Kunstenaar Jan Loman 100 jaar

Jan Loman, dichter, fotograaf, beeldend kunstenaar en vormgever, werd geboren in 1918 in Bolsward en ging op school in Gorredijk en Heerenveen. Daarna wilde hij naar de Rijksacademie in Amsterdam, maar zijn vader stuurde hem naar Delft om geodesie te studeren - een zekerder toekomst! Hij is dan ook als civiel landmeter in dienst geweest bij het Kadaster in Leeuwarden, in Ned.-Indie, in Arnhem en tenslotte in Groningen. In 1962 is hij neergestreken in Beetsterzwaag. Steeds heeft Loman een sterke band onderhouden met het Waddengebied en Schiermonnikoog in het bijzonder. Vlak na zijn eindexamen HBS bezocht de jonge Loman in 1936 het toen pas geopende Gemeentemuseum in Den Haag. De architectuur van Berlage en het lijnenspel van de schilderijen van Piet Mondriaan hebben zijn artistieke richting bepaald. Want kunstenaar is Loman toch altijd geweest. In zijn Groningse tijd vond hij aansluiting bij de kunstenaarsgroep NU. Het meest bekend is Loman door zijn grafisch werk, oa het logo "Wees wijs met de Waddenzee". In 2006 is Jan Loman overleden.
Werken van Loman bevinden zich oa in het Groninger Museum, het Haags Gemeentemuseum, Museum het Princessehof te Leeuwarden, Museum Drachten, in de TU Delft, op Schiermonnikoog en in Beetsterzwaag en in Noorwegen (o.a. Nesvåg in het Sjo og Motor Museum)Nog meer informatie over Jan Loman in de Galerie van Fred Wagemans: Kunstruimte

Exposities in Galerie Kunstruimte Wagemans. 

In 1997 start Fred Wagemans kunstruimte Wagemans in Beetsterzwaag waar hij een 2-sporen beleid volgt. Hij kiest kunst uit de noordelijke regio, en werkt samen met de noordelijke musea en instellingen. Tegelijk heeft hij een collectie aangelegd met een zeer eigenzinnig en (inter)-nationaal profiel. De focus ligt op JCJ Vanderheyden, Leon Adriaans, Marrigje de Maar, Jan Loman en voorts op de Amerikaanse kunstenaars Jan Frank, Peter Fend en David Kremers. Kunstruimte Wagemans beschikt over de nalatenschap van Jan Loman. In 2018 staat deze centraal in het programma, en worden deze drie tentoonstellingen over Jan Loman gepresenteerd: 
1. “Van Mondriaan tot Werkman” vanaf 24 februari t/m 21 mei 2018 
2. “Loman en het Wad” vanaf 25 mei t/m 16 september 2018 
3. “Loman: drukken en plaksels” vanaf 11 oktober t/m 23 december 2018 

contact Kunstruimte Wagemans: Hoofdstraat 24-a 9244 CN Beetsterzwaag wagemans@kunstruimte.nl  tel. 06 51552333 
openingstijden Kunstruimte Wagemans: donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 18.00 en op afspraak.

Op Schiermonnikoog !!
= t/m 27 oktober – Tentoonstelling op Schiermonnikoog van de Jan Loman expositie , in het kader van kunstenaar Jan Loman 100 jaar. Meer info: http://WWW.VVVSCHIERMONNIKOOG.NL/LF2018

In Jubbega !! Jan Loman DUO Tentoonstelling met Milly Betten.
De opening is verricht door Joost van Bodegom, oud-burgemeester van Opsterland en goede vriend van wijlen Jan Loman. Van Jan Loman zijn zeefdrukken te zien uit de serie Wadden en enkele vlieseline-collages. Van Milly Betten presenteert Kunstlokaal №8 recente schilderijen uit de series ‘Blok kade’, ‘Op de oude dijk’ en ‘Emulgator’.
van 6 t/m 14 oktober 2018; Open op zaterdag en zondag van 12:00 tot 18:00 uur, op andere dagen na afspraak. Gratis.

 In Kunstlokaal No. 8, Schoterlandseweg 55, 8411XX JUBBEGA.


In de parken van Beetsterzwaag staan beelden van allerlei soort en ouderdom.

Sommige zijn klassiek, andere hyper-modern. In deze folder worden er 13 beschreven en

getoond. Aan de hand van de plattegrond kunt u een rondwandeling langs de beelden maken. Over enkele kunstenaars staat gedetailleerde informatie over hun werkwijze.