Bakonycsernye‎ > ‎

Bakonycsernye sportja 60 éves

   2007. november 25-én ünnepeltük sportkörünk megalakulásának 60. évfordulóját. Fényképkiállítással kezdődött a program, amit Túri Balázs polgármester nyitott meg a Művelődési ház kistermében. Varga Ferenc, Kadlecsik István és Müller Tamás 14 tablón mintegy 250 db fekete-fehér és színes képét láthattuk. Kezdetektől a napjainkig az egész 60 évet felölelték a képek. Jelenlevők érdeklődve vizsgálták a képeket vajon ki-kicsoda a képen.

A nagyterembe átmenve régi NB III-as mérkőzéseket lehetett nézni a kivetítőn.

A szomszéd községből megérkezett a magyar dekázó csúcstartó egy rövid bemutatóra. Csima Pongrác 30 perc alatt 4329-et dekázott ezzel tartja az országos csúcsot. A közönség hálásan tapsolt egy-egy akrobatikus szám után. A jelenlevők megállapították, hogy nagyon jól bánik a labdával, ügyes és hajlékony. Sajnos aktívan nem focizik a csúcstartó.

Közben visszatértünk a mérkőzések nézésére találgattuk hogy kik voltak az NB III-as csapat tagjai a felvett mérkőzésen.

Megérkeztek vendégeink Nemes Ferenc MLSZ alelnöke, Temesvári Miklós MLSZ edzőbizottságának elnöke, Arany Tamás NB I-es játékvezető, akik a magyar labdarúgás időszerű kérdéséről tájékozattak bennünket.

Az alábbi kérdésekre kaphattunk választ:

  • A magyar labdarúgó válogatott szereplése, marad e Várhidi Péter szövetségi kapitány?
  • Ezek mellett a kérdések mellet, számos kérdést kapott Nemes Ferenc úr.
  • Temesvári Miklóst a fejlődő országok futballjáról faggatták a jelenlévők.
  • Arany Tamásnak gratuláltak a játékvezetői rangsor 2. helyezéséhez.
  • Több aktuális kérdésre adtak választ a jelenlévők.

Amikor kifogytak a kérdésekből Osgyán Gábor a sportkör elnöke szerény ajándékkal kedveskedett a vendégeknek. Túri Balázs polgármester zászlókat adott át. Ezután az alapító tagoknak zászlóval, a jelenlevő sportbarátoknak, emléklappal kedveskedtünk.

Szarka István esperes úr az Élő Kövek Alapítvány nevében átadta a 150.000 Ft értékű komplett szerelés vásárlására szóló támogatást.

Nemes Ferenc a Fejér Megyei Labdarúgó Szövetség nevében 5 mérkőzéslabdát ajándékozott csapatunknak.

Köszönjük a hasznos ajándékokat.

A program zárásaként kötetlen baráti beszélgetés folyt, mi másról, mint a fociról késő estig. A labdarúgást szerető vezetők, játékosok, szurkolók abban megegyeztek, 10 év múlva a 70-éves jubileumon ismét találkoznak.

Osgyán Gábor

A kezdetektől

A második világháború, a vérzivataros évek után, a fekete szivacslabda volt a játékszer, amivel találkozhatunk a most már szabadon játszó gyerekekkel. A kilőtt harci jármű kerekeiből készült az a labda, jobb híján ezzel is lehetett játszani, futballozni.

Az 1947-es esztendő is lassan múlóban van, amikor községünkben Pácser Imre, Nyevrikel Ferenc, Hodula István, Szarka József, Nyemcsek Pál, Plank Ferenc, Varsányi Pál és a többiek, már igazi futball labdával játszottak. A levente téren volt kialakítva a futballpálya, ahol a mérkőzéseket játszották. Ezek barátságos találkozók voltak, a közeli községek legjobbjaival mérték össze tudásukat.
Bakonycsernye első labdarugói és egykori játékosai
1950-ben a Zirci Járási bajnokságba neveztek, de igazán 1951-től 1953-ig játszottak igazán szerepet. Természetesen a csapat ekkorra már kicserélődött, sok fiatal tehetség került az idősebbek helyére. Ekkor Révay Gyula volt a csapat mindenese, és nagy részt vállalt a csapat formálásában, és bajnoki szereplésében.

