Kunstenaar Jan Loman 100 jaar

Jan Loman, dichter, fotograaf, beeldend kunstenaar en vormgever, werd geboren in 1918 in Bolsward en ging op school in Gorredijk en Heerenveen. Daarna wilde hij naar de Rijksacademie in Amsterdam, maar zijn vader stuurde hem naar Delft om geodesie te studeren - een zekerder toekomst! Hij is dan ook als civiel landmeter in dienst geweest bij het Kadaster in Leeuwarden, in Ned.-Indie, in Arnhem en tenslotte in Groningen. In 1962 is hij neergestreken in Beetsterzwaag. Steeds heeft Loman een sterke band onderhouden met het Waddengebied en Schiermonnikoog in het bijzonder. Vlak na zijn eindexamen HBS bezocht de jonge Loman in 1936 het toen pas geopende Gemeentemuseum in Den Haag. De architectuur van Berlage en het lijnenspel van de schilderijen van Piet Mondriaan hebben zijn artistieke richting bepaald. Want kunstenaar is Loman toch altijd geweest. In zijn Groningse tijd vond hij aansluiting bij de kunstenaarsgroep NU. Het meest bekend is Loman door zijn grafisch werk, oa het logo "Wees wijs met de Waddenzee". In 2006 is Jan Loman overleden.
Werken van Loman bevinden zich oa in het Groninger Museum, het Fries Museum, Museum Belvédère, het Haags Gemeentemuseum, Museum het Princessehof te Leeuwarden, Museum Drachten, in de TU Delft, op Schiermonnikoog en in Beetsterzwaag en in Noorwegen (o.a. Nesvåg in het Sjo og Motor Museum).
Bekijk hier de werken van Jan Loman in diverse musea in Nederland.

Expositie in augustus en september 2020 in Bergen Nh, deze link http://www.schlessart.nl/expositie.html


Bekijk het foto-album over Jan Loman op onze Facebook-pagina

Nog meer informatie over Jan Loman in de Galerie van Fred Wagemans: Kunstruimte


In de parken van Beetsterzwaag staan beelden van allerlei soort en ouderdom.

Sommige zijn klassiek, andere hyper-modern. In deze folder worden er 13 beschreven en

getoond. Aan de hand van de plattegrond kunt u een rondwandeling langs de beelden maken. Over enkele kunstenaars staat gedetailleerde informatie over hun werkwijze.