Énekes madarak

A kolibri nem csak egy egyszerű madár. A szíve ezerkétszázat ver egy perc alatt, és nyolcvanat csap a szárnyával egy másodperc alatt, és ha lefogod a szárnyait, hogy ne repülhessen, akkor tíz másodpercen belül meghal. Ez itt bizony nem egy átlagos madár, ez egy valóságos csoda. Lelassították a szárnyait egy mozgóképpel, és tudjátok, mit láttak? Hogy a szárnyai nyolcas alakban mozognak. Na, és azt tudjátok, hogy a nyolcas mit jelöl a matematikában? A végtelent.
  Benjamin Button különös élete c. film


YouTube-videoklip

_________________________________________________________________________________
 

Fülemüle (csalogány)

A fülemüle költöző madár, a telet Afrikában tölti. Sokan az ő énekét tartják a legszebbnek. Barna és fehér színű, legközelebbi rokonai a rigók. Nappal és sötétedés után is szívesen dalol. Rendkívüli énektudású madárka.


 

Gezerigó

A gezerigó az utánzóképességéről híres. Az  ornitológusok kb. 30 madárfaj és más állatok, valamint gépek hangjának utánzásáról készítettek már hangfelvételt. Minden hangsort többször is elismétel, mielőtt újat kezd. Saját bugyborékoló dala is van. Éjjel és nappal is szívesen énekel.


 

Pacsirta

A mezei pacsirta nagyon gyakori, közismert fészkelő madár, elsősorban mezőgazdasági területeken és füves pusztákon költ. Tápláléka rovarokból áll, míg télen gyommagvakból, és növényi részekből. Védett, természetvédelmi értéke 10 ezer forint. Enyhe teleken előfordul, hogy áttelel.  Udvarlás közben a pacsirták csigavonalban a magasba emelkednek, egy darabig egy helyben lebegnek, majd visszatérnek a földre, és közben egyfolytában dalolnak.


 

Kanári

A mai kanárik őseit a 16. században hozták be a Kanári-szigetekről Európába. A kanári a legszebben éneklő díszmadár, valóságos füttyművész. Csak a hímek énekelnek. Tágas kalitkájának a lakás legvilágosabb, léghuzattól mentes szegletébe van a helye. A hirtelen hőmérséklet-változásra kényes.


YouTube-videoklip

____________________________________________________________

Holló

A legnagyobb termetű énekesmadár a hazánk területén is élő holló. A többi varjú félével együtt az "Énekesek" rendjébe tartozik, hangja azonban nem nevezhető "éneknek". Magyarország területén csak néhány példány él, régen gyakori madár volt. A hollók a Tower fekete őrei, már több mint 900 éve állandó lakói a várnak Londonban, és a 17. század óta királyi védelem alatt állnak. Biztonságukra a királyi hollómester ügyel napjainkban is. A legenda szerint Nagy-Británia összeomlását eredményezné, ha egy időben kevesebb mint hat holló tartozkodna a Towerben.

___________________________________________________________________________________________________________
 

Seregély

Februártól novemberig tartozkódik Magyarországon, néha áttelel. A pihenőhelyük körüli rendetlenségért szinte mindenki által lenézett seregélyeket gyakran látni, amint kártevő rovarok után kutatnak a gyepen.


 

Fecske

A kecsesen és kitartóan repülő fecskék a levegőben kapják el a rovarokat, és ha megszomjaznak, alábuknak a víz felszínére. A legtöbbet a levegőben tartózkodó szárazföldi madár a sarlósfecske. 2-3 évig is a levegőben marad, mialatt alszik, iszik és táplálkozik.                          


 

Kékszajkó

A legkülönbözőbb madarak hangját utánozza és minden vele együtt élő erdei szárnyas lakónak énekéből egyes részeket kitűnően előad. A kékszajkók gyakran ásnak el makkokat, és így akaratlanul is tölgyeket ültetnek el.


Díszpinty

A díszpintyek szépségükkel és viselkedésükkel bűvölik el a madárbarátokat. Társas madarak egyedül nem érzik jól magukat.


 _________________________________________________________________________________________________________

Sárgarigó (aranymálinkó)

A vonuló madarak közül a legutolsóként, májusban érkezik és augusztus végén, szeptember elején már távozik is. Csak a hímek szép sárgák és nekik szépen trillázó a hangjuk, a tojók jellegtelen zöldes színezetűek, s hangjuk leginkább a macskanyávogásra hasonlít. A sárgarigó gyümölccsel is táplálkozik.


 __________________________________________________________________________________________________________

Varjú

A varjú Földünk egyik legintelligensebb madara.  Átlag életkora 10 év, de fogságban több is lehet. Tud eszközöket használni, például bottal kipiszkálni a hernyókat. Tudósok felvételt készítettek, egy példányról, ahogy csalival horgászik. Az új-kaledóniai varjak, az úttestre ejtik a diókat és megvárják, amíg egy autó ráhajt és megtöri, mikor a közlekedési lámpa zöldre vált a gyalogosoknak, oda megy, hogy felszedje.

 
______________________________________________________________

YouTube-videoklip



Comments