1953-ban Bakonycsernye veretlenül nyerte a Zirci Járási labdarugó bajnokságot, olyan magabiztosan, hogy még pontot sem veszített. 1954-től már nem találkozunk bakonycsernyei futballistákkal bajnoki küzdelmekben, Veszprém megyében.

A tehetséges, és eredményesen játszó csernyei csapatra, játékosaira, felfigyeltek Kisgyónbánya vezetői, és sportjának irányítói is. Ekkor a bányászcsapat kiesett az NB III-ból, a Megyei (Fejér) I. osztályban szerepeltek. A bakonycsernyei csapat játékosainak nagy része a bányánál dolgozott, így kézen fekvő volt tehát, hogy a csernyei fiatalok, a közeli Kisgyón csapatában játszanak tovább. Ebben az időben, az új bánya Balinka megnyitása a térségben, névadója lett az egyesületnek, hiszen Kisgyónbánya melléküzeme lett Balinkának.

1954-től az egyesülést követően a bakonycsernyei csapat, Balinkai Bányász néven szerepel. A bányának köszönhetően, megteremtődtek azok a feltételek, hogy magasabb szintű bajnokságban is szerepelhet a csapat. Ebben az időszakban a kisgyóni pályán rendezte mérkőzéseit az egyesület, mert akkor még Bakonycsernyén nem készült el az új labdarugó pálya, amely a Bercsényi utca mellett lett kijelölve.

Az 1954-es Megyei I. osztályú szereplés után, 1956-ban Megyei I. osztály bajnokaként, osztályozón vett részt csapatunk az NB III-ba kerülésért. A bakonycsernyei csapat Balinkai Bányász néven, így lett először résztvevője a Magyar labdarúgás harmadik vonalának, miután a selejtezőn biztosan verte az akadályozókat.

1957. Először az NB III-ban
Az NB III. Középdunai csoportjában nagyszerűen helytálltak a csernyei fiatalok. Gellér József, és Fogarasi Ferenc személyében, a Magyar válogatottban is szerepeltek. Két bajnoki éven keresztül szerepelt az NB III-ban a csernyei együttes. A legtöbbször szereplő játékosok ebben az időszakban: Horváth, Kőhidi, Malkovits, Peretsényi, Nochta, Gellér, Fogarasi, Gorjanác, Monostori II. Kovács, László, Perlaki, Szentendrei, Jánosi voltak. Edző: Kovács Zoltán.

Egy év után Fejér Megye bajnokaként ismét az NB III.-ban szerepel csapatunk a Balinkai Bányász. Az első évben megállta a helyét az együttes, hiszen a kilencedik hely jónak mondható az erős Észak Nyugati csoportban. Ebben az évben fogadta barátságos mérkőzésre a csernyei csapat a Magyar Utánpótlás Válogatottat. A neves játékosokkal felálló válogatott 9-2-re nyert a csernyeiek ellen a következő összeállításban: Nagy, Monostori L, (Binszki) Lakner, Monostori J, Fürész, Antal, (Bodri) Cintula, Tóth Gy, Kőhidi, (Perlaki) Héberling, (Ster) Kovács (Bauer)

