Legendás macskák

 
Macskák  őrzik a képtárat

Különleges "munkatársai"  is vannak Szentpéterváron az Ermitázsnak: több mint ötven macska mindennapi feladata, hogy  a múzeumot megvédje a Néva partján nyüzsgő patkányoktól. Szolgálatuk története régi időkre nyúlik vissza - 1745-ben maga Jelizaveta Petrovna cárné rendelte el, hogy "keressék meg Kazanyban a legjobb és a legnagyobb macskákat, hogy azok elkaphassák az egereket, amelyekkel aztán Őfelsége elé járuljanak".  II. Katalin alatt  "a Téli Palota macskáiként"  emlegetett kedvencek már megszokott udvari alkalmazottakká lettek. Leszármazottjaik egészen a leningrádi ostromzárig végezték tisztességgel feladatukat, amikor is eltűntek vagy - amint ez más háziállatokkal is megtörtént - a kiéheztetett lakosság végzett velük. A macska gárdát  a háború után újjászervezték: az ország minden részéből vonaton utaztatták a kiszemelt cicákat a híres múzeumba.

                                                                                                                Marie-Amélie Carpio

 _____________________________________________________________


A skóciai Crieff közelében levő Glenturret szeszfőzde tulajdonosának a macskája volt Towser (1963.04.21.-1987.03.20.)a teknőcszínű nőstény macska.

Aki élete során a feltételezések és megfigyelések szerint, közel 24 év alatt 28 899 egeret fogott. Naponta átlagosan 3 egeret ejtett el.

Ezzel kiérdemelte az egérfogó bajnok címet. Kilétéről és hőstetteiről  megemlékezik egy bronzszobor a Famous Grouse Experience látogatóközpontnál. És a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

 __________________________________________________________


Faith nagyon bátor macska volt. London belvárosában élt a II. világháború idején a Watling Streeten, a Szent Pál-katedrális közelében álló Szent Ágoston templom parókiáján. Melynek szeptember 9-i lebombázását sértetlenül vészelte át az épület alagsorában, ahová a kényelmetlen körülmények ellenére három nappal korábban Panda nevű kölykével együtt leköltözött.

De nem csak a saját és kölyke életét, hanem sok emberi életet is megmentett.  A német légierő támadásakor  a lakóépületek pincéiben megbúvó embereket nyávogásával és különös viselkedésével rávette, hogy kövessék őt a rejtekhelyére. Akik így tettek, túlélték a bombázásokat, mivel korábbi búvóhelyük teljesen elpusztult, és akik mégis ott maradtak mind meghaltak.

Bátorságáért 1945 október 12-én a PDSA Ezüst Medáljával tüntették ki, melyet a macskák közül elsőként neki ítéltek oda.

 _____________________________________________________________


Scarlett a hős macska története egész Amerikában megindította az emberek szívét. 1996. március 30-án egy anyamacska súlyos sérülést elszenvedve kimentette kölykeit egy lángoló elhagyott épületből Brooklynban (USA). Az egyik macskakölyök egy hónap múlva halálos kimenetelű vírusfertőzést kapott. Az anya és a  megmaradt kölykök  felépültek egy állat klinikán és örökbe adták őket szerető gazdiknak.
Scarlett  később elpusztult egy autóbalesetben, emlékére azonban a North Shore Animal League nevű állatvédő szervezet díjat hozott létre, melyet olyan állatoknak ítélnek oda, melyek életüket kockáztatva állatokat vagy embereket mentenek meg. 

 
                                    
_________________________________________________________________________________________________________
Több mint 10 éven át várta a villamost ez a cica
Várta, de sosem szállt fel rá. A megállóban szeretet üldögélni, napozni és természetesen fogadta az utasok "hódolatát". A fekete fehér kandúr Rotterdam egyik legendás utcai alakja lett!

hollandiai Rotterdam-Kralingen egyik villamosmegállójában töltötte napjai nagy részét egy fekete-fehér macska, Ake. Az egyik villamosvezető elmondása szerint a cica már vagy 10 éve ücsörögött nap mint nap a megállóban, ám az állat csak 2014-ben lett híres, miután néhány egyetemista felfedezte, és saját Facebook-oldalt hozott létre számára. Ide újabb és újabb fotókat töltenek fel a cicáról. A kandúr egyébként mindig kimondottan barátságos volt, és igen készségesen engedte fotózni magát.


Hogy Ake miért vonzódott ennyire a megállóhoz, azt ugyan nem tudni, ám a hírnévvel jól járt, mivel sokan vittek neki ennivalót, sőt a villamosváró egyik ülőkéjén egy feliratot is elhelyeztek, miszerint: ezt az ülőkét csak a fekete-fehér macska használhatja.


Sajnos Ake hosszú és szép élete októberben véget ért. Idős volt már, és ugyan gazdái mindent megtettek érte, hosszabb betegeskedés után már odaföntről szemléli kedvenc villamosmegállóját. A város, a lakók és a közlekedési társaság azonban nem felejtkezik el róla, mint a rotterdami utcák egyik legendája emléktáblát kapott, természetesen kedvenc villamosmegállójában! 
Pozitív Nap 


                                             Oscar          Vicces macskák (videók) 
 
 
Comments