en klokkenspel

Irjen Cremers  –  zang

Klaas Geldof  –  zang en akoestische gitaar

Bart Van Lijsebetten  –  zang, digitale piano en mondharmonica

Johan De Letter  –  drums en percussie

Quinten De Vlaeminck  –  Contrabas en elektrische bas

Noria brengt u Nederlandstalige luisterliedjes, eigenzinnige kleinkunst en zalige nederpop.  De meerstemmigheid is Noria’s grootste troef, ze brengen alles puur en recht uit het hart! Noria wil dicht bij zijn publiek staan en  iedereen met een gelukzalig gevoel de wereld insturen.

http://www.noria.be
http://www.facebook.com/#!/noriamusic
http://www.vi.be/noria

Johannes Wannyn & groep

(c) Jonathan Wannyn

Johannes Wannyn startte in 2009 een nederlandstalig soloproject dat vooral de liefhebbers van ‘kleinkunst uit de goeie ouwe tijd’ zal bekoren door zijn verhalende teksten en zijn eenvoudige présence. 
Met z’n muzikanten gaat Johannes op zoek naar eerlijkheid in tekst én muziek. Meestal in het Zuid-Westvlaams zingt hij over de liefde voor zijn gitaar, de hoge toppen en diepe dalen van een one-nightstand, veel te zwaarlijvige klasgenoten, het bedrog van ‘tijd’, … 
De melodieuze zanglijnen worden in een heel persoonlijke stijl ondersteund op gitaar, ergens zwevend tussen Nick Drake en Paul Simon. 

Tekst en muziek: Johannes Wannyn

Johannes Wannyn:    zang – akoestische gitaar
Erik Schoepen:          resonator - dobro – mandoline
Sara De Smedt:        backings – kleine percussie
Lara Rosseel:      contrabas - backings


http://www.myspace.com/johanneswannyn
http://www.vi.be/johanneswannyn

Joke Derre


Deze tweeëntwintjarige Assebroekse heeft muziek in de genen zitten en dat zullen we geweten hebben. Ze heeft een schitterende stem met een zalige dynamiek.Derre's songs zijn zowel Dromerig, triest, romantisch, poppy als klassiek geïnspireerd. Samen met de wondermooie zachte stem en sprankelende pianoklanken van Sarah Leuridan vertolkt ze biografische liedjes. Belangrijke inspiratiebronnen zijn Rickie Lee Jones, Rufus Wainwright en Joni Mitchell. "Watch out!" van deze twee ladies mag je in de toekomst nog een heuse portie samengebalde creativiteit verwachten!

Muziekjes zijn te vinden op: www.vi.be/jokederre

Fan kan je worden op facebook: http://www.facebook.com/pages/Joke-Derre/115274751896493

Veerle Ernalsteen


Van meisjes, wolven en andere rare vogels.
Stoute verhalen voor jonge opgroeiende en ontluikende meisjes. Vol humor, pit en ruwe kantjes en sterke meiden in de hoofdrol. Want wolven en zwarte ridders lusten misschien graag meisjesvlees, maar meisjes  hebben ook best trek. Oude versies van Europese verhalen en een enkel uit Afrika (of groeit de Pietjesboom ook hier?) Kom te weten of Roodkapje echt aan de wolf ontsnapt, hoe mannen aan pietjes zijn geraakt, wie toch die vogel in die boom is of waarom witte madammekens de venten niet met rust kunnen laten.

Veerle Ernalsteen brengt je sprookjes en volksvertellingen van over de hele wereld. Verhalen rijk aan magie en verwondering, maar het mag er ook al eens ontdeugend aan toe gaan. In interactie met het publiek: met ritme en humor verhaald, expressief en soms uitbundig, vertellend en spelend liefst van al tot je samen met haar in een andere wereld zit. Meer weten: zie www.algehoord.be. 

Zyfa

(c) Anna Vanaerschot

Anton Vanderhasselt, frontzanger en ritmegitarist
Jan Staels, de leadgitarist, die ook een stukje blues harp en pedal steel speelt
Tim De Keyser, naast de keyboard doet hij nog vanalles wat: zang, percussie, gitaar en omnichord
Michiel Adams, bassist.
Tom Tilley aka Pino op de drums
En een blazersectie bestaande uit: Jeroen Capens met zijn tenorsax, Quinten De Craecker op trombone.

Zyfa spreekt:
Country voor indianen.
Voorbij de comfortabele geborgenheid van het bekende.
Kamermuziek met het dak eraf.
De ruimte naar waar het heelal uitdeint.
Oppervlakkigheid tot op het brakke bot. 
Antidepressiva voor treurwilgen.
Het maandverband van een menstruerende generatie.