Miután az 1961-62-es NB III-as bajnoki szereplés a csapat kiesését eredményezte, ismét egy év Megyei I. osztály következett. Az 1962-63-as bajnoki év újra visszaadta a jogot az NB III-as szereplésre, a Megyei I. osztály magabiztos megnyerése után.
1963-ban az NB II: Észak-nyugati csoportban szerepelt a csapatKét bajnoki év után ismét búcsú az NB III-as szerepléstől, amikor az őszi szezon előtt MNK meccsen fogadta csapatunk az akkor élmezőnyhöz tartozó NB I-es Tatabányát, és biztosan győzte le, kevesen gondolták azt, hogy a Balinkai Bányász nem tud megkapaszkodni az NB III-ban. Így azután a Megyei I. osztályban Kisgyón néven szerepel a csapat. Ez a szintű bajnokság négy bajnoki évet jelent az együttes számára, majd ismét négy év telik el a Megyei I. osztályban.
Bakonycsernye labdarugó csapata 1966-ban
Az 1973-74-es bajnokságban húsz év után ismét járási bajnokságban szerepel Bakonycsernye, annyi különbséggel, hogy a Zirci helyett a Móriban.

Ezekben az években a labdarugók mellett, Balinkabányának köszönhetően, a Bakonycsernyei Sportkörnek működött már ökölvívó, és kézilabda szakosztálya is. Az ökölvívók Területi bajnokságban, a kézilabdázó férfi és női csapat a Megyei bajnokságban szerepelt.

Már a korábbi években is szerepeltek sportolóink szpartakiádokon, ahol népszerűek voltak. Az elismerést eredményes szereplésükkel vívták ki. Az üzemi bajnokságokban is rendszeresen találkozhatunk Balinka néven szereplő Bakonycsernyeivel, fiatalokkal, és idősebbekkel egyaránt.

Rendkívül gazdag eseményekkel büszkélkedhet például Bakonycsernye Lövészsportja. Vári János vezetésével olyan csapat alakul ki a 80-as években, hogy minden versenyét megnyerte, a vándorkupák sorra a csernyeiek vitrinjébe került.

A labdarugó csapat szereplését, ha tovább kísérjük, eredményeivel nem tudott továbbra sem kilépni a szürkeségből, Megye II. osztály, és újra körzeti bajnokság, így teltek a bajnoki évek, annyi különbséggel, hogy most már Bakonycsernye néven szerepel az együttes.

Egy éves Megyei I. osztályú szereplés után (1979-80) ismét a körzeti bajnokságban gyűjtögeti pontjait együttesünk, de évekig sosem jött össze annyi, hogy elég legyen magasabb osztályú szerepléshez. Azután megelégelték labdarugóink a langyos vizet, és 1988-89-es bajnoki évben újra a Megyei I. osztályban folytatják a pontvadászatot. Ezekben az években meghatározó szerepet töltöttek be labdarugóink a megyében, de mégis csak az ötödik nekirugaszkodásra sikerült a bajnokság megnyerése.

A bajnokcsapat tagjai: Hancsák, Fidrich, Kovács J, Boros, Képesi, Gellér, Trampler, Simicska, Horváth I, Horváth II, Végh, Balogh, Molnár, Szentendrei Cs, Berze, Kovács T, Sári. Edző-játékos: Hancsák Gábor.

29 év után újra az NB III-ban szerepel a Bakonycsernye! Ebben az időszakban készült el a sportpályánál a második kiszolgáló épület, amely többek között, bírói öltözőt, női-férfi mosdót, és más helyiségeket foglal magába. Véglegesen kialakult a Bakonycsernye sportlétesítménye, ahol a tartalék labdarugó pálya, kézilabda pálya, lett kialakítva, és más labdajátékok mellett a tenisz hódolóinak is van lehetősége a játékra.

Bakonycsernyén 1991-ben elkészült a tornacsarnok, aminek már évek óta napirenden volt a megvalósítása, hiszen hiányát nagyon érezte eddig a község, a sport, de főleg az iskola.

