A Csúzli története

Az ősemberek idejétől kezdve általában állati inakból készítettek fegyvert.Ez azonban még nem csúzli, hanem parittya volt. A parittyát egyes hadseregek egészen az 1300-1400-as évekig használták. A puskaporos fegyverek elterjedésével értelmetlen volt tovább a hadászatban alkalmazni, mint másodlagos „gyors” kézi lőfegyvert.

Az inkák kezében volt talán a legfélelmetesebb. Minden inkát kiképeztek valamennyi fegyver forgatására, így a parittya/ csúzli használatára is, bár akik igazán jól bántak vele, az csupán egy szűk, elit rétegét képezték a fegyvereseknek. A csúzlisok a csata első felvonását képviselték, s amíg kellőképp távol volt az ellenség, felváltva tüzeltek. Akár 70m-ről is halálos sebesülést voltak képesek okozni, ha fejbe lőtték a támadókat. Mikor az ellenség már túl közel volt, a csúzli elvesztette szerepét, és kezdődhetett a közelharc.

Napjainkban a csúzlikat általában gyerekek használják lövöldözésre, vagy vadászok apróbb állatok leterítésére. Nyugaton rendszeresen szerveznek csúzlis versenyeket, összejöveteleket. Erre már kiépült egy komplett, csúzlikat készítő és forgalmazó iparág.
Magyarországon sajnos valamiért manapság kevésbé divatos ez a szórakoztató játék, és leginkább horgászok használják őket az etetőeledel tóba/folyóba való bejuttatására.
Comments