Vijf Mei Concert 2022 - 16:00 u

Vijf Mei Concert 'De Blues van Kattenburg'

Beetsterzwaag. Op donderdag 5 mei 2022 begint in de Ontmoetingskerk van Beetsterzwaag om 16:00 uur het klassieke Vijf Mei concert door de professionele musici van het Leo Smit Ensemble: Eleonore Pameijer, fluit; Tobias Borsboom, piano en acteur Harpert Michielsen. Programma: "De Blues van Kattenburg" met toegankelijke, swingende muziek en ontroerende verhalen.

In ‘De Blues van Dick Kattenburg’ verbeeldt acteur Harpert Michielsen het oorlogsverhaal van de Joodse componist Dick Kattenburg (1919-1944) en zijn leermeester Leo Smit (1900-1943). Met fluitiste Eleonore Pameijer en pianist Tobias Borsboom komt de muziek van in de Tweede Wereldoorlog vervolgde componisten tot leven. Er worden werken gespeeld van Dick Kattenburg en zijn leermeester Leo Smit (1900-1943); tevens klinkt er muziek van Marius Flothuis, die in Kamp Vught gevangen zat wegens verzetsactiviteiten. Tijdens deze gevangenschap zag hij kans een aantal werken te componeren.

Levenslust

De voorstelling maakt invoelbaar hoe jonge mensen met veel talent, levenslust en plannen worstelen met discriminatie, terreur en inperking van hun vrijheid. Op 5 mei 1944 wordt Kattenburg opgepakt, waarschijnlijk tijdens een razzia in een bioscoop. Kort daarna, op 19 mei 1944, wordt hij naar Auschwitz gedeporteerd, waar hij tussen mei en september wordt vermoord. Leo Smit en zijn vrouw Lientje worden begin april 1943 via de Hollandse Schouwburg op transport gesteld naar kamp Westerbork. Eind april worden zij afgevoerd naar vernietigingskamp Sobibor, waar ze direct na aankomst worden vermoord. Marius Flothuis overleeft de oorlog, na vele ontberingen in kamp Sachsenhausen en een verschrikkelijke ‘dodenmars’ die 12 dagen duurt.

Na de oorlog

Na de oorlog worden de namen en werken van tientallen vervolgde componisten bijna vergeten. De Leo Smit Stichting doet sinds 1996 onderzoek, vertelt over deze componisten, maakt hun bladmuziek toegankelijk en laat de vergeten muziek weer klinken. Fluitiste Eleonore Pameijer, oprichter en artistiek leider van de Leo Smit Stichting, ontdekte bij een familielid van Kattenburg een stapel manuscripten op een zolder, van waaruit het idee voor deze voorstelling ontstond.

Levendig

De muziek van deze vervolgde componisten is niet droevig, maar levendig en swingend. Steeds meer jonge musici voeren deze muziek uit, onder anderen de pianisten Lucas en Arthus Jussen. Zij maakten onlangs een film met het Divertimento van Leo Smit.

Dit concert is in samenwerking met De Leo Smit Stichting, een kenniscentrum voor iedereen die meer wil weten over componisten, die tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd zijn. Hun werk is door hun situatie in de vergetelheid geraakt. Toch behoorden zij vaak tot de voorhoede van de muziekcultuur. Daarom doet de Leo Smit Stichting onderzoek, spoort zij werken van deze componisten op, en publiceert zij deze samen met uitgevers en andere partners. Leven, werk en context van deze componisten wordt zo toegankelijk gemaakt. In 1996 begon het met Leo Smit. Leven en werk van meer dan dertig vervolgde Nederlandse componisten zijn inmiddels beschreven. Zie hun website: http://www.leosmit.org

Organisatie: Cultbee in samenwerking met de Leo Smit Stichting, met dank aan vrijwilligers, donateurs, subsidiegevers en fondsen. Meer informatie, toelichting op de muziek en mooie foto’s van de musici vindt u op de website:www.cultbee.nl en op https://leosmitfoundation.org/agenda-nl

Foto-bijschrift: fluitiste Eleonore Pameijer, pianist Tobias Borsboom en acteur Harpert Michielsen spelen "De Blues van Kattenburg".


Programma (om te downloaden)


Persbericht. (om te downloaden).

Datum: donderdag 5 mei 2022

Plaats: in Ontmoetingskerk, Achter de Hiemen 41, ingang aan de Vlaslaan t.o. 26,

9244 BP Beetsterzwaag

Parkeren: naast de kerk, Vlaslaan, of achter De Buorskip, Vlaslaan 26.

Aanvang: 16:00 uur; ontvangst vanaf 15:45 uur.

Einde: 17:15 uur; Het concert duurt een uurtje zonder pauze.

Er wordt geen koffie/thee geschonken.

Entree-concert: € 15, - (incl 9% BTW) (t/m 18 jaar: gratis) per persoon.


Kaartverkoop: Online bij Eventbrite (met boekingskosten) en vanaf 15:30 uur aan de zaal.

https://cultbee-concert-vijf-mei-5-5-2022.eventbrite.nl