Nagy reményekkel indult labdarugó egyesületünk az NB III Duna csoportjában, hiszen NB I-et is megjárt labdarugókkal erősödött. Az első győztes mérkőzésen a Lajoskomárom ellen így állt fel a csapat: Tőkés, Kovács T, Kovács J, Boros, Képesi, Horváth II, Emmer, Simicska, Horváth I, Kiszi, Gyenti. Edző: Hancsák Gábor. A kerethez tartozott még: Furulyás, Gazdig, Szprecsak, Trampler, Hegyi, Badics, Balogh. Ebben az évben a középmezőnyben végzett az együttes, de a következő 1994-95-ös bajnokságban már meghatározó szerepet játszott Bakonycsernye. A hatodik hely már merészebb álmokat kergetett a csernyei pálya környékén.

Az 1995-96-os bajnoki év rajtja után jött a felébredés. Anyagi támogatás hiányában alaposan meggyengült Bakonycsernye labdarugó csapata. A süllyedő hajóról menekültek a csapat szereplését addig meghatározó játékosok.

Az ifjúsági játékosokkal feltöltött együttesünknek a vesszőfutását láthatta az egész bajnoki keresztül, a még mindig kitartó, de kissé megcsappant szurkolótábor. Győzelem nélkül utolsóként vett búcsút labdarugó csapatunk az NB III-tól.

A Megyei I. osztály 1996-97-es bajnoki évét Hancsák Gábor játékosedző vezetésével kezdte együttesünk. Nem volt könnyű dolga a csapatnak ezen a szinten sem a pontszerzésben, mert a lejtő ilyenkor igen meredek szokott lenni. Szerencsére maradt még az együttesben olyan húzó ember, mint Kovács József, Képesi József, Horváth Attila, Molnár László, Boros László, Trampler Csaba, és a fiatalokkal kiegészülve, bent tudták tartani a csapatot a Megyei I. osztályban. A tavaszi mérkőzéseken Molnár János dirigálta a csapatot.

1997-1998–as bajnoki év a Mór és a Szabadegyháza rivalizálásán telt el. Az őszi szezon végén még a Mór állt az első helyen, de a bajnokság befejeztével a Szabadegyháza lett a bajnok. A bakonycsernyei együttes 8-dik lett.

Bakonycsernye Megyei I osztályú csapata 1998-ban1998-1999 A bajnoki évet együttesünk az alaposan megerősődött Bodajk ellen kezdte hazai pályán Bakonycsernye-Bodajk 0-5. A rossz rajt után váltakozóan szerepelt csapatunk, sőt a bajnoki év végére a 7. helyen kötött ki. 13 győzelem 4 döntetlen 13 vereség. Az őszi szezonban még csak 12 helyen állt, a tavaszi eredmények tükrében viszont a 4-dik. A Bodajk magabiztosan veretlenül nyerte meg a Megyei I. osztályú bajnokságot.

1999-2000.Könnyű győzelem a miniszterelnökkel felálló Felcsut ellen. Bakonycsernye-Felcsut 2-1 Dr. Orbán nem a játéka alapján került a csapatba, ez volt a szurkolók véleménye.

2000-2001 A bajnoki év folyamán felemás képet mutatott a csapat a szereplésével. Győzelmek, vereségek váltogatták egymást. Végül is ez a szereplés a 9-dik helyhez volt elég. 8 győzelem, 1 döntetlen, 8 vereség. A gólarány negatív 25-30.

2001-2002. Az őszi szezont a IV. helyen zárta a csernyei csapat. A bajnoki év közben edzőváltás történt. Gazsó Illést Kovács József váltotta fel, aki játékosedzőként segíti az együttes további szereplését. A bajnokságot fölényesen nyerte a Felcsút.

Bakonycsernye felnőtt csapata 2002-ben
2002-2003. Az őszi szezonban többször edzőváltozás történt csapatunknál. Több mérkőzésre Hancsák Gábor készítette fel a csapatot, majd Osgyán Gábor és Balogh András is bábáskodott a csapat mellett. 2003. március elejétől az edzői teendőket Balogh András és Osgyán Gábor látta el. A kitűzött célt, -az élmezőnyben maradni- sikerült megvalósítani.

