Cercul de pictură CULOARE şi VIS

Munţii Ghiţu şi Albina sunt cei mai apropiati de localitatea Corbeni, aşezată strategic la intrarea în Defileul Argeşului. I-am găsit îmbrăcaţi cu şube de zăpadă şi cu căciulile albe coborâte pe frunţi. Nişte uriaşi însufleţiţi de aburii vieţii care palpită în aerul curat cu parfum de brazi. Drumurile din mijlocul comunei urcă şerpuitor spre cărările muntoase care duc şi mai departe spre înãltimi. Pe inimile acestor cãrãri, coborau din satele usor rãzletite, copiii acestui tinut cãtre noul atelier de picturã, însetati de culoare si vis. Un nou club de desen a luat nastere în octombrie-noiembrie anul trecut, din dorinta acestor micuti de a se întîlni în fiecare sâmbãtã între orele 10 – 12 , în sala anume amenajatã în incinta Grãdinitei. El se numeste CULOARE SI VIS si este condus de aceeasi distinsã profesoarã si pictoritã, Elena Stoica, pe care am regãsit-o si care ne-a mãrturisit: “N-am rezistat stãruintelor profesorilor de la Corbeni, iar câtiva dintre micii artisti au frecventat cursurile cercului CROMO de la Albesti si au insistat mult sã deschidem aici, la Corbeni, un nou club. Sunt multi copii pasionati în aceste sate de la poalele muntilor. La concursul de picturã din Portugalia, de la finele anului trecut, Iosif Sebastian din clasa a II-a A, din Corbeni, a obtinut medalia de aur. Au mai fost multe alte premii, fapt care a atras dorinta pãrintilor si a liderilor comunitari de a atrage în jurul unui nou cerc de desen copiii din aceste sate. Ne-am bucurat de mult sprijin din partea primãriei pentru realizarea atelierului.. Astfel cã si micutii de la grãdinitã participã la orele de desen. Este un efort rãsplãtit de marea bucurie de a fi mereu lângã inimile fericite ale acestor copii minunati care pãrãsesc jocul pentru a-si deshide porti cãtre altã lume, a culorilor, a viselor, a basmelor pe care si le fãuresc singuri din propria lor imaginatie. In acest fel rãmân mereu în copilãrie, în universul ei fericit, departe de lucrurile triste.” 


Atelierul, destul de încãpãtor, era plin de copii începând cu vârste de la grãdinitã si pâna la clasele mai mari. Erau 40 la numãr, o parte dintre ei, avansati, fiindcã frecventaserã cursurile de desen de la Albesti. “Doamna ne-a primit si pe noi, dar acum ne bucuram cã avem clubul nostru, la Corbeni, adicã la noi acasã si unde pot participa toti copiii din localitate.” Gherginoiu Geta. “Vrem sã facem lucruri frumoase iar pictura este un lucru frumos si sunt fericit cã vin aici cu fratele meu care e mai mare. Noi învãtãm cum sã folosim culorile si doamna ne aratã cum sã mãsurãm spatiul pe plansã. Suntem la început dar ne place mult de tot sã învãtãm sã desenãm si sã pictãm.” Iosif Sevastian clasa a II-a .”Invãtãm despre palate, despre castele. Doamna ne-a adus albume cu castelul Bran, palatul Peles iar la Cetatea lui Tepes am fãcut drumetie. E în apropiere. Ne pregãtim pentru concursul CASTELE CETÃTII care va fi într-o tarã europeanã si fiecare ne alegem un castel pe care îl pictãm, ori altul din imaginatie. Eu mi-am ales Cetatea Poenari, fiindcã e aici aproape de satul nostru, în munti.” Oprea Catãlin Constantin. “Eu sunt la grãdinitã si am sase ani, am desenat o cãsutã cu cheie în care îmi pãstrez culorile. Are si grãdinã cu flori. Aici am desenat pisica mea care s-a suit pe o tufã. Vin la atelier cu fetele de pe ulita mea.” Popa Andrei Cosmin, 6 ani.
În adevar cu multã sârguintã membrii clubului Culoare si vis au de acum o nouã preocupare, aceea de a picta. Toti sunt foarte buni la învãtãturã si au vise frumoase pentru mai târziu. Cã vor deveni profesori, pictori, doctori, designeri, ei vor rãmâne fiii acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu, care vor avea un loc anume în sufletele lor si cãtre care se vor reîntoarce de-a pururi.
 
Preluare după Elisaveta NOVAC
Subpagini (1): Ştefania Sandu
Comments