De pers spreekt:
"Wij houden van het muzikale avontuur in hun muziek" (Radio1)
"Americana-getinte-Indie-Pop met dynamische wendingen" (RifRaf)

Man leaps awake


Leden:
Carlo Van Gucht (songwriting, zang, gitaar, mondharmonica)

Een songsmid die zijn inspiratie haalt bij een reeks doordeweekse figuren en thema's: aan lager wal geraakte illusionisten, Charlie Sheen, Yuri Gagarin, Andy Kaufman, de kunst van het selectief vergeten, beroemde achtervolgingsscènes, artikels uit lokale Duitse kranten en foto's van vervallen hotels. Resultaat: personages, sferen, impressies en een weerbarstige folky weerhaak.

http://vi.be/manleapsawake
http://www.facebook.com/manleapsawake
http://www.twitter.com/manleapsawake

Tiny Legs Tim


Als de artiestennaam Tiny Legs Tim u doet denken aan de bluesmannen van weleer, dan zitten we meteen op het juiste spoor. Tiny Legs Tim (Tim De Graeve, °1978), afkomstig uit het Heuvelland, is aardig op weg dé Gentse bluesman van het moment te worden. Zijn muziek en teksten zijn geïnspireerd door oude Delta Blues, Bob Dylan en een bijna fatale, maar overwonnen ziekte. Rauwe blues, zoals het hoort. Oude gitaren , een stompbox, aangrijpende teksten en een doorleefde stem. In 2010 speelde Tim om en bij de 80 shows in binnen- en buitenland. Live speelt hij een intieme, meeslepende soloset met veel slidegitaar.

http://www.youtube.com/watch?v=4w7oAdAA94w

www.myspace.com/tinylegstim

www.reverbnation.com/tinylegstim

http://www.facebook.com/pages/Tiny-Legs-Tim/159953665641

Wim Toucour


Wim Toucour is de groep rond zanger-liedjesschrijver Wim Van Caelenbergh. Een fris eigen geluid in het Nederlandstalige muzieklandschap, geboren uit een liefde voor kleinkunst, wereldmuziek, pop en cabaret.

De kindjes uit dat gemengde huwelijk hebben weerbarstige krullen en een brede grijns, ze dragen twee verschillende kousen en luisteren naar namen als 'ambras', ‘beetje Tourette’, 'schaf Brussel af' of 'e ko no mi, i ka ni mé'. Ze kleuren graag buiten de lijntjes, maar dat maakt ze juist zo charmant.

De fiere ouders :
Wim Van Caelenbergh : zang, gitaar
Isolde Van der Goten : accordeon, klarinet, sax, zang
Kris Van Daele : contrabas, elektrische bas, zang
Geert Simoen : percussie, drums, zang

Voor beeld en klank en verdere info : www.vi.be/wimtoucour, www.facebook.com/wimtoucour 

People & Birds


People & Birds is Xavier Dujardin en Thomas Velle. Samen maken we pure akoestische muziek met twee gitaren en onze stemmen. Eenvoud en melancholie kenmerken onze sound, maar ritme evenzeer. Zoekt u een vergelijking? Denk dan onder andere aan Feist, Rubies en Kings of Convenience. We hebben lang in stilte gewerkt en werden beloond met onze selectie voor Jonge Wolven 2011. Kort daarna gingen we even onze eigen weg: Uppsala en Berlijn waren een nieuwe bron van inspiratie. Terug in Gent zijn we gedreven om de stilte rond People & Birds te doorbreken…

nl-nl.facebook.com/pages/People-Birds/171509312906914

Maarten Decombel


Hoewel zijn wortels in de folk en traditionele muziek liggen, begeeft snarenpoëet Maarten Decombel zich onder eigen naam naar een veel persoonlijker universum. Een Mikrokosmos die klinkt als een roadtrip langsheen wonderlijke ontmoetingen, ingrijpende gebeurtenissen en fantastische personages.

De inspiratie voor dit programma stond jarenlang te pruttelen op een laag vuurtje in de stoofpot van Maartens brein en wordt vandaag mee op smaak gebracht door drummer Louis Favre (F) en contrabassist Rui Salgado (Port). De melodieuze schrijfsels bevinden zich op het kruispunt van jazz, folk en klassiek en vormen het vertrekpunt van een avontuurlijke reis op de golven van hun verbeelding. Met de gitaar als centrale pijler mengen ze inventieve lijnen, improvisaties en grooves minutieus dooreen tot een coctail die recht naar het hart gaat.

Zulema


Twee muzikanten. 
Frey Sturtewagen speelt gitaar en zingt. 
Gerry D’Haeyer speelt cajon en percussie.
Ze kennen mekaar al jaren en speelden samen bij  Smokey And The Bandits en Kuruki en nu nog bij Catfish en The Suspects
Samen maken ze een eigenzinnig, vol en eigentijds geluid.
Een cocktail van eigen werk en een paar raak gekozen covers.
Tussen skiffle en chanson. 
Tussen punk en pop.
Onverwacht intens en verfrissend simpel.

Te beluisteren via www.vi.be