2003-2004. Kiábrándítóan kezdődött a bajnoki év, és rosszabbul folytatódott. A kevés siker egyike, a Bakonycsernye-Alcsútdoboz 1:0, aminek örülni lehetett. Nagy gólarányú vereségek: Pusztaszabolcs-Bakonycsernye 7:0, és Aba-Sárvíz-Bakonycsernye 5:0. A kudarc elkerülhetetlen volt. Bakonycsernye labdarúgó csapata kiesett a megyei I. osztályból.

2004-2005. évi bajnokságban Bakonycsernye a megyei II. osztályban, az úgynevezett Utéppark-ban szerepel. A bajnoki év folyamán középcsapatként szerepelt együttesünk, végül a 8. helyen kötött ki a 16 csapatos mezőnyben.

A 2005-2006 bajnokságra kissé átalakul az együttes. Kovács József a csapat oszlopos tagja szegre akasztotta a futballcipőt, viszont Tóth Zoltán visszatért az egyesülethez. Azonban örökre elvesztettük Balogh Andrást, az edzőt, az egykori kiváló labdarúgót.

2005-2006. A második év a megyei II. osztályban az Atlantic csoportban. Az ötödik fordulót követően a felerősödött Csabdi átvette a vezetést. Ettől kezdődöen végig az első helyen, míg Bakonycsernye a második helyen állt. A bajnokság folytatásában is a Csabdi-Bakonycsernye párharc dominált. Végül fölényesen első lett a csoporban a Csabdi, de az I. osztályban való szereplést nem vállalta a megváltozott anyagi körülmények miatt. Ebben a bajnokságban rendkívül jól szerepeltek a csernyei támadók: 113 gólt rúgtak, ebből Kelemen Tamás egy maga 50-et, ami önmagában rekordnak számít. Mivel a Csabdi nem indult a megyei I. osztályban, így lehetőséget kapott Bakonycsernye, mint második helyezett, és a Femol csoportból szintén a második helyezett Kisláng, hogy résztvevője lehessen a megyei I. osztálynak. Az osztályozót Bodajkon rendezték meg, ahol a csernyei csapat súlyos vereséget szenvedett: 5:0 arányban.

Bakonycsernye felnőtt csapata 2005-2006-ban
2006-2007. a bajnoki év elején zsinórban 4 győzelemmel, 16:0 gólaránnyal állt a tabella élén a Bakonycsernyei együttes, amikor az első vereséget elszenvedte. A botlást követően hamarosan az élre állt és azt tartotta a bajnokság befejezéséig. Tóth Zoltán vezetésével a csapat egyre jobb és ütőképesebb lett, annak ellenére, hogy a gólerős Kelemen Tamás távozott a csapatból. Csapatunk 8 pontos előnnyel várta a tavaszi folytatást. A bajnokság vége felé kicsit kiengedett a csapat, általában a 8-10 pontos előnnyel vezetett. Végül is ez 6 pontra csökkent. Az egész bajnoki évet figyelembe véve fölényesen és megérdemelten nyerte Bakonycsernye, amely 3 év után is a megyei I. osztályú bajnokságon szerepelhet.
A bajnokcsapat 2007-ben

   2007-2008. évi bajnokságban sajnos a csapatunk meggyengült, mivel Tóth Zoltán Mórra igazolt, viszont érkezett Horváth Zoltán Pusztavámról, Arany Dávid Szabadegyházáról, Tóth Sándor Bakonyszombathelyről, Guitpreck Tivadar Mórról. Ezekkel a játékosokkal kiegészülve, Hancsák Gábor edző vezetésével vágtunk neki a megyei I. osztályú küzdelmeknek. Célunk a tisztes helytállás, és a bent maradás a megyei I. osztályban.

Varga Ferenc