Bakonycsernye‎ > ‎

Bakonycsernye címere és zászlója

    A mai világban is szükség van egy szűkebb közösségnek arra, hogy legyenek jelképei, melyek hitelesen, a történelmi hűségnek megfelelően fejezik ki egy tájegységhez való tartozását. Ugyanakkor legyen egyedi és a saját községünkre jellemző. Korábbi és jelenlegi kutatások is igazolják Bakonycsernye nem rendelkezett ilyen jelképekkel. Az 1997-ben felavatott címer és zászló eleget tesz annak az igénynek, hogy kifejezze Bakonycsernye lakóinak hovatartozását, tájhoz való kötődését.

1.   A címer felső részén elhelyezkedő hármas hegy utal a Bakonyra. A bakonyi ember keménységére, mert itt mindenért sokszorosan kell megküzdeni. A meredek domboldalakon a termésért, az erdőben a fáért, a bányákban a szénért és bauxitért.

2.      A hármas hegy (Bakony) és rajta elhelyezkedő vár utal a Csiklingi földvárra.

3.     A címer közepén lévő ezüstös hullámvonal a községet átszelő Gaja patakot jelképezi, mely csendesen csordogálva a gyerekek kedvenc búvó és játszóhelye, sokszor nekilódulva viszont zabolázhatatlan őserőt mutat.

4.      A címer bal oldalán lévő tölgyfaág terméssel utal az erdőre, mely évszázadokon keresztül adott kenyeret az itt élőknek és menedéket az üldözötteknek.

5.      A címer jobb oldalán lévő 8 darab csillag utal arra a 8 ősi településrészre, melyek összeépülésével alakult ki a mai Bakonycsernye