Kunstenaar Jan Loman 100 jaar

Jan Loman, dichter, fotograaf, beeldend kunstenaar en vormgever, werd geboren in 1918 in Bolsward en ging op school in Gorredijk en Heerenveen. Daarna wilde hij naar de Rijksacademie in Amsterdam, maar zijn vader stuurde hem naar Delft om geodesie te studeren - een zekerder toekomst! Hij is dan ook als civiel landmeter in dienst geweest bij het Kadaster in Leeuwarden, in Ned.-Indie, in Arnhem en tenslotte in Groningen. In 1962 is hij neergestreken in Beetsterzwaag. Steeds heeft Loman een sterke band onderhouden met het Waddengebied en Schiermonnikoog in het bijzonder. Vlak na zijn eindexamen HBS bezocht de jonge Loman in 1936 het toen pas geopende Gemeentemuseum in Den Haag. De architectuur van Berlage en het lijnenspel van de schilderijen van Piet Mondriaan hebben zijn artistieke richting bepaald. Want kunstenaar is Loman toch altijd geweest. In zijn Groningse tijd vond hij aansluiting bij de kunstenaarsgroep NU. Het meest bekend is Loman door zijn grafisch werk, oa het logo "Wees wijs met de Waddenzee". In 2006 is Jan Loman overleden.
Werken van Loman bevinden zich oa in het Groninger Museum, het Haags Gemeentemuseum, Museum het Princessehof te Leeuwarden, Museum Drachten, in de TU Delft, op Schiermonnikoog en in Beetsterzwaag en in Noorwegen (o.a. Nesvåg in het Sjo og Motor Museum)Nog meer informatie over Jan Loman in de Galerie van Fred Wagemans: Kunstruimte

Exposities in Galerie Kunstruimte Wagemans. 

In 1997 start Fred Wagemans kunstruimte Wagemans in Beetsterzwaag waar hij een 2-sporen beleid volgt. Hij kiest kunst uit de noordelijke regio, en werkt samen met de noordelijke musea en instellingen. Tegelijk heeft hij een collectie aangelegd met een zeer eigenzinnig en (inter)-nationaal profiel. De focus ligt op JCJ Vanderheyden, Leon Adriaans, Marrigje de Maar, Jan Loman en voorts op de Amerikaanse kunstenaars Jan Frank, Peter Fend en David Kremers. Kunstruimte Wagemans beschikt over de nalatenschap van Jan Loman. In 2018 staat deze centraal in het programma, en worden deze drie tentoonstellingen over Jan Loman gepresenteerd: 
1. “Van Mondriaan tot Werkman” vanaf 24 februari t/m 21 mei 2018 
2. “Loman en het Wad” vanaf 25 mei t/m 16 september 2018 
3. “Loman: drukken en plaksels” vanaf 11 oktober t/m 23 december 2018 

contact Kunstruimte Wagemans: Hoofdstraat 24-a 9244 CN Beetsterzwaag wagemans@kunstruimte.nl  tel. 06 51552333 
openingstijden Kunstruimte Wagemans: donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 18.00 en op afspraak.

ad 2) - Tweede tentoonstelling over kunstenaar Jan Loman 100 jaar!
Jan Loman (1918-2006) over het Wad, en over Schiermonnikoog in het bijzonder.
Zijn logo voor de Waddenvereniging kent iedereen. Op talloze t-shirts, tasjes, stickers wordt het Waddengevoel uitgedragen, al vanaf 1965, dat zijn bijna drie generaties!
Loman heeft het beeldmerk geschonken, hij was zelf mede-initiator van deze eerste grote beweging van burgerongehoorzaamheid. Zonder deze beweging geen Wad, geen vogels, geen natuurdynamo meer. Wel een gestroomlijnde polder, of een vliegveld.
Jan Loman was zelf als landmeetkundig ingenieur werkzaam voor de overheid. Hij wist van de hoed en de rand.
De opbrengsten van zijn artistieke werk doneerde hij ten behoeve van culturele doelen op Schiermonnikoog, het eiland waar hij vanaf begin jaren ‘50 een graag geziene stamgast was.
De tentoonstelling is een overzicht van zijn schilderijen, zeefdrukken en collages met het Wad, Schiermonnikoog in het bijzonder, als onderwerp. Kunstruimte Wagemans bezit de artistieke nalatenschap van Jan Loman.

= Woe 13 t/m 17 juni 2018 -  Expositie essinsje/essentie: podium aan 50 kunstenaars, die werk maken in de geometrisch abstracte traditie, o.a. Jan Loman; met op zaterdag 16 junidansuitvoering ‘Dunsje yn Style’, een choreografie door Natasja en Nellie Hoekstra van Bewegings Centrum Drachten en met krukjes die zijn ontworpen door de wereldberoemde architect Gerrit Rietveld. In de Broerekerk, Broereplein 9, 8701 JC Bolsward.


Kunstenaar Jan Loman 100 jaar! "mienskip-project"
Jan Loman kunstenaar 100 jaar
Tweede tentoonstelling over kunstenaar Jan Loman 100 jaar!
Titel:
Jan Loman (1918-2006) over het Wad, en over Schiermonnikoog in het bijzonder.


Kunstruimte Wagemans
Hoofdstraat 24a
9244 CN Beetsterzwaag
 
25 mei t/m 16 sept 2018
open: do vr za 13 - 18 uur en op afspraak wagemans@kunstruimte.nl of 06 51 55 23 33

 
Tentoonstelling over kunstenaar Jan Loman 100 jaar!
Titel: Loman’s Vliselines en plaksels
 

Museum Belvédère
Oranje Nassaulaan 12
8448 MT, Heerenveen-Oranjewoud


Half april t/m 10 juni 2018
Openingstijden dinsdag t/m zondag vanaf 10.00 tot 17.00 uur

 
Bij Tresoar in Leeuwarden is nu een "Treasure Wall" gemaakt, waar twee metershoge LED-schermen onontdekte schatten van Tresoar tonen, o.a. de "container-foto's" van de Opsterlandse kunstenaar Jan Loman (1918-2006), die vanaf 1963 tot zijn dood in Beetsterzwaag gewoond en gewerkt heeft. Deze foto's, die door Jan Loman aan Tresoar zijn geschonken, zijn afgelopen jaar speciaal hiervoor gedigitaliseerd. Vanaf maart 2018.

Tresoar, Boterhoek 1, 8911 DH Leeuwarden​​ 

In de parken van Beetsterzwaag staan beelden van allerlei soort en ouderdom.

Sommige zijn klassiek, andere hyper-modern. In deze folder worden er 13 beschreven en

getoond. Aan de hand van de plattegrond kunt u een rondwandeling langs de beelden maken. Over enkele kunstenaars staat gedetailleerde informatie over hun werkwijze.