Színek

A csinik színes világa 

A csincsillának számos, olykor alig – alig eltérő színvariációja létezik.
Mára a rengeteg féle szín mellett, már kitenyésztették az angóra, azaz a hosszú szőrű és a göndör szőrű csincsillát is, melyek nálunk még nem kaphatóak. Azt nagyon fontos tudni, hogy egy szín megnevezés alatt is különböznek az állatok.
Nincs két egyforma egyed, ez főleg a tarka csinikre jellemző, de ez alól a többi sem kivétel.
A csinik színe 2 éves korukig változik, ez inkább a foltosaknál izgalmas.
Előfordul, hogy a kölyökként foltos mini felnőtt korára teljesen kifehéredik, vagy a fehér lesz foltos.
A színeket főbb csoportokba sorolhatjuk, illetve kategorizálhatjuk attól függően, milyen módon öröklődnek.

Ezek a dominánsan és a recesszíven öröklődő csoportok. A recesszív színek, csak akkor válnak láthatóvá az állat színében, ha az homozigóta ( ha két recesszív gént hordoz), a csak egyet akkor az állat hordózó (rajta nem látszik, de ha ugyan olyan recesszíven öröklődő színnel párosítjuk, az utódok színe már kiadja a kívánt színt). Igyekszem a nálunk legelterjedtebb színeket bemutatni, egy kis jellemzéssel. 

standard 
Ez a szín a legelterjedtebb, mivel ez a csincsilla eredeti színe, mellyel a természetben, eredeti élőhelyükön találkozhatunk. Jellegzetessége a fehér has, a test többi részén a szürke színű bunda. A fülei szürkék, a szeme pedig fekete. Domináns színek

black velvet
A hát fekete, az oldal a szürkétől a feketéig változhat, a has fehér, fülek feketék vagy szürkék, szem fekete.
A velvet csincsillák ismertetőjegye a fül körüli gyűrű és a lábakon levő "kesztyűk".
Bármely szín velvettel való párosításából születhetnek meg a TOV egyedek (TOV= tach of velvet).
Így pl.: a wilson white és black velvet párosításból TOV white, de hívhatjuk white velvetnek is.
Ez alól kivétel a Hetero és Homo bézs párosítása black velvettel.
Az első esetben brown velvetről a másodikban pedig bézs velvetről beszélünk minden esetben.
Veszélyes illetve TILOS két velvet állatot párosítani, ugyanis ez a színgén találkozása halálos lehet a kölykökre és a mamára is.

hetero bézs
A hát és az oldal bézs színű, a has fehér, fülük rózsaszín, szemük bordó. Fülük és nózijuk idővel szeplőssé válik, ahogy idősödnek. A színűk az egész világos bézstől a karamellig változhat. 
 wilson white 
 Foltosságra hajlamosak, vannak teljesen fehér (wilson white), kisebb-nagyobb mértékben foltos (mozaik) és ezüstszínű (silver) egyedek.
Háta többnyire fehér, de szürke foltok is előfordulhatnak rajta, hasa mindig fehér, szürke fülek, fekete szemek.
Homozigóta formában letális (halálos), csak heterozigóta egyedek léteznek!
Veszélyes illetve TILOS két fehér állatot párosítani, ugyanis ez a színgén találkozása halálos lehet a kölykökre és a mamára is.
wilson white:
Képtalálat a következőre: „wilson white chinchilla”
kép forrása: -http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=csincsilla&id=1088499102

mozaik:


silver:

hetero ebony
A csincsilla háta, oldala és hasa egyaránt színes, fülük szürke, szemük fekete.
Színük a szürkétől a teljesen feketéig változhat. A hármas mintázat itt is látható, ám a szalag nem fehér, hanem szürke. A sötétségük alapján 3 csoportba sorolhatók: light ebony, medium ebony és dark ebony.Recesszív színek

violet
A hát és oldal galambszürke, a szemek feketék, a fülek szürkék, a hasuk hófehér.

zafír
  A hát és az oldal ezüstös szürke, a szemek feketék, a fülek szürkék, a hasuk hófehér. Ezt a színt elég kevesen tartják az országban ugyanis nagyon hasonló a standardhoz és a gyakorlatlan szemek nem igazán látják a különbséget a két szín között.
Képtalálat a következőre: „sapphire chinchilla”Picture
kép forrás: https://sites.google.com/site/chinchillachateau/chinchillacolors,  http://www.tiffanyschinchillas.com/

