Kunstmiddag Jan Loman - 24 febr

Lezing, film en kunst-expositie  over de Opsterlandse kunstenaar Jan Loman

Op zaterdagmiddag 24 februari 2018 begint in Zalencentrum De Buorskip in Beetsterzwaag om 13:30 uur een kunstmiddag met Lezing, film en expositie over leven en werk van de Opsterlandse kunstenaar Jan Loman (1918-2006), die van 1965 tot zijn overlijden in 2006 in Beetsterzwaag gewoond en gewerkt heeft. Hij is o.a. bekend van zijn ontwerp van het Waddenzee-logo. Kunstbeschouwer Gerhild van Rooij houdt de lezing met beeld-projecties, de film ”Stiller om de Noord” van Buddy Hermans en Jan Loman wordt op een groot scherm vertoond, en zo’n 20 kunstwerken worden tentoongesteld, waarvan een aantal te koop is.

De lezing en film duren samen ongeveer tot 16 uur met pauze. Deze kunstmiddag wordt georganiseerd door Cultbee (St. Cultuur Beetsterzwaag). Met dank aan vrijwilligers, donateurs, subsidiegevers en fondsen. 

Download hier het persbericht. Download hier het programma-boekje.

Het meest bekende werk van Jan Loman is het logo voor de actiegroep "Wees wijs met de Waddenzee" in 1965 dat nu na 50 jaar nog steeds actueel is en als logo van de Waddenvereniging wordt gebruikt. Daarom vragen we de bezoekers, inwoners van Opsterland en regio,  om op deze middag hun eigen Jan Loman-werk en hun oude vlaggen en truien met het Waddenlogo mee te nemen. Deze werken kunnen in de expositie worden opgesteld en gefotografeerd.

https://sites.google.com/site/cultbee/loman-lezing-en-film-24-febr/Lezing-Jan-Loman-Gerhild-van-Rooij-%C2%A9-Sietse-de-Boer-_MGL7903---kopie_LR-WEB.jpg
Kunstbeschouwer Gerhild van Rooij is zelfstandig multidisciplinair kunstenaar en auteur, en heeft o.a. als kunstpublicist een reeks van 7 kunstrubrieken heeft gepubliceerd over Jan Loman in de Pluskrant.

Datum: zaterdag  24 februari 2018
Plaats: Beetsterzwaag, Zalencentrum De Buorskip, Vlaslaan 26,
Parkeren: gratis parkeren achter de Buorskip, Vlaslaan
Aanvang: zaal open vanaf 13:30u, lezing begint om 14:00 uur; 
het duurt tot 16 uur met pauze.


Lees hier het interview met Joost van Bogedom over Jan Loman in Het Friesch Dagblad.

Lees hier het interview met Joost van Bodegom over Jan Loman in de SA!.

Organisatie: Cultbee. 

Lees hier de Nieuwsbrief over dit hele project:

= start project Jan Loman (1918-2006) in het kader van Culturele Hoofdstad 2018

Galerie Kunstruimte Wagemans.

In 1997 start Fred Wagemans kunstruimte Wagemans in Beetsterzwaag waar hij een 2-sporen beleid volgt. Hij kiest kunst uit de noordelijke regio, en werkt samen met de noordelijke musea en instellingen. Tegelijk heeft hij een collectie aangelegd met een zeer eigenzinnig en (inter)-nationaal profiel. De focus ligt op JCJ Vanderheyden, Leon Adriaans, Marrigje de Maar, Jan Loman en voorts op de Amerikaanse kunstenaars Jan Frank, Peter Fend en David Kremers. Kunstruimte Wagemans beschikt over de nalatenschap van Jan Loman. In 2018 staat deze centraal in het programma, en worden deze drie tentoonstellingen over Jan Loman gepresenteerd:
1. “Van Mondriaan tot Werkman” vanaf 24 februari t/m 21 mei 2018
2. “Loman en het Wad” vanaf 1 juni t/m 30 september 2018
3. “Loman: drukken en plaksels” vanaf 11 oktober t/m 23 december 2018

contact Kunstruimte Wagemans: Hoofdstraat 24-a 9244 CN Beetsterzwaag wagemans@kunstruimte.nl  tel. 06 51552333

openingstijden Kunstruimte Wagemans: donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 18.00 en op afspraak.
Op zaterdag 24 febr om 12 uur open, zodat u voorafgaande aan de lezing alvast een kijkje kunt nemen.