Kombinált színek

brown velvet
Hetero bézs és black velvet kombinációja. Barna a feje és a háta, a hasa fehér, az oldalak bézs színűek, a fülek rózsaszínűek, a szem piros vagy bordó. A barna részeken nincs fátyol a szőrszálakon. Mivel ő is velvet, nála is megtalálható a „kesztyű” a lábakon és a fülgyűrű. A fül és az orr idővel itt is szeplőssé válhat.
Veszélyes illetve TILOS két velvet állatot párosítani, ugyanis ez a színgén találkozása halálos lehet a kölykökre és a mamára is.
pink white
A wilson white és a bézs kombinációja. A háta és az oldala fehér, bézses foltok előfordulnak rajta, a has fehér, a fülek rózsaszínűek, a csini idősebb korában szeplős is lehet, a szem piros vagy bordó. Veszélyes illetve TILOS két fehér állatot párosítani, ugyanis ez a színgén találkozása halálos lehet a kölykökre és a mamára is. homo bézs Két bézs kombinációja, a hát és a has bézs színű ám jóval világosabb mint a hetero bézsé, a has fehér. A fülek rózsaszínek, a szemek pedig bordók. A fül és az orr szeplős lehet. A homo bézs különös ismertető jele, hogy a szemükben látható egy kékes gyűrű.
tan
A bézs és az ebony kombinációja. A teljes bunda azonos színű, a hasat is bele értve. Az ebony hatás miatt itt is 3 féle sötétségű egyedet lehet megkülönböztetni (light, medium, dark). A fülek rózsaszínek, a szemek bordóak. 


homo ebony
Két ebony kombinációja. Itt a bunda teljes egészében korom fekete, élénken fénylő. A fülek szürkék, a szemek feketék. Jellemző rájuk, hogy hátsó lábaikon a belső ujjak fehérek vagy szürkék.
white velvet / TOV white
A wilson white és a black velvet kombinációja. A háton és az oldalon lehetnek a fehér bundán fekete vagy szürke foltok, illetve ritkábban fekete bundában fehér vagy szürke foltok, a has mindig fehér. Elég macerás egy szín, ugyanis a velvetséget jelző kesztyű illetve fül gyűrű nem mindig látható. Fokozottan figyeljünk a párválasztásnál, hiszen itt jelen van a wilson és a velvet gén is! Veszélyes illetve TILOS két velvet illetve wilson állatot párosítani, ugyanis ez a színgén találkozása halálos lehet a kölykökre és a mamára is.
white ebony
 A wilson white és az ebony kombinációja. Nagyon hasonlóak a white velvethez a jellemzői, annyi a különbség, hogy itt a has is foltos lehet ott mindig fehér.
Veszélyes illetve TILOS két wilson állatot párosítani, ugyanis ez a színgén találkozása halálos lehet a kölykökre és a mamára is.
Képtalálat a következőre: „white ebony chinchilla”Képtalálat a következőre: „white ebony chinchilla”Kapcsolódó kép
kép forrás:http://chinchillas.rubio.fi/news.html, https://www.sunsetchinchillas.com/EW.shtml, http://bezmuke.blogspot.hu/2010/09/this-exotic-animal-chinchilla.html
white violet
A wilson white és a violet kombinációja. A hát és az oldal fehér violet foltos,  a has fehér. A szemek feketék, a fülek szürkék.
Veszélyes illetve TILOS két wilson állatot párosítani, ugyanis ez a színgén találkozása halálos lehet a kölykökre és a mamára is.
violet ebony
A violet és az ebony kombinációja. A hát, oldal és a has egyaránt galambszürke. Az ebony miatt itt is 3 féle sötétségű példány van. A fülek szürkék, a szemek feketék.
bézs violet
A bézs és a violet kombinációja. A hát és az oldalak bézs színűek egy kis violetes árnyalattal, a has fehér, a szemek bordók, a fülek rózsaszínűek.
tan violet
A bézs, az ebony és a violet kombinációja. A hát, az oldal és a has egyaránt bézses színű violet árnyalattal, itt is 3 féle sötétségű egyedek vannak. A szemek bordók, a fülek rózsaszínűek.
tan velvet / TOV tan
A tan és a black velvet kombinációja. A hát szőre általában néhány árnyalattal sötétebb a test többi részétől. A has színes, a fülek rózsaszínek, a szemek bordók. A fül körül megfigyelhető a velvetekre jellemző fülgyűrű és a mancsokon a kesztyű.
Veszélyes illetve TILOS két velvet állatot párosítani, ugyanis ez a színgén találkozása halálos lehet a kölykökre és a mamára is. 
ebony velvet / TOV ebony
Az ebony és a black velvet kombinációja. A szőr a teljes testen fekete. A hát szőre általában néhány árnyalattal sötétebb a test többi részétől. A has színes, a fülek rózsaszínek, a szemek bordók. A fül körül megfigyelhető a velvetekre jellemző fülgyűrű és a mancsokon a kesztyű.
Veszélyes illetve TILOS két velvet állatot párosítani, ugyanis ez a színgén találkozása halálos lehet a kölykökre és a mamára is.
Különlegességek, vagy az extrém foltos csinik:
dark tan white - Atlantisz Marvel (tenyészetünk tagja - nem eladó)

white mozaik - Fidó 
(tenyészetünk tagja - nem eladó)

white violet ebony poss vlvet - Csincsilla-lak Dexter (tenyészetünkben született gazdis)Comments